İzmir’de inovasyon salonlara sığmadı

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Geçtiğimiz hafta İzmir farklı bir heyecan yaşadı. TİM tarafından organize edilen Türkiye İnovasyon Haftası’nın bu yılki ilk etkinliği yine İzmir’de gerçekleştirildi. 3. kez gerçekleştirilen bu etkinlik her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor. Geçen yıl 9 bin olan ziyaretçi sayısı bu sene 11 bine çıktı. Bu da etkinliğin amacına ulaştığını, inovasyon bilincinin giderek yaygınlaştığını gösteriyor. 

Maalesef bu kadar kalabalık ve canlı organizasyonları çok sık göremiyoruz. Mesleğim gereği sık sık ve çok çeşitli etkinliklere katılıyorum. Bunların pek çoğunda en önemli sıkıntının katılımcı sağlamak olduğunu biliyorum. Konuşmacı sayısının gerçek dinleyici sayısından daha fazla olduğu toplantılar hatırlıyorum. Bir yanda bu örnekler varken, iki günde 11 bin izleyiciye ulaşan böyle bir etkinliği düzenleyenler, övgüyü hak ediyorlar. 

Etkinliğin sayısal verilerinden çok, katılımcı profili heyecan verici. Konuşmacılar arasında her rengi bulmak mümkünken, dinleyicilerin önemli bir kısmının gençlerden oluşması, konunun öneminin ileride daha da artacağının en önemli göstergesi. Etkinlikte sadece üniversiteler, Ar-Ge Merkezleri, teknoparklar, teknoloji firmaları yoktu. Ev kadınları, çocuklar, öğretmenler, karikatüristler, bankacılar inovasyonun hayatın her alanıyla ilgili olduğunu ispatlarcasına yenilikçi çalışmalarını sergilediler, deneyimlerini paylaştılar. 

İzmir iş dünyası temsilcileri İzmir’in inovasyon için ne kadar uygun bir ekosisteme sahip olduğunu sık sık dile getirirler. Bu etkinlik, bir anlamda bu ifadenin somutlaşmış hali gibiydi. Kentin üniversiteleri, sanayi bölgeleri, araştırma merkezleri, iklimi elbette bu inovasyon ekosisteminin altyapısını oluşturmaları açısından önemli. Ama asıl önemlisinin ‘inovasyon heyecanı’ olduğunu bu etkinlikte çok açık bir şekilde gördük. Bu heyecanla iki gün boyunca oturumları izleyen, stantları gezen bu gençler İzmir’in geleceğinin şekillenmesinde de pay sahibi olacaklar. 

İzmir sanayi, turizm, tarım ve hizmet sektörlerinde güçlü bir altyapıya sahip. Bunların hepsinde büyümenin yolu da inovasyondan geçiyor. Türkiye İnovasyon Haftası ve benzer etkinlikler bu yolu kısaltacak olmaları açısından çok önemliler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar