İş dünyasıyla sohbetlerimden edindiğim beklentileri

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İş insanlarıyla sohbetlerimde dışarda ve içerdeki gelişmelerin kendileri için önemini kabul ederek kafa yorduklarını gözlemliyorum. O nedenle bugün içerde ve dışardaki beklentilerinin satırbaşlarını sunmak istedim. İş dünyasından dostlarla yaptığım sohbetlerde dışa açık söylemlerinde pek dile getirmedikleri konuları duyarlıklarını aktardıklarına tanık oluyorum. Dış dünyadaki gelişmeleri ve beklentileriyle içte yurdumuzdaki konulara değinip beklentilerini ortaya koyuyorlar.

Bunlara önce dıştan başlayarak satır başlarıyla değinmek istiyorum:

- AB ve ABD ile bir süredir yaşanan gerginliklere son verilmeli. AB’ye üyelik ve Gümrük Birliği'nin iyileştirilmesi görüşmeleri yeniden ivmelendirmeli.

-Türkiye’nin çok yönlü ilişkiler içersinde hareket etmesinin doğruluğuna karşın, bunun ülkemizin yönünü Avrupa’dan Avrasya’ya kaydırıyor algısını yaratmasına son verilmeli.

-Dünyada likidite artışı sürmeli. Gelişmekte olan ülkelere ve bize fon akışı devam etmeli.

-Zarrab davası ekonomik ve siyasal açıdan bizim için önemli zararlara yol açmadan kısa zamanda sonlanmalı.

-Soçi’de Suriye’de barışın tesisi yolunda atılan adımlar kısa zamanda sonuç vermeli.

-Siyasiler Nato’dan çıkmak gibi tartışma ve gerginlik yaratacak söylemlere son vermeli.

Şimdi de içerdeki beklentilerini satır başlarıyla sıralayalım:

-OHAL dönemine son vererek normalleşme gündeme gelmeli.

-2019 seçimlerine siyasal gerginliği artıran söylemlerle değil, genel ülke çıkarına dönük uzlaşmacı siyasal söylemlere ağırlık vererek gidilmeli.

-Yapısal reformlar söz olmaktan çıkıp hayata geçirilmeli.

-İş dünyasının yatırım şevkini artıracak kararlar ve teşvikler gündemde yerini almalı. Cazibe merkezleri gibi gündemdeki konuların kesintiye uğraması önlenmeli.

-Özel sektörün yatırım şevkini artıracak strateji geliştirilmeli.

-Daha gelişmiş bir ekonomi olabilmek için, yenilikçi teknoloji iklimi sağlanmalı.

-Yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracatını yüzde 3’lerden yukarı çekebilecek reformlar ve destekler hayata geçirilmeli.

-Yargıda hızlı, adil karar ve inandırıcı hukuk ile bağımsızlığın geliştirilmesi adımları acilen atılmalı.

-Bir zaman gündeme aldığımız yüzde 5 büyüme, yüzde 5 enflasyon, yüzde 5 faiz söylemine, yüzde 5 işsizliği de alarak 4-5 formülünü hayata geçirmeye çalışalım.

-Enerjide fosil yakıta dayalı modelin ağırlığını azaltacak, yenilenebilir enerjinin payını arttıracak projelere destek verilmeli.

-Eğitimin üretimden refaha hayatın her alanına değdiğini bilerek, yaz boz tahtasına çevirmeden doğru ve ilkeli bir modele oturtulmasını sakin ve bilinçli adımlarla sağlayalım.

Doğaldır ki son dönemde iş insanlarıyla sohbetler bunlarla sınırlı değildi. Ama yazı alanıma göre aktarabildiklerimin yeterli olduğuna inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar