İnci, Avrupa’da şube açacak e-mağaza ile gücünü artıracak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Gelişmiş ülkelerde şirketleri devleştiren; köklü tarihleri. Japonya’da bin yıllık geçmişi olan firmalar hala hayatta... Avrupa’nın ekonomisine yön veren bankaların hemen hemen hepsi 3-4 asırlık geçmişi ile gururlanıyor. Tarihi boyunca ticaretin merkezi olmuş Anadolu ve İstanbul’da ise hayatını sürdüren en eski şirket 1800’lü yılların ikinci yarısına dayanıyor.

İki elin parmaklarını geçmeyecek sayıda asırlık şirket var ticaret hayatımızda. Onlardan biri de İnci Ayakkabı. Küçük bir lostra olarak 1917’de kurulan İnci’nin ilk mağazası ise 1947’de Fatih’te müşterileri ile buluşmuş. Zincir hale ise ikinci kuşak ile olmuşmuş. İnci Deri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, “İlk hayalimiz 5 mağazalık bir zincir ve bir fabrika kurmaktı. 1989’da kinci mağazayı Kadıköy’de açınca bu hayalimizin peşinde koştuk. Bugün Türkiye’de 89 ve yurtdışında 7 mağazamız var. Ayrıca 80 corner ve online kanallarımızda yolculuğumuza devam ediyoruz” diye anlatıyor İnci’nin öyküsü... Bu yıla damgasını vuran ekonomik krize daha önce hazırlandıklarını dile getiren Ali Murat Kızıltaş, “2018’e girerken ekonomi alanında bir takım değişimlerin olacağını, dalgalanmaları kestirebiliyorduk. Hatta 2017 ortalarından itibaren bugünlere hazırlanmaya başlamıştık. 2018 konvansiyonel mağazacılıkta metrekarede daraldığımız, ciroda yükseldiğimiz bir yıl oldu. Online kanallarda hem incideri.com hem de iş ortaklarımızla yaptığımız çalışmalar bize beklentimizin üzerinde bir büyüme ile geri döndü. Ürün gamımıza yeni eklediğimiz deri ceket ciddi bir potansiyeli beraberinde getirdi. Uzun yıllardır markamıza yatırım yapmamızın karşılığını alıyoruz bu sene. Özellikle tüm müşterilerin segment değiştirdiği bir dönemden geçerken, yabancı markalardan yerli markalarımıza dönen önemli bir kitlenin ilk tercih ettiği birkaç markadan biri olabilmek çok önemli” diyor.

İtalyan bir şirket ile görüşüyor

2018’de 2017’ye oranla yüzde 30’un üzerinde bir büyüme ile kapatmayı öngördüklerini anlatan Kızıltaş, şu bilgileri veriyor: “2017 toplam ciromuz 246 milyon TL’ydi. 2018 yılı için hedefl enen kapanış ciromuz 325 milyon TL. Bu rakama ulaştık. 2017’de Mayıs ayı itibariyle başladığımız yolculuğumuzda bugün Türkmenistan ve Romanya’da birer, Kıbrıs ve Mısır’da ikişer mağazamız bulunuyor. Mısır’da üçüncü mağazamızın inşaatı devam ediyor, dördüncü mağazanın da sözleşmesi yapıldı. Aynı iş ortağımızla Birleşik Arap Emirlikleri yatırımlarını görüşüyoruz. Suudi Arabistan, Almanya ve Libya bu ülkelerde bulunan yatırımcılar ile hız kazanan projeler. İtalya’dan bir şirket ile de Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan MENA Bölgesi içerisindeki 6 ülke için görüşüyoruz. Önümüzdeki 5 yılın sonunda yurtçi ve yurt dışı cirolarımızı eşitlemeyi hedefl iyoruz diyorduk, tahminim bunun 3’üncü yıl sonunda gerçekleşeceği yönünde.”

Çalışanların yüzde 54’ü kadın

İnci’de toplam 635 çalışan var. Bunun yüzde 42’si kadın. Mağazalarda ise kadınların üstünlüğü daha fazla: Yüzde 54. Kızıltaş, “İlk başladığımzda bu oran yüzde 5’in altındaydı. İç ve dış pazarı nasıl eşitleyeceksek çalışanlarda da bu eşitliği kaybetmeyeceğiz” diye anlatıyor. Şirketin internet üzerinden satış hacmi de hızla büyüyor. İncideri.com’un 2017’de toplam ciroda yüzde 4 payı olduğunu anlatan Ali Murat Kızıltaş, “Bu yıl yüzde 7’ye ulaştı. Bu rakam daha da artacak” diyor.

Türkiye’de asırlık geçmişi olan çok az firma var. İnci’nin 1 asır boyunca ülkede yaşanan krizlere şahit olduğunu dile getiren Ali Murat Kızıltaş, “Her zaman güçlenerek çıkmayı başarmış Türkiye’nin en köklü ve güvenilen markalarından biriyiz.

Yaşadığımız süreci de atlatacağız” diye konuşuyor. Yaşadığımız süreçte ayakkabı en fazla dikkat çeken sektör oldu. Bir çok firma konkordato ilan etti, kepenklerini indirdi. Sadece iç pazara odaklanmak yerine küreselleşmenin peşinde koşanlar daha da başarılı olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar