Kaçakçılığa konu taşıtlar sahibine iade edilebiliyor

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Adalet Bakanlığı, Gümrükler ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın birlikte yürüteceği yeni bir yönetmelik çıktı. Buna göre; Kaçakçılık Kanunu’da gümrük vergilerinin eksik ödenmesi nedeniyle elkonulan kara taşıtların sahiplerine iadesine ilişkin esaslar belirlenmiş oluyor.

Şöyle ki;

Araç sahiplerinin 31 Temmuz 2017 tarihine kadar şekli ve kapsamı belirtilen Ön Tespit Dilekçesi vermesi gerekiyor. Dilekçe verilen gümrük idaresi, aracın tasfiyesinin tamamlanıp tamamlanmadığı ile araç hakkında müsadere kararı bulunup bulunmadığını araştırması gerekiyor. Aracın tasfiyesinin tamamlandığının veya araç hakkında müsadere kararının bulunduğunun tespit edilmesi halinde, talebin Kanunun geçici 10'uncu maddesi kapsamına girmediği hususu dilekçe sahibine bildirilmesi gerekiyor.

Ön Tespit Dilekçesi'nin verildiği tarihten itibaren işlemler sonuçlandırılıncaya kadar tasfiye işlemlerine devam edilmemesi ve gümrük idaresi tarafından, ilk iktisapla ilgili işlemlerin serbest dolaşıma girişten sonra gerçekleştirildiğinin anlaşılması halinde, ödenecek tutarın tespiti amacıyla üç gün içinde ilk iktisapla ilgili işlemleri gerçekleştiren vergi dairesinden ithalatta olması gereken katma değer vergisi matrahına ilişkin mevcut bilgiye de yer verilerek taşıta ilişkin ödenmesi gereken özel tüketim vergisi tutarının bildirilmesi gerekiyor.

Gümrük işleminde kullanılacak başvuru formunun ilgili gümrük idaresine verildiği tarihten itibaren bir ay içinde ilgili gümrük idaresine ödeme yapılması halinde araç bilgilerinin de yer aldığı ödemeye ilişkin iki nüsha belge başvuru sahibine veriliyor. Aracın iadesi kovuşturmayı yapan mahkemeden istendikten mahkeme tarafından verilen iade kararının ibrazı üzerine, aracın sahibine iade edilmesi gerekiyor.  Aracın muhafazası nedeniyle ortaya çıkan masraflar için, başvuru sahibinden yıllık 250 TL tahsil edilmesi gerekiyor. Aracın kaldığı sürenin tam yıl olmayan kısmı için, belirtilen miktar esas alınarak aylık tutar üzerinden hesaplama yapılacağı da anlaşılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar