Kadına en iyi eli verecek olan yine kadın

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Kadının iş hayatında daha çok yer alarak, üretime katkı sağlaması gerektiğini sıklıkla vurguluyoruz. Üretime katılarak ekonomik güç elde edecek olan kadın, toplumsal hayatta özgüvenli bir duruş sergileyecektir.Kadının sosyal konumunu yükseltmek için başlangıç noktası öncelikle aile. Ailenin kız çocuğa vereceği değer ve sağlayacağı eğitim, güçlü kadının yapı taşlarını oluşturacaktır.

Bilim, siyaset, sanat ve spor alanında dünya çapında başarılara imza atan Türk kadınları, iş dünyasında da yavaş yavaş rüştünü ispat ediyor. Eldeki rakamlara göre çalışan 9 milyon kadının sadece yüzde 1.2’si işveren pozisyonunda bulunuyor olsa da Türkiye sanayiciliğinde yavaş yavaş topuk seslerinin yükseldiğinin farkındayız. Ekonomiyi biçimlendirmede önemli pay sahibi sivil toplum örgütlerinin kadının iş yaşamına katılımını sağlama noktasında misyonu büyük. Bilhassa erkeklerin başat olduğu sektörler etrafında oluşturulan sivil toplum örgütleri, kadın varlığı ve temsili ile fark yaratıyor.

Geçtiğimiz haftalarda bu amaçla bir toplantı düzenleyen Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), otomotiv yan sanayinin kadın yöneticilerine söz hakkı vererek sektörde yükselen topuk seslerine kulak kabarttı. TAYSAD Başkan Yardımcısı Perihan İnci’nin moderatörlüğünü üstlendiği toplantıya katılan isimler şöyle: Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Seger Korna Genel Müdürü Tülin Tezer, Orsan Ticari Araçlar Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Orman, İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök ve Nurus’un kurucu ortağı ve Ankara Sanayi Odası’na kayıtlı ilk kadın sanayici Birten Gökyay.

Toplantıda kadının doğuştan sahip olduğu güçle her şeyi yapmaya muktedir olduğu vurgulanırken, kadınların her zaman birbirine destek olması gerektiğinin altı çizildi.Kadınların mücadele azminin erkeklerden daha fazla olduğu, kadına etiket gibi yapıştırılan zayıflık algısının kırılması gerektiği, kadının duygusal tarafının insanları anlama ve empati kurmayı kolaylaştırdığı, kadınların değişikliklere çabuk adapte olup, hızlı çözümler üretebildiği ve eğitimci taraflarının kuvvetli olduğu sonucuna varıldı. Uluslararası çalışmalarda kadınlara verilen önemin ve önceliğin arttığına da dikkat çekildi. Benim toplantıdan çıkardığım imza cümle, yazımın başlığına taşıdığım ‘kadına en iyi el verecek olan yine kadınlardır’ cümlesi oldu.İsteriz ki kadınlar bir arada olup birbirine iş paslasın, birlik ve dayanışma içerisinde hareket etmeyi şiar edinsinler.

Hayatın her aşamasında olduğu gibi iş dünyasında da elbette ki kadın ve erkek yan yana olmalı. Kadın ve erkeğin yan yana olabilmesi için bizim gibi erkek egemenliğinin fazla olduğu toplumlarda kadına pozitif ayrımcılık şart. Kadınlarımızın konumunu yükseltebilmek için sosyal, kültürel, eğitim ve daha birçok alanda pozitif ayrımcılık uygulayarak katkı sağlamalıyız. Tabii ki erkeklerin desteğine de ihtiyacımız var. Ama bence kadına en iyi eli verecek olan yine kendi hemcinslerimiz. Birbirimize desteğimiz ne kadar çok olur ise o kadar güçleniriz. Ekonominin dinamosu otomotiv yan sanayinde, topuk seslerine kulak veren TAYSAD’ı, kadın yöneticilerini ve üyelerini kutlamak gerektiğini düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar