İSO 500, Ege sanayisinin güçlendiğini tescil etti

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Marmara Bölgesi’nin sanayi yatırımlarına doyduğu, bu bölgede imalata yönelik büyümenin sürdürülebilir olmadığı uzun yıllardır söyleniyordu. Sanayinin yeni büyüme aksı olarak da hem mevcut durumu, hem de potansiyeli itibariyle Ege Bölgesi dile getiriliyordu. Zaman zaman bunlara dair göstergeler de ortaya çıkıyordu. Son dönemde bu göstergelerin sayısının arttığını görüyoruz. İstanbul’un net göç verir duruma gelmesi, en fazla göçü İzmir’e vermesi, Ege Bölgesi’nin OSB’lerindeki hareketlilik, İzmir-İstanbul Otoyolu, Çandarlı Limanı gibi yatırımlar bunlar arasında sayılabilir. Önceki gün açıklanan İSO 500 listesi de bu görüşe destek verir nitelikte. Listede geçen yıl Ege’nin 8 ilinden 63 firma yer alırken, bu yıl bu rakam 66’ya çıktı.

Listeye yeni firmalar eklenirken, mevcut firmaların büyük bölümü de sıralamadaki yerini yükseltti. Listedeki İzmirli firma sayısı 36’dan 40’a, Uşaklı firma sayısı 1’den 2’ye yükselirken, Denizlili firma sayısı 12’den 11’e, Kütahyalı firma sayısı 3’ten 2’ye düştü. Listede Muğla 2, Manisa 9 firma ile temsil edilirken, Aydın ve Afyonkarahisar’dan listeye girebilen firma olmadı.
İzmir’den listeye en üst sıradan giren firma Petkim olurken, listenin yeni firmaları da Esen Plastik, Europap Tezol Kağıt ve Batıbeton Sanayi olarak sıralandı. Aliağa’da üretime başlayan Ravago Petrokimya ise kaydını İstanbul’dan İzmir’e taşıyarak, listenin değil ama İzmir’in yeni firması oldu. Denizli’de listenin ilk sırasında Erbakır yer alırken, Zorlu Doğal Enerji bu sene listeye girmedi. Manisa’da Bosch Termoteknik listenin en üst sırasında bulunurken, geçen sene listede bulunmayan Schneider Elektrik 170. sıradan listeye girdi.

Listede Ege’deki firmaların sayısı 66 olarak görülüyor ama üretim tesisleri baz alındığında bu rakam çok daha fazla artıyor. Örneğin merkezi İstanbul, Ankara ya da başka şehirlerde olmasına rağmen üretimleri İzmir’de olan firmalar esas alındığında sadece EBSO üyesi firmaların sayısı 62’ye çıkıyor. Denizli ve Manisa’da bu durumda çok sayıda firma bulunuyor. Yani Ege’nin sanayide gücü ve etkisi ISO 500 listesinde görünenin çok ötesinde. Önümüzdeki dönemde de artacağına dair de hiç kuşkumuz yok. Listede firması olmamasına karşın Aydın 7 sanayi bölgesi ve kuruluş çalışmaları süren serbest bölgesi ile önümüzdeki yıllarda kendisine bu listede çok sayıda firma ile yer bulacak. Sanayide çeşitliliğini artıran Denizli de keza aynı şekilde yeni OSB’leriyle listedeki firma sayısını artıracak. STAR Rafinerisi, Mitsubishi Electric gibi çok sayıda büyük yatırımın faaliyete geçmesiyle İzmir ve Manisa’nın performansı da yükselecek. İzmirlilerin İzmir-İstanbul Otoyolu’ndan sanayi anlamında da beklentileri büyük. Otoban aksındaki sanayi parsellerinin şimdiden satıldığı, yol açıldığında bu güzargahın yeni bir sanayi üssü haline geleceği şimdiden görülüyor.

Geçmişte tarım ve turizm gibi sektörlerin ön planda olduğu Ege Bölgesi, önümüzdeki dönemde yüksek teknolojili, katma değeri yüksek ürünlere yönelmek zorunda. Bu kapsamda ciddi adımlar da atıldı. Hemen her kentte bulunan teknoparklar, üniversitelerdeki genç insan potansiyeli, iş dünyasının girişimci kimliği bu hedefe ulaşmada Ege’nin en önemli kozları.

Ege’nin önümüzdeki dönemde sanayinin devler liginde hem daha üst sıralarda, hem de daha fazla firma ile temsil edileceğine olan inancımız tam.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar