İklim değişikliği ile mücadele yasaları artıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Hollanda Parlamentosu’nun yüzde 75’ini temsil eden partiler, dünyanın en kapsamlı iklim yasası olacak yasa teklifini parlementoya sundular. Yasa, ülkede emisyonların 2050 yılına kadar yüzde 95 oranında azaltılmasını getiriyor.

Ülkede iktidar ile muhalefeti bir araya getiren yasa teklifi, Başbakan Mark Rutte’nin partisi VVD ve muhalefetteki Yeşiller başta olmak olmak üzere toplam yedi parti tarafından destekleniyor. Yasanın ilgili formaliteler tamamlandıktan sonra hızlıca yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Hollanda’da, 2016 yılı verilerine göre kişi başı emisyon oranı 9.6 tona ulaşıyor. Bu oran dünya ortalamasının iki katına denk geliyor.

Yasanın kabul edilmesi ile ülkede emisyonların 2050 yılına kadar yüzde 95 oranında azaltılması hedefi hukuki bağlayacılık kazanıyor. Yasa aynı zamanda emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 49 azaltılmasını da yasal zorunluluk kılıyor.

Yasa teklifi kapsamında 2019 yılından sonra Hollanda hükümetlerinin her beş yılda bir iklim planlarını gözden geçirip güncellemeleri gerekecek. Bu süreç Paris Anlaşması’na uyumlu bir biçimde yürütülecek. Enerji ve İklim Bakanlığı, düzenli olarak bu hedefleri takip edecek ve raporlayacak.

En kapsamlı iklim yasası Kosta Rika’da

Özellikle Paris Anlaşması sonrasında, kapsayıcı iklim yasalarının sayısının hızla arttığını görüyoruz.

İlk iklim Yasası 10 yıl önce Birleşik Krallık’ta yürürlüğe girdi. Yasa ile kurulan İklim Değişikliği Komitesi şu anda Paris Anlaşması ve bu anlaşmanın uzun vadeli emisyon azaltımı hedefl erine uyumu hakkında analiz hazırlıyor.

Bir diğer kapsamlı iklim yasası geçtiğimiz yıl İsveç’te yürürlüğe girdi. Ülke 2045 yılında karbon nötr olmayı hedefliyor.

Aynı şekilde Norveç de, 2050 yılına kadar yüzde 95 oranında emisyon azaltımını yasa ile bağlayıcı kılmış durumda. Fransa’da ise Emmanuel Macron Hükümeti mevcut iklim yasasını güçlendirerek ülkenin 2050 yılında karbon nötr olma hedefini kanunla bağlayacı kılmayı planlıyor. Bakanlık bu yasa teklifini içeren iklim planını geçtiğimiz günlerde sundu.

En yüksek hedefli ve kapsayıcı iklim yasası ise Kosta Rika’da. Ülke 2021 yılında karbon nötr olmayı planlıyor.

Portekiz, Güney Afrika, İspanya, Yeni Zelanda ve Almanya’da da iklim yasası hazırlıkları devam ediyor.

İklim diplomasisi hız kazanıyor

İklim yasalarının sayısı artarken, dünya genelinde iklim diplomasisi de hız kazanıyor. Geçtiğimiz hafta küresel iklim eylemi konusunda iki önemli toplantı gerçekleşti.Toplantılardan ilki olan 9. Petersberg İklim Diyaloğu için, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 35 ülkeden bakan ve temsilciler Berlin’de bir araya geldi. Paris Anlaşması’nın somut adımlarla etkin bir biçimde uygulanması için taahütlerini yenileyen ülkeler, yıl sonunda düzenlenecek olan BM İklim Değişikliği Konferansı’nda anlaşmanın uygulama kurallarının oluşturulması hakkında görüş birliğine vardılar. Toplantının önemli gelişmelerinden biri de Alman Şansölye Angela Merkel, 2020 yılına kadar kamu iklim finansmanını 2 katına çıkarmaya ve Yeşil İklim Fonu’nu desteklemeye devam edeceği sözünü vermesi oldu. Almanya, gelişmiş ülkelerin Yeşil İklim Fonu’nu desteklemeye devam etmesi ve 2020 yılına kadar yıllık 100 milyar dolar kaynağın oluşması için çaba gösterecek. Bir diğer toplantı; AB, Çin ve Kanada liderliğinde düzenlenen İklim Eylemi için Bakanlar Buluşması oldu. 20-21 Haziran’da düzenlenen buluşmaya, Birleşik Krallık, Kanada, Fransa, Almanya, Meksika, Rusya, Avustralya, ABD, AB ve Çin gibi 36 ülkeden üst düzey temsilciler ve bakanlar katıldı. Aralarında Almanya, Norveç, Meksika ve Şili’nin bulunduğu 23 ülke deklarasyon yayınlayarak, 2050 sonrası Sıfır Emisyon için 2050 Stratejilerini en kısa sürede yayınlayacaklarını açıkladılar. Fransa ve Almanya 2050’de karbon nötr bir Avrupa Birliği için ortak çalışma planı açıkladılar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar