İlaç sektörü teknolojik sıçrama yaratabilir

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Pfizer Türkiye Genel Müdürü Cem Açık, “Dünya genelinde klinik araştırma yatırımları 100 milyar dolara ulaşıyor. Türkiye'nin bu yatırımlardan yüzde 1 pay alması, ekonomimize 1 milyar dolar katkı sağlayabilir" diye konuştu.

Pfizer Türkiye Genel Müdürü Cem Açık, dünya genelinde klinik araştırma yatırımlarının 100 milyar dolara ulaştığının bilgisini vererek, “Türkiye’nin bu yatırımlardan yüzde 1 pay alması halinde, ekonomiye 1 milyar dolarlık katkı sağlanabilir” diye konuştu. Açık, bir ilacın Ar-Ge’sinin 2.6 milyar dolar bütçe demek olduğunu kaydetti. Amacını “hastaların hayatını değiştiren çığır açan yenilikler ” yapmak olarak tanımlayan Pfizer, 1957’den bu yana Türkiye’de üretim yapıyor.

Türkiye; ABD ve İrlanda'nın ardından Pfizer'in dünyadaki üçüncü aşı üretim merkezi konumunda.

Pfizer Türkiye’nin ürün portföyünde yer alan 82 ürün eşdeğeri olmayan ürünler ve bunların 25 adedi Türkiye’de yerel olarak üretiliyor.

Şirket; üretim kapasitesi ve devam eden ürün transferlerinin tamamlanması ile birlikte aşı dahil ürünlerinin hacim bazında yüzde 90’ını, değer bazında ise yüzde 64’ünü Türkiye'de üretiyor olacak. Pfizer Türkiye Genel Müdürü Cem Açık, “Öncelikli hedefimiz Pfizer Türkiye’nin klinik ve bilim ayak izini artırmak” diyor. Cem Açık’a göre, teknolojik bir sıçrama hedefleyen Türkiye’nin, uluslararası bilgi ve teknoloji transferini destekleyecek bir ekosistem geliştirmesi gerekiyor. Cem Açık’ın yorumları şöyle:

Türkiye Pfizer’in dünyadaki üçüncü üretim merkezi

“Ekonomik büyüklük ve nüfus gibi alanlarda Türkiye dünyanın yüzde 1’indedir. İlaç pazarı olarak baktığınızda ise yüzde 1’in altındayız. İlaca yaptığımız harcama dünya ortalamasının altında. Bu bir ölçüde daha genç bir toplum olmamızdan ve fiyat politikalarından kaynaklanıyor. Ekonomik dönüşüm için 11. Kalkınma Planı’nda belirlenen stratejiler, ileri teknolojiye dayalı ilaç ve biyoteknoloji sektörünü ön plana çıkartıyor. İlaç ve aşı evrensel ürünler. Dolayısıyla bu sektörler Türkiye'nin ekonomik dönüşümü için ihtiyacı olan teknolojik sıçramaya fırsat tanıyacak nitelikte. Hedeflenen ekonomik değerlere ulaşmak için bu alanda küresel rekabetçiliğe odaklanmak gerekiyor. Pfizer, yerli üretici Mefar ile işbirliği kapsamında yeni bir üretim teknolojisi transferi gerçekleştirerek Türkiye’nin hem pnömokok aşısı açısından kendi ihtiyacını karşılayan bir ülke konumuna gelmesine hem de bu alanda bilgi birikimine sahip insan kaynağının yetişmesine katkıda bulunuyor. 2019 itibarıyle 30 milyonuncu aşı üretimini tamamladık.”

Bir ilacın Ar-Ge’si 2,6 milyar dolar bütçe demek

“Önümüzdeki dönemde Türkiye için esas büyüme alanının klinik araştırmalar olacağını öngörüyoruz. Klinik araştırmalarının önemi çok büyük: İlaç ArGe'si bilgi birikimi, gelişmiş altyapı, insan kaynağı, kararlı ve büyük yatırımlar gerektiriyor. Bir ilacın Ar-Ge süreci ortalama 10-15 yıl ve yaklaşık 2,6 milyar dolarlık bütçe anlamına geliyor. Ar-Ge harcamalarının yüzde 56.8’i klinik araştırmalar için yapılıyor. 2017-2023 yılları arasında tüm dünyada 1 trilyon dolara yakın ilaç Ar-Ge yatırımı yapılması beklendiğini göz önünde bulundurursak, Türkiye’nin bu konuda atacağı adımlar gerek kaynak, gerekse bilgi ve rekabetçilik açısından çok önemli olacak.”

100 milyon dolarlık yatırım, 1 milyar dolar katkı sağlar

“Türkiye dünyanın 18. büyük ilaç pazarı konumunda. Dünyanın 18. büyük ilaç pazarı olan ülkemiz, toplam klinik araştırma sayısı bakımından 26. sırada, milyon kişiye düşen klinik araştırma sayısı bakımından ise 55. sırada bulunuyor. Şu an endüstri sponsorluğunda yapılan klinik araştırma yatırımı yaklaşık 130 milyon dolar seviyesinde. Küçük bir hesap ile, 100 milyar dolarlık klinik araştırma pazarından yüzde 1 pay almak, ekonomimize 1 milyar dolar gibi bir katkı sağlayabilir. TUSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) tarafından kurulan Klinik Araştırmalar Merkezi; klinik araştırmaların Ar-Ge faaliyeti kapsamına alınmasını sağlayarak, bu alanda Türkiye'nin bölgede lider ülke konumuna gelmesini ve uluslararası platformlarda Türkiye’nin potansiyelinin anlatılmasını hedefliyor. Pfizer Türkiye olarak klinik araştırmalarda 10’a yakın tedavi alanında 30’a yakın Ar-Ge programımız devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ve üniversite işbirliklerimiz ile 3 bine yakın araştırmacı hekimimize klinik araştırma eğitimi verdik. Hedefimiz ülkemize daha fazla klinik araştırma ve Ar-Ge yatırımı gelmesini sağlamak .”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar