IF Wedding gelinliğin başkentine yakışıyor

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Yeni bir kentte göreve başlamanın hem keyifli hem de zorlu yanları var. Keyifli yönlerinin başında da hemen her tanışmanın sizin için ‘yeni’ olması geliyor. İzmir’de göreve başladığım Nisan ayından bu yana kent ekonomisine yön veren isimlerin pek çoğu ile tanışma fırsatım oldu. Beni ilk ziyaret edenler arasında Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) yöneticileri de vardı.  Buluşmamızda başta başkan Mukadder Özden olmak üzere tüm EGSD yöneticileri IF Wedding Fashion İzmir – Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı’ndan büyük heyecanla bahsettiler. Hazırlık süreci bir yılı bulan bu fuarın gerek sektör, gerekse İzmir için öneminin altını kalın kalemlerle çizdiler.  İş yaşamım boyunca yüzlerce fuar ziyaret ettim, bazılarına yayın grubumuzun ürünlerini sergilemek için stand açarak katıldım. Açıkçası EGSD yöneticilerinin heyecanlarını da organizasyonu düzenleyen kurumlar arasında olmalarına bağlamıştım. Bu düşüncemde yanıldığımı, IF Wedding Fashion İzmir’in gerçekten heyecan verici olduğunu geçtiğimiz hafta kendi gözlerimle görmüş oldum. 

22-25 Ocak tarihleri arasında kapılarını 8'inci kez ziyaretçilerine açan fuarı ziyaret ettiğimde EGSD yöneticilerinin heyecanını çok iyi anladım. Bu fuarın İzmir’in dünya çapında bir organizasyonu olduğuna ikna oldum. Aslında show fuara 2 gün kala başladı. Düzenlenen defileler, sektöre genç moda tasarımcıları kazandırmak için yapılan yarışma, muhteşem görsel showlar  derken fuarın farkı, heyecanı, verilen emeğin büyüklüğü bir anda kendini hissettirdi. Rengarenk standlar ve yürüyüş yollarındaki kalabalık da çabaların karşılığının alındığını gösteriyordu. Arapça, Rusça, İngilizce, Azerice konuşan ziyaretçiler nedeniyle kendimi bir an Birleşmiş Milletler genel kurulunda gibi hissettim. 
Fransa, İtalya, Almanya, İsviçre, Danimarka, Hollanda, Güney Afrika Cumhuriyeti, Yemen, Çin, Japonya, Libya, Suudi Arabistan ve Hong Kong’dan ziyaretçilerin geldiği fuarda  büyük mağaza zincirleri ve toptancılar da oldukça aktifti. 

Türkiye gelinlik ve abiye giyim üretiminin yüzde 70-75’lik kısmı İzmir’de yapılıyor. Bunlar katma değeri çok yüksek ürünler. Bir gelinlik satışıyla 300  tişört  satışı kadar gelir elde ediyorsunuz. İşte İzmir’de geçmişten beri bulunan bu damarın keşfedilmesi IF Wedding Fashion sayesinde oldu. Sektör fuarı, fuar sektörü büyüttü. Son yıllarda İzmir’de hazır giyimde toptan ticaretin merkezi sayılan başta Mimar Kemalettin Caddesi olmak üzere tüm bölgelerde gelinlik firmalarının sayısında ciddi artış oldu. 

Fuarın başarısında kentin üretim altyapısının yanısıra  İzfaş’ın, tek yürek olarak hareket eden  sektörün çabaları da etkili oldu.
Fuarlar ve kongreler kenti olma hedefini uzun zaman önce önüne koymuş olan İzmir, sektöründe dünyanın en büyük fuarlarından biri olan Marble’ın yanına sektöründe Avrupa’nın en büyüğü haline gelmiş IF Wedding Fashion İzmir’i de eklemenin gururunu yaşıyor. 

Fuar önümüzdeki yıl Gaziemir’de yapımı devam eden İzmir’in yeni fuar alanında düzenlenecek.

Böylece hem mevcut fuarların daha da büyüyeceğine hem de kentin yeni dünya fuarları kazanacağına inanıyoruz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar