İhracatın Egeli kahramanları 2017’ye de umutla bakıyorlar

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Geçen hafta, Ege İhracatçı Birlikleri, 2016’da sektörlerinde en çok ihracat yapan ilk 3 üyesini, toplamda 18 sektörden 54 firmayı “İhracatın Yükselen Yıldızları” olarak ödüllendirdi. Bunlar dışında EİB şampiyonu olan Petkim ve dış ticaret şirketlerinin şampiyonu Pergamon Status’a verilenle toplamda 56 ödül dağıttı. 16.6 milyar dolarlık bölge ihracatının neredeyse üçte birine denk gelen 5 milyar dolarlık kısmı sözkonusu ödüllü firmalar tarafından gerçekleştirildi.

Firmalar törende aldıkları ödüllerle takdir edildiklerini hissederlerken, bir yandan da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin ve Eximbank’ın yeni genel müdürü İzmirli Adnan Yıldırım’ın açıklamaları ile moral buldular. Zeybekci’nin ifadesiyle “olumsuzluklarda en’lerin yaşandığı 2016 yılı”nda bir önceki yılın ihracat rakamını yüzde 1 gibi sembolik bir oranla olsa da aşmayı başaran Egeli ihracatçılar, 2017’ye dair umutlarını artırdılar.

İzmir’in serbest bölgeler şehri olması hedefinden sapılmadığı, Aliağa Serbest Bölgesi ile ilgili pürüzlerin giderileceği, proje bazlı desteklerden İzmir’in daha fazla pay alacağı, Eximbank’ın çeşitlenen ve büyüyen kredi olanakları gibi müjdeler, ödül gecesinde 54 firma dışında kalan ihracatçıların da unutulmadığını gösterdi.

Marmara’dan sonra en çok ihracatın gerçekleştirildiği, en fazla ihracat yapan 10 il sıralamasında İzmir, Manisa ve Denizli olmak üzere 3 şehirle temsil edilen Ege, bu başarıyı elbette tesadüfen yakalamadı. Törende, ödül alan firmalara “ihracatın yıldızları“ yerine “ihracatın kahramanları“ diye seslenen EİB’in Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, geçen yıl hedefe ulaşmak için arı gibi çalıştıklarını söyledi. Bu çalışmaların en çok ilgi görenlerini Türkiye- Yunanistan İş Forumu, Türkiye İnovasyon Haftası İzmir 2016 Etkinliği, 4. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, 11. EİB Moda Tasarım Yarışması, 6. Deri’n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması olarak sıralayan Ünlütürk, 10 uluslararası fuara 248 firma ile milli katılım sağladıklarını, 35 fuarda info stand ile Türk ürünlerini tanıttıklarını, 6 alım heyeti organizasyonu, çalıştaylar, konferanslar, üye buluşmaları, ticaret heyeti toplantıları düzenlediklerini, Teknik Tekstil Araştırma ve Uygulama Üretim Merkezi (TEKSMER) Projesi’ni 5 yıllık çabanın sonucunda 2016 yılında tekstil sektörüne kazandırdıklarını, Konvensiyonel Üretimden Teknik Tekstil Üretimine Geçiş isimli URGE Projesi ile üzüm ve kirazın daha katma değerli ihracatı için Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği URGE Projesi’ne start verdiklerini söyledi.

Çalışmalarını bu yıl da aynı hız ve kararlılıkta sürdürecek olan Egeli ihracatçılar, yeni küresel oyunda figüran değil aktör olmak için çok çalışılması gerektiğinin farkındalar. Bunun için de devletin elini sürekli sırtlarında hissetmek istiyorlar. Bütün kapıların bir şekilde ekonomiye çıktığı günümüz dünyasında, bu, çok büyük bir istek olmasa gerek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar