İzmir’i hedefe taşıyacak en önemli yatırım

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Temmuz ayında açılacak yeni fuar alanı İzmir’i ‘fuarlar ve kongreler kenti’ olma hedefine taşıyacak. 20 yıldır fuarcılıkta çok şeyler değişti. Genel ticaret fuarları yerlerini ihtisas fuarlarına bıraktı. Yakın zamana kadar Türkiye’de fuar denince akla İzmir Enternasyonal Fuarı, dolayısıyla da İzmir gelirdi. 

Bir genel fuar olan ama kentin kültür, sanat ve magazin hayatına da büyük etki yapan bu organizasyon zamana ayak uyduramadı. Bu durum önüne “fuarlar ve kongreler kenti” olma hedefi daha cumhuriyet bile kurulmadan bizzat Atatürk tarafından konulmuş olan İzmir’i yeni arayışlara itti. 

20 yıl önce Mermer Sevgi Yolu adıyla 15-20 mermercinin başlattığı organizasyon zamanla konusunda dünyanın en büyük fuarlarından birine dönüştü. Marble büyüdükçe de yer sorunu ortaya çıkmaya başladı. Ardından yine konusunda Avrupa’nın en büyük fuarlarından biri haline gelen IF Wedding Fashion – İzmir Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı aynı sıkıntıyla karşı karşıya kaldı. 

Bunlara yeni marka fuarlar eklemek isteyen İzmir’in en önemli handikapı hep fuar alanının yetersizliği oldu. İzmir, hedefinden hiç vazgeçmedi ama buna uygun altyapı yatırımlarını zamanında yaptığını söylemek çok zor. 

Yeni fuarcılık anlayışına adaptasyon sürecini atlatan kent, uluslararası standartlara uygun fuar alanına temmuz ayında kavuşacak. Kültürpark’taki emektar fuar binaları ise kongre organizasyonları için kullanılacak. 

400 milyon TL’lik maliyetiyle dev bir yatırım olan yeni fuar alanının kente beklenen katkıyı yapabilmesi için Marble ve IF Wedding Fashion benzeri fuarların çoğalması şart. Aksi halde bugün yer darlığından şikayet edilirken, önümüzdeki dönemde fuar hollerinin doldurulamaması gibi bir sıkıntı ortaya çıkabilir. 

Bu konuda başta İzmir’deki fuarcılık firmaları olmak üzere, kent ekonomisinde söz sahibi bütün kuruluşlara büyük görev düşüyor. Adı bile uluslararası olan bir yatırımın verimli kullanılması için sadece yerel dinamikler yeterli değil. Uluslararası fuarcılık kuruluşları da İzmir’e çekilmeli. 

İzmir’in fuarcılık kültürü ve deneyiminde eksiği yok. Eksik olan altyapı da bu yatırımla tamamlanınca hedefe ulaşmak için bahane de kalmayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar