İFMC ile 3 gün bilgi denizinde

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Ülkemizin en köklü ve etkili öğretim kurumlarından biri olan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunları, ülke ve dünya sorunlarını masaya yatırdı. İFMC kısa adlı İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti'nin bu yıl düzenlediği 42. İktisatçılar Haftası'nda, fakülteye emeği geçmiş aramızdan ayrılan ve yaşayan öğretim üyeleri de anılırken, uzman öğretim üyeleri tarafından hazırlanmış, çok sayıda rapor, sunum ve araştırma da kamuoyu ile paylaşıldı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) ile uzun yıllardan bu yana özel sektör ve kamuda en önemli görevlere eleman yetiştirmekle de ünlü. İFMC ile fakültenin kuruluşunun ardından 7 yıl sonra mezunlar tarafından kurulmuş ve bu yıl da kuruluşunun 75. yıl dönümünü kutluyor.

Bu yılın başlığını, Yeniden Yapılanma Sürecinde, İktisat, Siyaset ve İlişkiler oluştururken, tartışmalarda ise Dijitalleşmenin Etkileri, Sermaye ve Emeğin Geleceği, Türkiye'de Demokrasi, Gelir Dağılımı ve Bütçenin Oluşum Süreci, Akademinin Dünü, Üniversitenin Bugünü, Dış politikanın Değişen Dinamikleri, Tanzimat'tan, Yeni Türkiye'ye Siyasetin Dönüşüm Mimarisi ve Tanzimat'tan Yeni Türkiye'ye Muhalefetin Dönüşen Mimarisi başlıkları altında konular tartışıldı.Her biri ayrı ayrı birer seminer konusu olabilecek olan bu tartışmalarda, ülkemizde öğretim sistemi, gelir dağılımı, Suriyeli göçmenler de ele alındı. Türkiye'nin halen Dünya'da en fazla mülteci barındıran ülke konumunda olduğu, mülteci sayısının ise 2060 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde 50 milyon ve yine Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de 50 milyona ulaşmasının beklendiğinde dikkat çekildi.

Sunumlar sırasında ülkemizde 1500 den fazla dekanın bulunduğu, 1973 yılında sayıları 12 olan üniversite sayısının da günümüzde 193'e çıktığına dikkat çekildi.

Üniversitelerimizde öğretim üyesi sayısı ise 120 bin civarında.Bu sayının 25 binini profesörler, 45 binini araştırma görevlileri, 65 bin doktoralı akademisyen ve 35 bin de öğretim görevlisinden oluşuyor.Bu öğretim görevlilerinden yaklaşık 1000 (bin) kadarı ise KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile görevlerinden uzaklaştırılmış bulunuyor.

Ülkemizde bulunan üniversitelerin 112'si devlet, 65'i vakıf ve 5 tanesi de vakıf bünyesinde bulunan meslek yüksek okullarından oluşuyor. Öğretim üyelerinin 104 bini devlet üniversitelerinde görev yaparken, 15 bin 500'ü de vakıf üniversitelerinde ders veriyor.

İFMC'nin 42 yıl İktisatçılar Haftası'nda, ülkemizde halen var olan , Kürt sorunu, Kıbrıs ve Anayasa sorunu gibi sorunların neredeyse 1800'lü yıllardan bu yana sürdüğü, bunların köklü bir çözüme oturtulamadığına da vurgu yapıldı. Üç günlük maratonda sunulan tüm tebliğler, sunumlar ve tartışmalar İktisat Fakültesi Dergisinde bir süre sonra yayınlanarak, kamuoyu ile paylaşılacak.

İFMC Genel Başkanı Sevil Usanmaz'ın büyük gayretlerle gerçekleştirdiği, bu bilgi denizi ve ufuk turunda, içlerinde Profesör Dr. Esfender Korkmaz, Profesör Dr. Erol Manisalı, Profesör Dr. Reşit Canbeyli,Profesör Dr. Nihat Falay, Profesör Dr. Burhan Şenatalar, Profesör Dr. İzzettin Önder, TESAV Başkanı, eski Bakan Erol Tuncer,Profesör Dr. Fulya Atacan gibi isimlerde katkı sağladılar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar