Kadına yatırımın en iyi karşılığı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Singer, “Eğitimli Birey, Eğitimli Toplum” projesi kapsamında , Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel ile 5 yıl sürecek bir iş birliği protokolü imzaladı. Bu protokol, Halk Eğitimi Merkezleri’nde kadınların el becerilerini geliştirerek meslek edinmelerini sağlayacak mesleki teknik kursların açılmasını içeriyor. Bu bağlamda kursiyerlerin aile bütçelerine ve ülke ekonomisine katkı sağlamaları, meslek değiştirebilmeleri, kişisel yeterliliklerinin açığa çıkarılması, kolektif çalışma becerililerinin artırılması ve kendi kendine yetebilmeleri amaçlanıyor.

Singer Türkiye Eğitim Koordinatörü İlknur Eşiz, “Ülkemiz nüfusunun yarısını oluşturan kadınlarımızın toplum gelişimimize olan katkılarının kişisel gelişimleri ile mümkün olacağı gerçeğinden yola çıkıyoruz. Kadına yatırımın en iyi karşılığı yeterlilik yani ‘kendi kendine yetmek’ olgusudur. Bu bağlamda el becerileri kurslarını, kendi markalı ürünlerimizle harmanlayarak üst seviyelere taşımaktayız. ’Alet işler, el övünür’ söylemi tam da burada devreye giriyor. Singer Dikiş Makineleri Genel Müdürlüğü olarak mekanik, elektronik ve bilgisayarlı ev tipi makinelerimiz ile Türk kadınının eğitimine katkı sağlıyoruz. Eğitimli bireyler eğitimli toplumları, eğitimli toplumlar eğitimli milletleri, eğitimli milletler de eğitimli devletleri oluştururlar. Biz bu söylemi yaşatmaya başladık bile” diyerek anlatıyor projenin önemini.

Projenin detayları hakkında ise şu bilgileri veriyor: “Proje, ilk yıl illerde ilçe Halk Eğitimi Merkezleri’nde olmak üzere 20 kurs sınıfı olarak planlandı. Kurslar, 4 Mayıs’ta başladı. Her kursta, en çok 20-25 kursiyer oluyor. Singer Dikiş Makineleri olarak kurs eğiticisinin, Singer & Pfaff makine eğitimi kursuna başlamasından önce bireysel makine eğitimini tamamlamaktayız. Ayrıca atölye donanımını gerçekleştirerek kursları fiilen başlatıyoruz. Bu bağlamda kursiyerlere Singer dikiş setleri ve makasları hediye ederek kurs başlangıç motivasyonunu sağlıyoruz. Kurs öğretmenini aylık raporlarla takip ederek, gerekli gördüğümüzde eğitim ve donanım takviyesi yapıyoruz. Kurs sonunda çift imzalı sertifikalar hazırlayarak kursiyerlere takdim ediyoruz. İlk yıl 600 kursiyerin Singer Makine Eğitimi kurslarından faydalandırılmaları planlandı. Beş yıllık süreçte 3 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.”

Niteliksiz eleman statüsünden çıkıyorlar

Program kapsamında şu an için Hatay, Uşak, Sivas, Bursa, Kütahya, Adana, Siirt, Malatya ve Gaziantep’te kurslar düzenlenecek. Dikiş kursları, en az 3 aylık en çok ise 6 aylık eğitimlerden oluşuyor. İlknur Eşiz, “Kursiyerlerimiz bu süreler içinde aldıkları eğitimlerle kendilerini yetiştirebiliyorlar. Bu kurslardan mezun olan kursiyerler artık niteliksiz eleman statüsünden çıkıp aldıkları kurs sertifikası ile meslek sahibi birer birey olarak toplumdaki yerlerini alıyorlar” diyor.

Finansal kaynak, beceri ile doğru orantılı

Eşiz, Singer A.Ş. kurs süresi içinde kursiyerlere iş kurma ve mevcut işlerde çalışma ile ilgili gerekli donanımın da sağlandığını söylüyor ve şu noktaya dikkat çekiyor: “Finansal kaynağın beceri ile doğru orantılı olduğu bilinci ile yetiştirilen kursiyerler, kendi başlarına olduğu gibi birleşerek de atölye sahibi olabiliyorlar. Ayrıca devlet hibe destekleri, KOSGEB ve bireysel kredilere ulaşmada yol göstericilik yapıyoruz."

Hayat, cesaretinizle orantılı olarak gelişir veya daralır...
Anais Nin, Yazar

Münteha Adalı’ya IWEC’ten “Yılın kadın girişimcisi” ödülü

Uluslararası Girişimci Kadınlar Zirvesi (IWEC) dünyanın zor işleri başaran kadınlarını temsil ediyor. 2006 yılında Barcelona ve Manhattan Ticaret Odaları tarafından kurulan ve ABD Dış İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen IWEC, küresel ölçekte kadın girişimciliğine katkıda bulunuyor. Her yıl düzenlenen ödül töreniyle uluslararası pazarda faaliyet gösteren veya göstermek isteyen kadınları bir araya getirmeyi amaçlıyor. Avustralya’dan Güney Amerika’ya kadar kadın girişimciliğini teşvik eden IWEC ağındaki kadın girişimciler, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmini temsil ediyor. IWEC her yıl başarılı girişimci kadınları ödüllendiriyor. Ödül alacak olanlar, IWEC ağında bulunan ticaret ve sanayi odaları tarafından yapılan bir çalışma sonucu tespit ediliyor.

IWEC bu sene “Yılın Kadın Girişimcisi” ödülünü Güvensan Şirketler Grubu Ceo’su Münteha Adalı’ya verdi. Münteha Adalı ile geçen sene Aralık ayında biraraya gelmiş ve tüm genç kadınlara cesaret verecek, onları yüreklendirecek başarı hikayesini dinlemiştim.

Adalı; girişimci, restoran sahibi, sivil toplumcu, melek yatırımcı ve bir anne...Cesur, kararlı, iş hayatına atıldığı ilk günden itibaren kendi ayakları üzerinde durmaya karar veren, başkalarının korktuğu alanlara kormadan adım atan ve attığı her adımda başarılı olan bir kadın. Münheta Adalı, ortağı olduğu Güvensan Tesis Hizmetleri şirketinin yanı sıra, By Adalı adındaki yeni nesil esnaf lokantasını yönetiyor. Kadın Girişimciler Derneği (KAGİ- DER), Women Presidents Organisation (WPO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyesi. Tüm bunların yanında ARYA KadınYatırım Platformu’nda melek yatırımcı olan Adalı, genç girişimci kadınlara el veriyor, deneyimini, hayata olan tutkusunu onlarla paylaşıyor.

Münteha Adalı’nın, başarının sırrını açıklar nitelikteki şu sözlerini yeniden hatırlatmak isterim: “Kadınların önce kendilerini keşfetmeleri gerekiyor. Kendini keşfet, kendinden vazgeçme, sağlam insanlarla yol al. Herkes kendi hikayesini kendisi yazacak. İnsanı başarıya götüren temel unsur, insani duygularını koruması. Kazandıklarını diğerleri ile paylaşmaktan vazgeçmemesi.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar