İTO Başkanı Avdagiç: İstanbul'a gelen turist yerli sayısını aştı

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

İstanbul, turizmde dünyanın en tercih edilen kentleri olma sıralamasında hızla ilerliyor. Bu olumlu gelişmede Milli Hava Yolumuz THY'nin nerdeyse dünyanın her köşesine uçmasının da büyük katkısı var. Geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre İstanbul’a gelen turist sayısı bir önceki yılın 11 ayına göre yüzde 24 oranında artışla, 12 milyon 355 bine ulaşmıştı. Bu yılda da artışlar hızlanarak devam ediyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, bu gelişmeyi büyük bir sevinçle karşıladıklarını belirterek, 'İstanbul'da, turist sayısının, yerli halkın sayısını aştığını sevinç ve büyük bir memnuniyetle izliyoruz ' dedi.

Avdağiç, bu olumlu gelişmenin yerli toptancı, perakendeci ve üretici yanında, konaklama tesisleri ile restoranlar ile benzeri kuruluşları da sevindirdiğine dikkat çekti.

İstanbul'a en çok turisti yaklaşık 990 bin kişi ile ve yüzde 8.2 artışla Almanya yollarken, onu, yüzde 6.8'lik 900 artış ve 872 bin kişi ile İran izledi. İstanbul'a sürpriz şekilde ilgi duyan ve 350 bin kişilik turist kafilesi ile ön sıralarda yer alan Cezayir'i de unutmamak gerekiyor.

Bu yıl sıralama henüz belli olmasa da, gelen turist sayısının bir önceki yıl olan 2018 yılından oldukça fazla olması bekleniyor. İstanbul'un ilgi odağı olduğu bir diğer ulus da Çinliler. Çin Halk Cumhuriyeti, geride bıraktığımız dönem içinde, bir önceki verilere göre yüzde 66.2 oranında artışla kentimize 330 bin turist göndermiş bulunuyor.

İstanbul'a ciddi önem verenler arasında Rusları da göz ardı etmemek gerekiyor. Onlar ise yarım milyonu aşarak 574 bin kişiye ulaşmış durumdalar.

Tüm bu eğilimin sürmesi ile İstanbul'un çok yakında Dünya'nın en çok yabancı turistin olduğu ve İTO Başkanı Avdagiç'in dediği gibi sürekli olarak, konukların, yerli halktan çok olduğu kent olma özelliğini kalıcı olarak sürdürecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar