İTO Başkanı: AB bize örtülü ambargo uyguluyor

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Dış ticaretimizde en büyük hedeflerden bir olan Avrupa Birliği'nin, ülkemize akıl almaz zorluklar çıkardığına dikkat çekildi. Bunlar arasında en dikkat çeken ve adeta bıktırıcı ve bezdirici bir hale bürünen vize sorunu geliyor. İhraç mallarımızı en kısa ve en kestirme yoldan ilettiğimiz kara yolu ve bunları taşıyan TIR'lar ile ilgili sorunlar ön planda.

TIR'lara uygulanan bürokratik işlemler, daha mallarımız ve onları taşıyan araçlarımız sınırlarımızdan çıkmadan Kapıkule Bulgar kapısında başlıyor. Burada ki işlemlerin karınca hızıyla yürümesi, yüzlerce aracın kuyruk oluşturmasına ve kimiz zaman bu kuyrukların uzunluğunun da 30 kilometreyi bulmasına neden oluyor.

Bu ise zaman kaybına, maliyet artışına ve malların rekabet gücünün yitirilmesine yol açıyor.

İTO (İstanbul Ticaret Odası) Başkanı Şekip Avdagiç, AB'nin (Avrupa Birliği) biz Türklere adeta bir örtülü ambargo uyguladığına dikkat çekerek, lehimizde ki bir çok mahkeme kararını uygulamadan kaçındıklarını söyledi. Avdagiç, bunun yanında TIR şoförlerimize aylık sürelerle Şengen Vizesi verilmesinin de ayrı bir zorlama ve adeta, adı konmamış bir engel olduğunu özellikle vurguladı.

Tüm bunlara karşılık İTO Yönetimi söz konusu olumsuzlukların ortadan kaldırılması konusunda, gerek lobi ve gerekse de hukuki ve siyasi anlamda gayret ve çabalarını kesintisiz sürdürmeye kararlı.

AB, bir yandan bizi aday üyesi olarak görürken, öte yandan da, ikili ilişkileri geliştirecek adımlar olan, gençlere, öğrencilere, işadamlarına vize konusunda ki engelleri ile aranın sürekli açılmasına neden oluyor.

Tüm bu olumsuzlukları göz önüne aldığımızda, ortada gerçekten gizli bir engel, ya da adı konmamış, bir ambargo hatta AB eziyeti olduğu gerçeği gözler önüne geliyor.

Başta TIR şoförlerimiz olmak üzere, her konuda vize kolaylığına yönelik adımlar, bizlerce de birer iyi niyet belirtisi olarak nitelendirilebilecek...

Bu adımlar, ihraç ürünlerimizi taşıyan TIR'larımızın süratle malları sipariş sahiplerine ulaştırması yanında, üretim çarklarının da sürekli dönerek, ülke ekonomisine katkısını artıracak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar