İranlı kadın matematik dehası aramızdan ayrıldı

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Matematik dünyasının geleceğe umut veren değerlerinden biri olan Maryam Mirzakhani genç yaşta hayata veda etti. Daha henüz 40 yaşındayken, aramızdan ayrılan Mirzakhani, matematikçilerin Nobel'i kabul edilen John Charles Fields ödülünü 37 yaşında almıştı.

Söz konusu ödül, 1863 Kanada doğumlu ünlü matematikçi John Charles Fields adına 1950 yılından bu yana her dört yılda bir, yapılan Dünya Matematik Kongresi'nde veriliyor. 1977 yılında doğan ve adını alanında tüm dünyaya duyuran Maryam Mirzakhani, bu kolay kolay ulaşılmaz olan matematik ödülünü alan ilk kadın matematikçi olarak da adını duyurmuştu.

Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan ve Harvard Üniversitesi'nde doktora yaptıktan sonra, 2008 yılında profesör olarak görev yapan İranlı genç matematikçi, alanında büyük bir gelecek vaat ediyordu.

Tahran doğumlu matematik dehası, henüz 17 ve 18 yaşlarında iken, İran'ı dünya matematik Olimpiyatlarında temsil etmiş ve ülkesine iki ayrı madalya kazandırmıştı.

Mirzakhani, daha 37 yaşındayken Güney Kore'nin Başkenti Seul'de ünlü Fields madalyasını alan ilk kadın olarak tüm dünyaya adını duyurmuştu.

Genç matematikçinin, ölümü tüm dünyada olduğu gibi, özellikle anavatanı olan İran'da da büyük üzüntü yarattı ve devlet başkanı Ruhani, yayınladığı mesajda, 'Dünyaca ünlü İranlı matematikçi Mirzakhani'nin ölümü yürek parçalayıcı!' şeklinde üzüntüsünü ifade etti.

Böylesine saygın ve gelecek vaat eden genç bir matematik dehasının kanser illeti nedeniyle aramızdan çok erken ayrılması, sadece matematik dünyası için değil, aynı zamanda bilim dünyası için de çok çok büyük kayıp. Ona 'Nur gölünde uyumasını!' dilerken, kolay olmasa da yeni Maryam Mirzakhanilerin aramıza katılmasını diliyoruz.

Matematik dünyasının başı sağ olsun!

Çok büyük bir beklenti ve olasılıkla belki İran ya da matematik dünyası, en kısa zamanda onun adına bir Maryam Mirzakhani ödülü oluşturacaklardır. Bu girişim, onun adını yaşatmak yerinde genç matematikçilere de yeni bir hırs ve çalışma azmi aşılayacaktır...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar