Kadın ortaklı şirketlerin fonlanma oranı sadece % 6!

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Dünya genelinde kadın ortaklı şirketlerin fonlanma oranı sadece yüzde 6. Kadınların birbirlerine yatırım yapmaya başlamaları, aradaki açığın önemli şekilde azaltılmasını sağlayabilir.

Türkiye’nin ilk kadın odaklı yatırım platformu Arya, bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Ayra Retreat’te kadın girişimcileri kadın yatırımcılarla buluşturdu ve “Cüret et!” dedi.

“Başarısız olmayacağını bilseydin, neye cüret ederdin?” sorusunun temel alındığı bu seneki buluşmada, Big Chefs restoranlarının kurucusu Gamze Cizreli, İngiltere merkezli Triangle Investments and Development yöneticilerinden Deniz Noyan gibi isimlerden cüret etme hikayelerini dinledik.

Arya Yönetici Ortağı Deniz Duygu’nun ifade ettiği gibi, bugün dünya genelinde kadın ortaklı şirketlerin fonlanma oranı sadece yüzde 6. Dolayısıyla kadınların birbirlerine yatırım yapmaya başlamaları, aradaki açığın önemli şekilde azaltılmasını sağlayabilir.

Arya da, daha çok kadının yatırımcı kimliğini keşfetmesi, melek yatırımcılığı öğrenmesi, Startup ekosistemine girerek iş ve teknoloji dünyasındaki gelişmeleri yakından takip edebilmesi için çalışıyor. ‘Acaba yapabilir miyim? Melek yatırımcılık nasıl yapılır? Kendimi nasıl geliştirebilirim? Benim yatırım stratejim ne olmalı?’ gibi soruları yanıtlamayı, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmayı, kadın girişimcilere yol boyunca destek vermeyi hedefliyor.

Deniz Duygu “Pek çok kişi daha yolun başında, başarısız olacaklarını düşünerek bir şeylere adım atmaya cüret edemediği için vazgeçiyor. Hem yatırımcı hem girişimci tarafında bu aynı. Yatırım almaktan çekinen girişimciler gibi, maddi yönden ve deneyim anlamında yatırım yapma potansiyelini kullanmaya çekinen kadınlar var” diyor...

Retreat, “geri çekilme”, “meselelere biraz dışarıdan bakma” anlamına geliyor.

Yatırım yapmanın, toplantı odalarının dışına taşması, kişisel gelişim, sosyalleşme, öğrenme ve aynı zamanda ruhu beslemesine vesile olması gerektiğine inanan Arya, bu nedenle melek yatırımcıları ve yatırımcı olmak isteyenleri girişimcilerle 2016’dan beri Bodrum Casa dell’Arte ve Casa Hermanas Hotel’de bir araya getiriyor.

Bu buluşmaların çok sayıda hedefi var; kadınların birbirinden ilham alması, birbirine cesaret vermesi, başarı olduğu kadar başarısızlık hikayelerinin paylaşlması bunlardan bazıları.

Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Serter Büyükkuşoğlu tarafından kurulan Arya Kadın Yatırım Platformu, girişimci ve yatırımcı kadın sayısının artmasının, değişim ve ilerlemede önemli bir role sahip olduğuna inanan bir sosyal girişim.

Arya, kadın girişimcilere “akıllı para” yatırımı yaparak, sadece maddi kaynak sağlamıyor, aynı zamanda girişime değer katabilecek doğru yatırımcılarla bir araya getiriyor; birliktelik zekasını yaymayı hedefliyor.

Arya yatırımcıları arasında, başarılı girişimci kadınlar, melek yatırımcılar olduğu gibi, kadınların fırsat olduğuna inanan erkekler de yer alıyor.

Platform aynı zamanda KAGIDER, Ünlü Co, Action COACH, Turkish WIN, Türkiye İş Bankası gibi birçok kurumun da stratejik ortağı konumunda.

Cüret et, dünyayı değiştir!

“Mükemmel olmak zorunda değiliz. Özellikle kadınların çok hissettiği mükemmel olma beklenti ve baskısından kurtulmamız gerekiyor. Başlamak, başarmanın yarısıdır. Birbirimizin aynası olmalı ve iyi zamanlarda olduğu gibi zor zamanlarda da birlikte yürümeliyiz” diyor Ahu Büyükkuşoğlu Serter. Yani, cüret etmeliyiz diyor. Arya’nın girişimleri hızlandırarak yatırımcı karşısına çıkmaya hazırlayan programı Arya Retreat Pitching Challenge’dan finale kalan 7 kadın girişimci; daha iyi bir dünya için cüret etmiş kadınlar ve bakın neler yapıyorlar:

Plastik atığa son veren doğal ambalaj tasarlıyor

Mumo / Işınsu Kaya

Balmumu, reçine ve hindistancevizi yağının organik pamuklu kumaşa emdirilmesiyle üretilen yiyecek saklama ürünü Mumo; streç

film veya buzdolabı poşetine doğal olarak antibakteriyel bir alternatif sunuyor.

Ekolojik deri üretiyor

Dermoda Deri / Sevda Köksal Daban

Dermoda, geliştirdiği ekolojik deri üretim ile zararlı kimyasal kullanımını ortadan kaldırıyor, su kullanımını yüzde 30 azaltıyor ve bitkisel tanenler kullanarak doğada biyo-bozunur ve alerjik etkiler göstermeyen deriler elde ediyor.

Doğal et ve şarküteriyi büyük şehirlere getiriyor

Nebyan Doğal / Nazlı Uyanık Yıldız

Nebyan Doğal; kullanıcılarına antibiyotiksiz, doğal döngüsünde yetişmiş hayvanlardan elde edilen, kaynağı belli et ve şarküteri ürünleri sunuyor. Karadeniz yaylalarında yüzyıllardır dedeleri tarafından devam ettirilen yaylacılığı, doğal hayvancılığı tanıtıyor.

Kurumları sosyal eğitim platformlarına dönüştürüyor

Pacer / Mecal Topantas

Yeni nesil öğrenme ve yönetim aracı Pacer, şirket içi eğitimlerde kullanılıyor. Birden fazla lokasyonda hizmet veren şirketler, Pacer modelleriyle iç eğitimlerini dijitalleştirebiliyor. Pacer, 2014’ten beri şirketleri “öğrenme toplulukları” haline getirmeyi hedefliyor.

Akdenizli tasarımcıları dünyaya tanıtıyor

Hippist / Deniz Kahraman Murat Kahraman

Hippist, özellikle Türk modacıların ürünlerini İngiltere pazarına tanıtmak üzere kurulan, bir online satış mağazası. Hippist, Türk tasarım dünyasını tanıtmanın yanı sıra, pazardaki yerini ihracat payıyla güçlendirmeyi de hedefliyor.

Türkiye’de imal edilen ‘uyku arkadaşı’

Budizz / Sylwia Regulska Güney

Budizz’in geliştirdiği oyuncak, içerisinde ağlama sensörü yer alan bir oyuncak. Oyuncak ayının içinde yer alan sensör rdığı seslerle bebeği sakinleştiriyor.

Yapay zeka tabanlı dijital asistan

Mixoper / Alev Gedik

Mixoper; yapay zeka tabanlı, yerinde ve uzaktan destek platformu olarak hizmet veriyor. Mixoper özellikle, çağrı merkezi çözüm süreçlerinin uzunluğu, iade ve değişim süreçlerinde hayal kırıklığı yaşayan müşteri, yanlış yetkili teknik servis gönderimlerine çözüm üretiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar