İyi bir soluk için iyimser ve önemli bir projeye yatırımcı aranıyor...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Amerika'da çalıştığı firmada soluk alma zorluğunu gidermek için boğazda delik açma yerine omuza yerleştirilecek katater ile sağlayacak NVenti pilinin prototipini geliştiren bilim insanı Mustafa Karamanoğlu seri üretim için Türkiye'de projesine yatırımcı arıyor.Amerikan Medtronic medikal firmasında çalışan Türk bilim insanı Mustafa Karamanoğlu, hastalarda boğaz delinerek sağlanan nefes alma operasyonlarının yerine geçecek nefes alma işlemini omuza yerleştirilen kateter aracılığıyla gerçekleştiren bir pil sistemi geliştirmiş. Karamanoğlu, prototipini geliştirdiği NVenti solunum pilinin seri üretiminin yatırımı için Türkiye'de Gelibolu'da Dr. Bora Kanra ile ortak kurduğu şirkete yatırım ortağı aradığını açıklıyor.

Arkadaşımız Hüseyin Gökçe'nin haberinde seri üretimi neden Türkiye'de yapmak istediğini Karamanoğlu, "Yıllarını yurtdışında geçirmiş birinin yurduna olan borcunu ödemesi gibi görebilirsiniz. Dünyada bir ilk olan NVenti'nin Türkiye'de gerçekleşmesi ülkemiz tıbbi cihazlar alanındaki ileri teknoloji açığını kapamaya yardımcı olacak önemli bir başarı olacaktır"diye anlatıyor.

Haberde başka ülkelerden teklif aldığını söyleyen Karamanoğlu'nun, "Türkiye'de yatırım şansını sonuna kadar zorlamadan hiçbir ülkeyi alternatif olarak düşünmüyorum. Yıllar önce ayrıldığım Türkiye'yi bugün yetişmiş insan gücü, pazar büyüklüğü ve dünya pazarlarına yakınlığı ile çok çekici buluyorum" dediği bilgisi yer alıyor.

Karamanoğlu'nun NVenti pilinin her türlü know-how materyalini Amerika'dan Türkiye'ye taşımaya hazır olduğunu, seri üretimin başlamasıyla pazarlamasında Medtronic firmasının görev alacağını belirtiyor. Nventi'nin dünya pazarının 6 milyar dolar büyüklüğünde bir alana hitap edeceğini açıklıyor.

Ortağı Dr. Bora Kanra, NVenti projesini AB'nin Horizon 2020 isimli destek programına sunduklarını ve projenin "Mükemmeliyet Mühürü (Seal of Excelence)" ödülüne layık görüldüğünü açıkladı.

Bakalım izleyip görelim, genç Türk bilim insanı seri üretim için Türkiye'den projesine yatırımcı bulabilecek mi?

Not:

Teknik elemandan yakınan çok...

Kendisi gündüz çalışıp gece eğitimiyle Yıldız Teknik'ten mezun olmuş pompa üretimi yapan bir firmanın sahibi Atalay Bey teknik eleman konusundaki sıkıntısını ve yakınmasını dile getirdi: "Bir eleman ilanı verdim. 1300 makine mühendisi müracaat etti. Bir tek tornacı başvurmadı. Mühendisler de kumpas bilgisinden habarsiz. Hiç vakit kaybetmeden teknik öğrenimi yeniden işe uygun düzenlemek gerekiyor. Yoksa sanayide çalışacak eleman bulamayacağız."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar