"İyi teknik eleman sermayeden önemli"

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) iki komitesinin üyeleri, yuvarlak masa toplantısında üretim yaparlarken kendilerini olumlu/olumsuz etkileyen unsurları dile getirirken, "İyi teknik eleman sermayeden önemli" görüşünü belirtiyorlar.

Eli taşın altında olan sanayiciler yaşadıkları ağırlıklı sorunları sıralarken, işletme sermayesi yetersizliği, nitelikli eleman ihtiyacı, merdiven altı üretimin rekabette yarattığı olumsuzluk, kayıt dışılık, arazi maliyetlerinin yüksekliği, ham madde yetersizliği gibi konulara değiniyorlar.

ASO'nun üye sektör temsilcilerini yuvarlak masa toplantısında toplayıp, sorunlarını tartışıp ortaya koymaları, bu sektörler için olduğu kadar, odanın ve ilgili kurumların sektörlerin durumlarını ve beklentilerini öğrenmeleri açısından da önem taşıyor.

Örneğin; sektörlerin yuvarlak masa toplantılarında dile getirdikleri konuları iyi inceleyen bakanlık yetkilileri ve bürokratlar, bu sorunların çözümü için projeler geliştirebilirler.

ASO'nun bu yuvarlak masa toplantısında ortaya konan sorunlar karşısında bana göre geliştirilebilecek projeler arasında şunlar yer alabilir:

-Bankalar ve fonlar belli sektörler için işletme sermayelerini geliştirecek fonları kurarak onlara destek vererek yardımcı olurlarken, karlılık taşıyan yeni iş alanları ortaya koyabilirler. Doğaldır ki kamu da bu alanda projeler geliştirebilir, geliştirilecek projelere destek verebilir.

-Nitelikli eleman eksikliğinin giderilmesi uygun eğitim kurumlarının ve kurslarının gündeme alınmasıyla mümkün olacaktır. Bunun için bir yandan kamunun teknik eğitimi geliştirmesi önemli bir adım olacaktır. Bir yandan da özel eğitim kurumlarının sektörel gelişmiş eleman yetiştirecek yeni organizasyonlar yapmaları, eğitim kurumları kurmaları beklenmelidir. Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde hem kamu, hem özel sektör teknik eleman yetiştirici kurumlar açabilir. Bu kurumlara sektörde yer alan kurumların önemli destek ve katkıları olabilir.

-Malzeme ve ham madde sıkıntılarının giderilmesi için sektör temsilcilerinin tek başlarına çözüm aramak yerine, bir araya gelerek, bankalarla birlikte çözümler üreterek, hem ham maddeye ulaşımlarını kolaylaştırabilirler, hemde birlikte yaptıkları alımlarda daha uygun fiyatlara ulaşabilirler.

-Kayıt dışı ve merdiven altı ile mücadele için sektörleri adına denetim kurumları kurup, kurallı ortamlar geliştirebilirler. Kamunun kayıt dışılığın azaltılması ve merdiven altının denetlenmesine bu girişimleriyle elde ettikleri sektörel bilgileri sunarak, olumsuzlukların azaltılmasına yardımcı olabilirler.

Bu öneriler dışarıdan bir gözlemci olarak benim önere bildiklerim. Doğaldır ki kamu görevlileri ile sektör temsilcilerinin ortak değerlendirmelerinde daha farklı ve gelişmiş öneriler gündeme gelebilecektir. Bunun için gerekli olan ise sürekli diyalog içinde olunulmasıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar