Jeopolitik riskler önemini koruyor

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Piyasalarda jeopolitik ve politik risklere yönelik haber akışı önemini korusa da riskli varlıklar genelindeki olumlu trendler devam ediyor. FBI'ın yürüttüğü Rusya seçim soruşturması buna bir örnek. Washington Post’ta Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner üzerinde yoğunlaşıldığına dair haberler ile haftasonu Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Amiral Rogers’ın Trump’ın Ruslarla işbirliği yaptığına dair çok güçlü delilleri olduğu hakkında haberler ön plandaydı.

Ayrıca cumartesi günü sona eren G-7 toplantısı ve Merkel’in açıklamaları da önemliydi. Toplantı sonrasında alışılmadık şekilde kısa, altı sayfalık bir bildirinin yayınlanması ortak dilin azalmakta olduğuna dair yorumlara neden oldu. Merkel, Trump ile yapılan görüşmelerin çok tatmin edici olmadığını belirtti.

Bu gelişmelerin piyasalarda göz ardı edildiğini takip ediyoruz. Hem piyasaları politika değişikliğine hazırlamaya çalışan Avrupa Merkez Bankası (ECB) hem de faiz artırım sürecindeki Amerika Merkez Bankası (FED) gibi global merkez bankalarının temkinli tutumunun da bu görünüme destek olduğu görülüyor.

Örneğin FED FOMC tutanakları ile birlikte Haziran ayı faiz artışı beklentileri güçlenmiş olsa da tutanaklar piyasada güvercince algılandı. Tutanaklarda tahvillerin azaltılmasında, itfası gelen tahvillerin her ay belirli bir kısmının bilançodan çıkmasına izin verileceğine yönelik görüşler daraltmanın kademeli ve öngörülebilir olabileceği şeklinde yorumlara neden oldu.

Nitekim tahvil faizleri geri çekilirken, hisse senetleri yeni rekor seviyeleri gördü. Gelişmekte olan ülke hisse endeksi yılbaşından bu yana yüzde 18 getiri, küresel risk barometresi olarak da izlenebilen S&P 500 endeksi yüzde 9 getiri elde etmiş durumda. ABD 10 yıllıkları Mart zirvesinden bu yana 35 baz puan civarı geri çekildi. Vix endeksi tarihi diplerini test ediyor.

Bizim görüşümüz tarihi düşük seviyedeki varlık volatiliteleri öncülüğünde küresel bir düzeltme olasılığının devam ettiği yönünde. Örneğin ABD-İran gerginliği önemli adaylardan biri. Ayrıca piyasaları politika değişikliğine hazırlamaya çalışan ECB'nin Haziran toplantısında iletişim değişikliğine gitme potansiyelini de not edelim. Cuma günü açıklanacak olan Mayıs ayı ABD istihdam verisi ise FED politikasına yönelik biraz daha netlik sağlayabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar