İhracat bedelleri yurda getirilmesinde dikkat çeken konular

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Biliyorsunuz ihracat bedellerinin yurda getirilmesi ile ilgili tebliğ yayınlandı.

Şöyle ki;

1) İhracat bedellerini Türkiye’ye getirme zorunluluğu uygulaması 6 ay boyunca geçerli olmak üzere tekrar geri getirildi

2) İhracatçıya, ihracat bedellerini Türkiye’ye getirme zorunluluğu getirilmiştir.

3) 6 ay boyunca geçerli olacak uygulama kapsamında, ihracattan sonraki 180 gün içinde, ihracat bedeli Türkiye’ye getirilerek ve en az yüzde 80’i bir bankaya satılması gerekmektedir.

4) Söz konusu düzenleme, geçmiş yıllarda da uygulanmaktaydı. (2008 yılında önce)

5) Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından yapılan ihracatın bedelleri, ithalatçının ödemesinin ardından, gecikmeksizin, ihracata aracılık eden bankaya transfer edilecek. Bedellerin yurda getirilme süresi, ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemeyecek. Söz konusu bedellerin en az yüzde 80’inin bir bankaya satılması zorunlu olacak. Yurt dışına müteahhit firmalarca yapılacak ihracat bedelinin de 365 gün içinde yurda getirilerek bir bankaya satılması zorunlu olacak. İhraç edilen malların bedelinin süresinde yurda getirilerek, bankalara satılmasından ve ihracat hesabının süresinde kapatılmasından ihracatçılar sorumlu olacak. İhracata aracılık eden bankalar da süreci izlemekle yükümlü olacak.

Daha önemlisi: gürcan akkoç ve atilla şahin’le mutabıt olduğumuz aşağıda belirtilen konulara dikkat çekmek istiyorum. Bu tebliğ hükümleri, 32 sayılı Karar ve 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu hükümlerine tabi olduğundan, bu Tebliğ hükümlerine uyulmaması halinde aşağıda belirtilen 1567 sayılı Kanun'un cezai yaptırım hükümleri uygulanabilir.

Kanun No: 1567 Kabul Tarihi: 20.2.1930

MADDE 3 – Cumhurbaşkanlığının (Değişik KHK/700-MB), bu Kanun hükümlerine göre yapmış bulunduğu genel ve düzenleyici işlemlerdeki yükümlülüklere aykırı hareket eden kişi, üçbin Türk Lirası'ndan yirmibeşbin Türk Lirası'na kadar idarî para cezası ile cezalandırılır.

Fiil, 1 inci maddede yazılı kıymetlerin izinsiz olarak yurttan çıkarılması veya yurda sokulması mahiyetinde ise 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine göre suç veya kabahat oluşturmadığı takdirde kişi; eşya ve kıymetlerin rayiç bedeli kadar, teşebbüs halinde bu bedelin yarısı kadar idarî para cezası ile cezalandırılır.

Her türlü mal, kıymet, hizmet ve sermaye ithal ve ihraç edenler veya bu işlere aracılık edenlerden bu işlemlerinden doğan alacaklarını 1'inci maddeye göre alınan kararlardaki hükümlere göre ve bu kararlarda tayin edilen süreler içinde yurda getirmeyenler, yurda getirmekle yükümlü oldukları kıymetlerin rayiç bedelinin yüzde beşi kadar idarî para cezasıyla cezalandırılırlar. İdarî para cezasına ilişkin karar kesinleşinceye kadar alacaklarını yurda getirenlere, birinci fıkra hükmüne göre idarî para cezası verilir. Ancak, verilecek idarî para cezası yurda getirilmesi gereken paranın yüzde ikibuçuğundan fazla olamaz.

Hükmolunacak idarî para cezasına, suç tarihi ile tahsil tarihi arasındaki süreler için 6183 sayılı Kanun'a göre tespit edilen gecikme zammı oranında, para cezası ile birlikte tahsil olunmak üzere, gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizinin hesaplanmasında ay kesirleri nazara alınmaz.
Yukarıdaki fıkralarda yazılı suçların tekerrürü halinde verilecek cezalar iki kat olarak hükmedilir. Bu madde hükmüne göre idarî para cezasına karar vermeye Cumhuriyet Savcısı yetkilidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar