İnşaat çeliğinde gümrük vergisi tartışması

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Son dönemde inşaat çeliğinde bir gümrük vergisi tartışmasıdır gidiyor. Müteahhitler inşaat çeliğinin fiyatının çok arttığından şikayetçi ve bu şikayetler hükümet nezdinde kabul görmüş gibi görünüyor. En azından bir süre öncesine kadar öyleydi. Hükümet, inşaat çeliğinde gümrük vergisi indirimi hazırlığı içinde olduğunu açıklamıştı.

Müteahhitler vergi indirimi isterken, doğaldır ki çelik üreticileri buna karşı çıkıyor. Bu arada sanılmasın ki Türkiye hiç çelik ithal etmiyor ya da tüm ithalat yüksek vergiye tabi. AB ülkelerinden ve Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması olan ülkelerden vergisiz ithalat yapılıyor.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) dün kamuoyuyla hem çelik ithalatında düşünülen vergi indirimine ilişkin görüşlerini paylaştı, hem de ilk beş aya ilişkin üretim ve dış ticaret verilerini açıkladı.

"İddialar spekülatif"

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nin değerlendirmesinde 2012-2015 döneminde dünya ekonomisinde yaşanan durgunluktan ve çevre ülkelerde devam eden iç karışıklıklardan büyük ölçüde etkilenerek ciddi üretim ve ihraç kayıpları yaşayan Türk çelik sektörünün geçen yılın son aylarından itibaren dünya ekonomisinde kaydedilen olumlu gelişmelerin de katkısıyla toparlanma sürecine girdiği belirtildi.

İhracatta üçüncü sırada bulunan çelik sektörünün Türkiye ekonomisi için olan önemine vurgu yapılan değerlendirmede, ABD ve AB başta olmak üzere birçok ülkenin çelik sanayini koruyucu tedbirler almaya devam ettiği hatırlatıldı. Değerlendirmeye şöyle devam edildi:

"Bir süre önce spekülatif amaçlara hizmet ettiği anlaşılan bazı müteahhit kuruluşları piyasada inşaat demiri bulunmadığı yönünde açıklamalarda bulundular. Bu açıklamalarda döviz kurları ile inşaat demiri fiyatlarının uluslararası piyasadaki yükselişinin hesaba katılmadığı gözlenmektedir. Sadece yurt içi enflasyon dikkate alınarak inşaat demiri fiyatlarının yüksek olduğu yönünde yapılan açıklamalar sonrasında, Ekonomi Bakanlığının inşaat çeliği ithalatında gümrük vergisinin düşürüleceği yönündeki açıklamaları sektör temsilcileri tarafından üzüntüyle karşılanmıştır. Bu durum, bazılarına da fırsat yaratmıştır.

Piyasada oluşturulan bulanık havadan yararlanan bazı kesimler 8 ve 12 Haziran tarihlerinde İtalya'dan 22 bin 500 ton standart dışı, sertifikasız, paslı inşaat çeliklerini ithal ederek piyasaya sürme teşebbüsünde bulunmuşlardır."

Bu arada İtalya'dan ithal edilen 22 bin 500 ton inşaat çeliğinin aslında deprem kuşağında bulunmayan Cezayir'e ihraç edilmek üzere limanda bir yıla yakın bekletildiği ve Türkiye'de kesinlikle kullanılmaması gerektiği belirtildi.

"Tüm talepler karşılanıyor"

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nin açıklamasında, iddia edilenin aksine iç piyasada taleplerin karşılanmaması gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığı belirtilerek şöyle devam edildi:

"Dünya inşaat çeliği ihracat sıralamasında ikinci sırada bulunan Türk çelik sektörünün iç piyasanın inşaat demiri talebini karşılayamaması gibi bir durum hiçbir şekilde söz konusu değildir. Halihazırda, piyasada inşaat çeliğine olan talep tamamen ve rahatlıkla yerli üretimle karşılanmaktadır. Dayanaksız iddialar esas alınarak, sektörü ve Türkiye ekonomisini zarara sokacak kalitesiz ürün girişi için uygun ortam yaratacak yaklaşımlardan kaçınılması hayati önem taşımaktadır."

İhracat üçte bir oranında arttı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nin açıklamasında yılın ilk beş ayına ait üretim ve ihracat-ithalat gerçekleşmelerine de yer verildi.

Buna göre Türkiye'nin beş aydaki çelik üretimi geçen yıla göre yüzde 11 artışla 15 milyon tona çıktı. Ocak-Mayıs dönemindeki demirçelik ihracatı miktar olarak yüzde 22.5 artışla 8.5 milyon tona ulaştı. İhracat, değer olarak ise yüzde 33.7 oranında arttı. İlk beş aydaki demirçelik ihracatından 6.7 milyar dolar döviz elde edildi. Beş aydaki ithalat miktar itibariyle yüzde 20 azalarak 6.4 milyon tona, değer olarak ise yüzde 0.2 azalışla 4.6 milyar dolara geriledi.

Çin'in üretimdeki payı yüzde 50

Yılın ilk beş ayında dünya çelik üretimi yüzde 5'e yakın artarak 695 milyon ton oldu. Çin, bu üretimin yarısını tek başına gerçekleştirdi. Çin'in üretimi 347 milyon tona ulaştı. Türkiye, Brezilya'dan sonra üretimini en hızlı artıran ülke konumunda. Türkiye aynı zamanda 15 milyonu bulan üretimiyle de dünya sıralamasında sekizinci durumda bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar