'İşini iyi yap, hayat boyu öğrenci kal'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

"Yaşam felsefemi oluştururken en fazla etkilendiğim iki cümle büyükbabama ait. Bu cümlelerin birincisi, 'Sana yapılacak bir iş verildiğinde, bunu gerçekten iyi yap'. İkincisi ise, 'Hayat boyu öğrenci kal. Asla başardığını düşünme. Bilmediklerinin, bildiklerinden çok daha fazla olduğunu hiç unutma.'"

Bu sözler Pepsi'deki 12 yıllık CEO'luk görevinden ayrılacağını açıklayan Indra Nooyi'ye ait.
Hindistan doğumlu Nooyi, Pepsi'nin hem ilk kadın CEO'su, hem de ABD dışında doğan ilk tepe yöneticisi olmayı başarmış bir kadın.

Muhafazakar bir ailenin "isyankar" kızı olan Indra Nooyi, gençlik yıllarında bir rock grubu üyesi olduğunu söylüyor.

Nooyi, annesinin evlenmesi yönünde yaptığı baskılara rağmen, 22 yaşında ülkesinden ayrılıyor, burs aldığı Yale School of Management'ta okumak için ABD'ye gidiyor.

20 ve 30'lu yaşlarında, Boston Consulting Group, Motorola ve Asea Brown Boveri gibi şirketlerde stratejik planlama görevleri üstleniyor.

İşe girdiğinde biri siyah diğer gri olmak üzere sadece iki elbisesi olduğunu söylüyor Noori. O dönemde aldığı ve aslında hayatını etkileyecek olan kararı şöyle anlatıyor: "Nasıl göründüğümü biliyordum. Bu konuda şavaşı kazanamayacağımı da biliyordum. Ben de beynime odaklandım. İşimi herkesten daha iyi yapmaya odaklandım. Nasıl göründüğümden, ya da nasıl konuştuğumdan çok, beynimin nasıl çalıştığına odaklandım."

1994 yılında, tam 39 yaşındayken, aynı anda hem General Motors, hem de PepsiCo'dan iş teklifi alıyor. PepsiCo'yu tercih ediyor.

İlk işi, o dönemin CEO'sunu Pizza Hut ve Taco Bell gibi fast food zincirlerinden oluşan restoran bölümünü kapatmaya ikna etmek oluyor

2000 yılında CFO, 2006 yılında ise Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'luk görevine yükselen
Nooyi'nin, uzun vadeli stratejisinde öncelik verdiği bir diğer alan da sağlıklı beslenme oluyor.

Bu yaklaşım şirket genelinde pek olumlu karşılanmıyor ve analistler Nooyi'nin liderliğini sorgulamaya başlıyorlar. Hatta ona "Neden Rahibe Teresa gibi davranıyorsun? Neden sağlıklı beslenme alanına odaklanalım?" diye sorduklarında, Nooyi, büyük bir kararlılıkla, "Pazar bu yöne doğru gidiyor. Bizim de bunu izlemeye ihtiyacımız var" cevabını veriyor. Ve haklı çıkıyor. Şirketin 2016 yılından bu yana karlılık oranı beklentilerin üzerinde gerçekleşiyor. Geçtiğimiz yıl ise, 63.5 milyar dolarlık rekor bir ciroya ulaşıyor.

Birbirini yargılamayan, destek veren kadınlar olmalıyız

Indra Nooyi'nin görevinden ayrılması ile Fortune 500'deki kadın CEO'ların sayısı 25'ten 24'e düşmüş olacak. Bu rakam şu anlama geliyor: Dünyanın borsada işlem gören en büyük 500 şirketinin sadece yüzde 4.8'i kadınlar tarafından yönetiliyor.

PepsiCo'da Indra Nooyi'den boşalan CEO'luk pozisyonuna Ramon Laguarta gelecek. Diğer Fortune 500 şirketlerinde de son dönemde görevinden ayrılan kadın CEO'ların yerini erkek CEO'lar alıyor.

Yakın zamanda görevinden ayrılan yiyecek şirketi Mondelez'in CEO'su Irene Rosenfeld ile eBay ve Hewlett Packard Enterprise CEO'su Meg Whitman'ın yerini de erkek CEO'lar aldı.

Geçtiğimiz sene Fortune 500'de kadın CEO tarafından yönetilen şirketlerin sayısı yüzde 25 oranında geriledi.

Bu nedenle Indra Nooyi gibi kadınların hayat hikayeleri, genç kadınları cesaretlendirmek adına büyük önem taşıyor. Nooyi de zaten düşük olan bu rakamın, daha da azalacak olmasından dolayı rahatsız. Bu nedenle, PepsiCo'dan ayrıldıktan sonra kadınların üst düzey yönetimlerde daha fazla temsil edilmesi için çalışmaya hazırlanıyor. Bu süreçte kızkardeşliğin önemine inanıyor ve şöyle diyor: "Kendi kızkardeşlik ağımızı kurmalıyız. Birbirini yargılamayan, yapıcı destek veren kadınlar olmalıyız."

Sonuç olarak Nooyi'nin hikayesi çok etkileyici: 22 yaşında Hindistan'dan ABD'ye geldi. 12 yıldır PepsiCo'nun başında. 150 milyar dolarlık bir işi yönetti; dünya genelinde 260 bin çalışana liderlik etti. Şirketi geçtiğimiz yıl 63.5 milyar dolarlık rekor bir ciroya ulaştı. Kendisi ise 31 milyon dolar kazandı. Bugün dünyanın en güçlü kadınlarından biri. Başarısının sırrı, büyükbabasının dediği gibi, yaptığı işin en iyisini yapmak ve hayat boyu öğrenci kalmak...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar