İTO Başkanı Çağlar'ın ardından

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Son dönemlerde dünyada gündem öylesine hızlı değişiyor ki, insan hangi birine yetişeceğini ve yorumlayıp, kafa yoracağını, bir karara varacağını bilemiyor. İşte içinde bulunduğumuz bu yoğun ve karmaşık gündemde, bir haber her şeyi bir anda kenara itti. Bu haber çok acı da olsa, belki de hayatın acımasız gerçeği, bir vefat haberiydi.

Bünyesinde barındırdığı 411 bini aşkın üyesiyle, dünyanın en büyük ticaret odalarından biri sayılan İTO’nun Başkanı İbrahim Çağlar, genç sayılabilecek bir yaşta aramızdan aniden ayrılıverdi.

Çok kökü bir aileden gelen ve tüm ömrünü ticaretle uğraşma yanında, sosyal etkinlikler ile sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmalara veren Çağlar, ekonominin en zor ve çıkmazda olduğu dönemlerde bile, umudunu hiç yitirmediği gibi, tüm iş dünyasına da bu umudu yüzde yüz aşılamayı başarmış bir kişiydi. Çağlar, işsizliğin önlenmesi kampanyasında, kendi üyelerine çağrıda bulunarak, yaklaşık 500 bin kişilik bir istihdamı da başarmıştı. Enerji tasarrufu, yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması ve ekonomimize katkı vermesi için büyük çabalar gösteren İTO Başkanı İbrahim Çağlar, son olarak yerli otomobil kampanyasından çok etkilenmiş ve üyeleri adına yaklaşık 500 bin otomobil satın alma konusundaki kararlığını anlatmıştı. Tüm kuruluşlarla son derece medeni, düzeyli ve sağlıklı ilişkileri yürütebilen Çağlar, aynı zamanda TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) başkan yardımcılığı yanında 2012 yılından bu yana Enerji Verimliliği Derneği başkanlığını da yürütmekteydi. Vakıflar yanında AK Parti ve MÜSİAD’ın kurucu üyelerinden olan Çağlar, ihracatımızın artması için İTO üyeleri ile ülke ülke dolaşan ve bağlantılar kurmaya çalışıp, bu girişimlerinden de olumlu sonuçlar almayı başarıyordu.

Ticaretle yoğrulan bir ailede yetişen İbrahim Çağlar 7 yaşından itibaren yazları kendi isteğiyle eniştesinin yanında çalışmaya başlamıştı. İlkokuldan sonra Güneş Kolejinde eğitim gören Çağlar, lisede gönlünde yatan aslanın peşinden giderek Ticaret Lisesi’ne kayıt oldu. 1977 yılında liseden mezun olan Çağlar ilk şirketi olan Nurtop A.Ş.’yi müteakiben kurmuş ve iş hayatına atılmıştır.

18 yaşında başladığı ticaret hayatını bugün tekstil, enerji, inşaat ve telekomünikasyon sektörlerinde yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarıyla devam ettiren Çağlar, aynı zamanda sosyal hayatta, çeşitli vakıflarda aldığı görevlerle de ön plana çıkmıştı.

Çağlar, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği, TEPAV Mütevelli Heyeti üyeliği, Darülaceze Mütevelli Heyeti üyeliği, Marmara Grubu Vakfı Stratejik ve Sosyal Araştırmalar, Mütevelli Heyet ve Akademik Konsey üyeliği görevlerinde bulunmuştu.
Çağlar, Mayıs 2005 - Mayıs 2009 yılları arasında TOBB Yönetim Kurulu Sayman üyeliği ve aynı tarihlerde TSE Yönetim Kurulu üyeliği yaparken, 2006-2012 yılları arasında DEİK Yönetim Kurulu üyeliği ve 2003-2006 seneleri arasında da İTHİB yönetim kurulu üyeliğini yürütmüştü.

İstanbul Ticaret Odası’nda 1999 yılında Meclis üyeliği ile göreve başlayan Çağlar, 2004-2009 yılları arasında İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olmuştu. 2009-2013 yılları arasında İTO Meclis Başkanlığı, 2013 yılından itibaren ise İTO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Yoğun iş hayatı, sivil toplum kuruluşlarında ve vakıflardaki görevlerinden arda kalan zamanlarda ise atıcılık, yüzme ve tenis sporları ile ilgilenmekteydi. İbrahim Çağlar’ın, çok genç yaşta aramızda ayrılması, arasında doldurulması zor bir boşluk bıraktı. Başta İTO’nun 411 bin üyesi olmak üzere, Ticaret Dünyası ve Ekonomi Basını yanında Türk toplumu da onu asla unutmayacak. Nur gölünde uyu İbrahim Çağlar…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar