Jet sosyetenin ünlü otelini kapatıp gitti

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Hollanda ile yaşanan siyasi tartışmalar, Almanya ile süren problemler, Rusya ile düzelemeyen ilişki turizmde taşları yerinden oynatmaya devam ediyor. Hatırlayacağınız gibi Alman otelcilik devi Steigenberger’in yanı sıra ABD’li Edition Hotels’in Türkiye’deki bazı operasyonlarını kapattığını ilk kez DÜNYA’dan sizlere duyurmuştuk. İşte bu lüks otel zincirlerine bir dev daha eklendi. ABD’li Canyon Ranch’dan bahsediyorum… Jet sosyetenin uğrak markası Canyon Ranch, Milas- Kaplankaya’da ultra lüks otelini geçen yıl temmuz ayında açmıştı.

250 milyon dolarlık yatırımla hizmete girdi

250 milyon dolarlık yatırımla hizmete giren otel, ABD dışında markanın ilk küresel operasyonuydu. Projenin otel bölümü olan 141 odalı Canyon Ranch Wellness Resort, 1 Temmuz’da kapılarını açmış, ilk etabı biten 76 villa ise haziranda teslim edilmişti. Bu ultra lüks villalar 1 ila 6 milyon dolar arasında satışa çıkmıştı. İşte o dev bir yıl geçmeden Türkiye’den çekilme kararı aldı. 1 Mayıs’tan itibaren Canyon Ranch’in Türkiye’den ayrılacağı haberi ise şirketin CEO’su Susan Docherty’den geldi.

Yıllarca otomotiv endüstrisinde üst düzey yöneticilik yapan Docherty, “Türkiye muhteşem bir yer. Dürüst olmam gerekirse kalbim Türkiye için ağlıyor. 2 yıl bu proje için sürekli Türkiye’ye gittim. Çok güzel bir doğası var ancak Türkiye, yaşadıklarını hak etmiyor. Türkler bu olanları hak etmiyor. Turizm ve seyahat sektörü büyük yara aldı” diyerek Türkiye’den çıktıklarını anlatıyor. GM'in 109 yıllık tarihinde ilk kadın Başkan Yardımcısı olan ve Avrupa Bölgesi'ni bir dönem yöneten Susan Docherty’nin CEO’luk yaptığı Canyon Ranch, 1979'da kuruldu.

Yerine Taylandlı marka geliyor

Canyon Ranch ile bulunan işletme anlaşmasının, 30 Nisan 2017 tarihi itibari ile sona erdirmesinin ardından yerine Asya’dan bir başka marka geleceği açıklandı. Dünyanın önde gelen otel yönetim şirketlerinden Taylandlı Six Senses ile iş birliğini, 1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren başlatıyor. Six Senses Hotels Resort Spa Başkanı Mr. Bernhard Bohnenberger yaptığı açıklamada, Kaplankaya’nın tüm özellikleriyle Six Senses felsefesi ile örtüştüğünü söyleyerek, “Kaplankaya coğrafi konumu ve doğal güzellikleriyle, Six Senses'in ruhunu yansıtacak tasarım, çevre ve sağlıklı yaşam operasyonlarını heyecanla geliştirecek" dedi.


Barış köprüsü 'Hyatt' buldu

Levent’teki eski HSBC binasını alan Azeri işadamı Mübariz Mansimov’un hizmete açtığı Edition Hotel’in Türkiye’den gittiğini, yerine Hyatt’ın Centric markasını getireceğini DÜNYA, geçen ay duyurmuştu. Uzun süredir devam eden görüşmeler sona erdi ve Hyatt, yeni markasının ilk küresel atağını İstanbul’dan yaptı. Mansimov’un binasında Hyatt Centric tabelaları asıldı.

Amerika dışındaki ilk durak İstanbul

Dünya genelinde 54 ülkede 679 oteli bulunan Hyatt’ın en yeni markası; Centric. Butik anlamda hizmet veren otel sadece Amerika kıtasında bulunuyor. ABD’de çoğu güney yakasındaki turizm bölgelerinde olmak üzere 13 otele sahip Centric’in ülke dışındaki tek yatırımı ise Uruguay’ın başkentindeki Hotel Centric Montevideo. İstanbul’daki otel ile Hyatt bu yeni butik markasını ilk kez Amerika kıtasının dışında açmış oldu. İstanbul, Asya-Avrupa-Afrika üçgenindeki Centric’in ilk küresel markası olarak hizmete girdi.

Ailesini Kayseri’de Türk askeri kurtarmış

Azerbaycanlı işadamı Mansimov’un Hyatt ile anlaşmasının ilginç bir tarafı daha var. Türkiye’de 3 oteli bulunan Hyatt’ın Başkanı ve CEO’su Mark Hoplamazian’ın Anadolu’da başlayan hikayesi... Hoplamazian’ın ninesi Kayseri’de yaşamış. Ardından bir Türk askerinin yardımıyla Mısır’a kaçmış. Büyük babası ise yaşadığı İstanbul’dan Birinci Dünya Savaşı sırasında ayrılmış ve Avrupa’ya göç etmiş. Mansimov ile Hoplamazian’ın yaptığı işbirliği bu açıdan çok önemli. Azerbaycan-Ermenistan tarihi arasında barışçıl bir köprü kurulmasına neden olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar