İngiltere para poltikası üyeleri, taraflar ve GBP çiftleri

Uraz ÇAY / SAXO CAPİTAL
Uraz ÇAY / SAXO CAPİTAL UZMAN GÖRÜŞÜ

15 Haziran tarihinde yapılan para politikası kararına 3 üye itiraz etmişti. Toplamda sekiz oy vardı ve üç itiraz 5-3 ile karar Carney'nin elini baya sıkıştırmıştı (Normalde 9 üye olması lazım ancak Charlotte Hogg yerine biri daha atanmadı) . Salı günü bu itirazlara karşı Carney yaptığı konuşmada para politikasının gevşek kalmaya devam etmesi gerektiğini (yani faiz arttırılmaması gerektiğini) net bir şekilde vurguladı. Carney görüşünde sabit olsa da bugün diğer bir MPC üyesi olan (ve aynı zamanda baş ekonomist) Haldane'nın da üç itiraza katılabileceğinin sinyalini vermesi gelecek toplantıda durum 4 – 4 noktasına getirebilir. Ancak, son toplantıda faiz artışı tarafında olan Bayan Forbes, 3 Ağustos'ta gerçekleşecek İngiltere faiz kararında artık olmayacak. Yani, Baş ekonomistinde faiz artışı tarafına geçmesi durumunda 4 dört üye sabit faize devam, üç faiz artışı isteyen (Forbes çıktı ama yerine Haldane geldi) , 1 adet yeni üye  (Forbes'un yerine gelecek olan üye) ve 1 üye hala atanamamış şeklinde (Charlotte Hogg yerine) olacak. Tabi Haldne'ın baş ekonomist olması ve gelecek enflasyon verisinin 18 Temmuz'da açıklanacak olması faiz artışı konusunda baş ekonomistin sonucunu daha fazla etkileyebilir. 

Ama bu analizde baş ekonomistin kendi belirttiği altı neden de ötürü: Birinci olarak Global büyümede iyileşme ikinci olarak popülist baskıların Avrupa tarafında azalması üçüncü olarak deflasyon riskinin azalması dördüncü olarak şirket yatırımlarının artması beşinci olarak enflasyonun beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesi ve son olarak olası bir sıkılaşma sürecinin çok yavaş olacak olmasından ötürü gelecek toplantıda faiz artışı tarafına geçecek olmasını baz alabiliriz. Faizin sabit kalmasını isteyenler: Carney öncülüğünde toplamda dört üye; faizin artmasını isteyenler: Haldane ve iki üye ; para politikasına yeni katılan kişi (Forbes yerine): LSE Profesörü Silvana Tenreyro; 1 adet boş koltuk ve dolayısıyla oy veremeyecek. (Charlotte Hogg yerine atanacak kişi, an itibariyle belli değil). Özetle eğer Haldne 3 Ağustos'ta faiz artışı tarafına geçerse İngiltere M.B. kararı sonucunu aslında Carney değil 7 temmuzda iş başı yapacak Silvana Tenreyro belirleyecek….

Bu durumda GBP çiftlerinde (özellikle EUR karşısında) soft Brexit'e yavaş yavaş geçiş ile birlikte M.B.'nda daha şahin bir duruş ile GBP lehine hareketler görebiliriz. EURGBP de 0.8650 ilk destek seviyesi olarak izlenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Trump riski ve piyasalar 03 Kasım 2016