İzmir Ticaret Odası’na çeyrek asır sonra yeni başkan

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Bazı isimler bazı kuruluşlarla özdeşleşir. İzmir Ticaret Odası için de Ekrem Demirtaş böyleydi. Dile kolay tam 26 yıldır, yani çeyrek asırdan bir yıl daha fazla süredir odanın yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyordu. Onun bu göreve geldiği 1992’de “İzmir Ticaret Odası yeni başkanını seçti” haberini yapan ekonomi muhabiri arkadaşlarımızın çok büyük bir bölümü aynı başlığı bir kez daha atamadan emekli oldular.

Ekrem Demirtaş, uzun bir süre yürüttü bu görevi ama heyecanını kaybettiğini, çalışmadığını, sadece koltuk işgal ettiğini söylemek büyük haksızlık olur. Görev süresi boyunca hiç eksik olmayan rakipleri bile çalışkanlığının, projeciliğinin hakkını teslim ettiler. İzmir’in ilk vakıf üniversitesi, ilk özel havayolu şirketi, Türkiye’nin ilk rakı fabrikası, kruvaziyer turizm ve İzmir’in EXPO adaylıkları gibi projelere önayak olan isimdi. Fakat en büyük eleştirileri de daha sonra pek çoğu akamete uğrayan bu projeler için aldı. Bir de ‘tek adam yönetimi’ydi Demirtaş’ın en yoğun eleştirildiği konu. 25 yılda ekibi defalarca değişti, yoldaşları bir sonraki seçimde rakipleri oldu ama geçtiğimiz cumartesi gününe kadar girdiği her seçimi kazandı.

Bu seçimlerde ise karşısına güçlü bir aday çıktı. Spor ve ihracat camiasının çok yakından tanıdığı Mahmut Özgener, birkaç ay önce İzmir Ticaret Odası başkanlığı için aday olduğunu açıkladı. Türkiye Futbol Federasyonu ve İzmir’in köklü klüplerinden Altay’ın başkanlığı nedeniyle spor, Ege Tütün İhracatçıları Birliği başkanlığı nedeniyle de iş dünyasının yakından tanıdığı bir isimdi. Pek çok kesimin desteğini aldı ama tabi önemli olan karar verici konumundaki İZTO meclis üyelerinin desteklemesiydi. Meclis üyesi seçimlerinin ardından ibrenin Özgener’i gösterdiği ortaya çıkmıştı ama Ekrem Demirtaş’ın iddialı söylemleri ve daha önce benzer durumlarda tekrar başkan seçilmesi bir soru işareti yaratmıştı. Fakat, Ekrem Demirtaş iddialı açıklamalarının üstünden bir gün bile geçmeden, seçime 12 saat kala hem adaylıktan, hem de İZTO’daki bütün görevlerinden istifa etti.

Seçime tek aday olarak girip kazanan Mahmut Özgener’i zorlu bir görev dönemi bekliyor. Çünkü İzmir’in İzmir Ticaret Odası’ndan beklentileri büyük. Özgener, seçim sürecinde açıkladığı projelerle kent ekonomisinin büyümesine katkı sunmaya çalışacak. Seçim öncesi ekip, takım, diyalog gibi İZTO’da özlenen kavramları sıkça dile getiren Özgener, önündeki zorlukları bu bakış açısıyla aşacak.

Özgener’in seçim sürecinde açıkladığı bazı projelere değinirsek, bunların başında İzmir’in inovasyon üssü haline getirilmesi yer alıyor. Ege’nin yemek kültürünü tüm yerli ve yabancı turiste tanıtacak olan Yerel Gurme Köyleri, tüm KOBİ üretim atölyelerinin çağın şartlarına uygun bir şekilde, altyapı ve lojistik problemlerini çözecek Atölye Kentler, tüm Türkiye'ye hizmet verecek veri bankaları, festivallere verilecek destekler, sporu ve spor yoluyla eğitimi tüm kent halkına yaygınlaştırma, İZTO üyelerinin AB fonlarından maksimum seviyede fayda sağlaması, uluslarası ilişkilerin güçlendirilmesi, meslek gruplarının dünya ile entegrasyonunun sağlanması, KOBİ’lerin eğitim, finans ve ihracat alanlarında desteklenmesi, gençlere girişimcilik destekleri verilmesi, Özgener’in diğer projeleri arasında.

İzmir, iş dünyasının en güçlü örgütlerinden biri olan İZTO, çeyrek yüzyıl sonra yeni bir isim, yeni bir bakış, yeni bir yöntem ile yönetilecek. Daha önce üstlendiği görevlerde kendini ispatlamış bir isim olan Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Odası’na da kısa sürede damgasını vuracaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar