Kadınlar 'birlikte yürüyor'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Arya Kadın Yatırım Platformu, kadının gücüne inanan ve kadın girişimcileri destekleyen bir platform. Kadın girişimcilere “akıllı para” yatırımı yaparak, sadece maddi kaynak sağlamıyor, aynı zamanda girişime değer katabilecek doğru yatırımcılarla bir araya getiriyor; birliktelik zekasını yaymayı hedefliyor.

Yatırım alanlar, finansmanın yanı sıra, altyapı, ortak tedarikçiler, dijital strateji gibi tüm alanlarda destek alabilecekleri bir ağa katılıyorlar. Yatırımcılar ise hem genç girişimcilere el veriyor, hem de yeni deneyimler ediniyorlar. Yani her iki tarafın da kazandığı bir süreç başlamış oluyor.

Arya Kadın Yatırım Platformu Kurucusu Ahu Serter’in “tatlı tesadüfleri sistematikleştirmek”olarak tanımladığı bu ağ kapsamında kadınlar birbirlerini tanıyorlar, “iş birliği zekası” geliştiriyorlar, güvendikleri insanlarla çalışmayı öğreniyorlar.

Arya Kadın Platformu tarafından bu sene üçüncüsü düzenlenen Arya Retreat ise, bu buluşmaların sanırım en keyifli ve en heyecanlılarından biri. Kadın girişimciler ile yatırımcıları Casa Dell’Arte Bodrum’da üç gün boyunca bir araya getiren etkinlik; yaratıcılık, yenilikçilik, cesaret, azim, dayanışma, kızkardeşlik adına çok değerli işlerin yapıldığını her defasında yeniden ortaya koyuyor.

Arya Retreat’in bu yılki mottosu Frida Kahlo’dan esinlenerek, “Birlikte Yürüyelim” olarak belirlendi.

Bu mottodan hareketle, Meksika, Dubai, İngiltere, İspanya, Nijerya, Amerika ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen girişimci, yatırımcı ve üst düzey profesyoneller, etkinlik boyunca bütün renklerin bir arada var olabilmesinin gücünü ve kız kardeşliğin önemini vurguladılar.

Mükemmel olmak zorunda değiliz

Ahu Serter’in de dediği gibi, “Mükemmel olmak zorunda değiliz. Özellikle kadınların çok hissettiği mükemmel olma beklenti ve baskısından kurtulmamız gerekiyor. Başlamak, başarmanın yarısıdır. Bir birimizin aynası olmalı ve iyi zamanlarda olduğu gibi zor zamanlarda da birlikte yürümeliyiz.”

Arya’nın hedefi de kadın girişimcilerle birlikte yürümek. Onların elini tutmak ve yol göstermek.

Her sene Arya Retreat öncesinde düzenlenen altı haftalık hızlandırma programının sonunda, girişimciler sunumları ile sahneye çıkmaya ve yatırımcılara kendilerini anlatmaya hak kazanıyorlar. Bu sene üçüncüsü gerçekleşen buluşmada her sene olduğu gibi hayallerini hayata geçirmeyi başarmış kadınları dinledik. Onların ilham veren hikayeleri ve kararlılıkları, geleceğe dair hepimize umut verdi.

Bu sene Hyggefood, Naturansa, Masraff , Vivoo, Bloomingbag, Parrotize olmak üzere altı girişimci yarıştı. Birincilik Naturansa ve Masraff arasında paylaşıldı.

Siyah asker sineği larvasından yem

Naturansa, pet shoplar için siyah asker sineği larvasından yem üretiyor. Naturansa kurucusu Biyolog Esra Serbes, “Artan nüfusun en büyük sorunsallarının başında gıda kıtlığı ve gıda atığı geliyor. Attığımız gıdayı, tekrar besin zincirine geri kazandırabilirsek, bu problemin çözümüne katkı sağlayabileceğimizi inanıyorum. Gıda atıklarını günlük olarak alternatif protein kaynağı ve organik gübreye dönüştürüyoruz. İnsanlar da dahil olmak üzere protein ihtiyacı yüksek olan canlıların besin gereksinimi karşılamasına katkı sağlıyoruz. Organik gübre ile de kimyasal gübre kullanımının önüne geçmeyi ve maliyette rekabet edebilir seviyeye çekmeyi hedefliyoruz. Ayrıca kimyasal gübrenin yaratmış olduğu çevre kirliliğinin de önüne geçiyoruz” diyor. İşin girişimcilik tarafına yönelik ise şunları söylüyor: “Girişimcilerin hep bütçe ve yatırım sorunu ve arayışı içinde olduğumuz düşünülür. Oysa en büyük ihtiyacımız bizi motive eden, destekleyen, bizi anlayan ve inanan birilerinin varlığını hissetmek. Arya sadece yatırım odaklı değil. Yaşadığımız tüm zorluklar anlıyor, çözüm odaklı yaklaşımı sayesinde motivasyon veriyor.”

“Masraf’ girmeye zaman harcamayın

Masraff kurucu ve CEO’su Begül Eray Sezgin ise girişimini şöyle anlatıyor: "Şirketler için masraf girme sürecinde harcanan zaman üzerinden yola çıktık ve ‘masraf girmeye zaman harcamayın’ dedik. Fişin fotoğrafını çekin, masraflar otomatik girilsin. Fotoğrafını çektiğiniz fişleri yapay zeka algoritması ile yöneten bir uygulama hazırladık. Arya’yı bir sanat galerisinin küratörü gibi görüyorum. Yatırım sürecine hazırlandığımız bu dönemde bizi doğru kişi ve kurumlarla bir araya getirerek pazara daha hızlı yayılmamızı sağladı. Masraff ekibi olarak önümüzdeki dönemde 1000 kurumu daha yapay zeka ile tanıştırarak dijital dönüşüm yolculuklarına katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

Yenilikçi iş modelleri

Kadın liderliğindeki girişimler, bioplastikten, modaya, artırılmış gerçeklikten, geri dönüşüme kadar çok farklı alanda yeni iş modelleri getiriyor.

 -Pınar Bozyel’in kurucuları arasında olduğu Parrotsize, dünya genelinde 3 bin çevirmen ile çalışıyor ve etkinlik nerede olursa olsun, mekan sorunu yaşamadan simültane tercüme hizmeti veriyor. Telefonunuza indirdiğiniz uygulama sayesinde, sadece bir kulaklık takarak istediğiniz dilde tercüme hizmeti alabiliyorsunuz.

 -Gözde Büyükacaroğlu ve Miray Tayfun tarafından kurulan Vivoo, kişisel wellness asistanı. Görüntü işleme teknolojisini kullanan uygulama, 10 parametreli idrar stripleri üzerine idrarınızı yaptıktan sonra, uygulama üzerinden fotoğrafını çekerek size tavsiyelerde bulunuyor ve sağlığınızı düzenli şekilde takip etme imkanı sunuyor.

 -Neslihan Hacıalioğlu’nun çanta markası BloominBag, çalışan kadınlara yönelik neşeli, eğlenceli, çevre dostu çantalar sunuyor.

 -Emine Yılmaz’ın kurucularından olduğu bitki bazlı havyar markası Hyggefisk, özellikle de doğal kaynakların hızla tükendiği, beslenme alışkanlıklarının değişmesinin gerektiği bir dönemde oldukça yaratıcı bir girişim. Gıda sektörüne yenilikçi bir bakış açısını getiren Hyggefisk’in, bitki temelli havyarları gerçek havyarda bulunan protein, vitamin, omega ve mineralleri içeriyor.

 -Duygu Yılmaz’ın kurucuları arasında yer aldığı Biolive, zeytin çekirdeğinden ve çeşitli biyoatıklardan biyoplastik madde üretiyor. 2016 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kuluçka merkezinde startup olarak kurulan Biolive, 2017 yılında şirketleşme sürecine geçti. Şu anda Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ta araştırma ve ürün geliştirmelerine devam ediyor.

Sanem Oktar’dan girişimcilere 6 tavsiye

Arya Retreat’te Kagider Başkanı ve seri girişimci Sanem Oktar’dan kendi girişimcilik hikayesini dinledik. Sanem Oktar’ın girişimcilere 6 önemli tavsiyesi var:

1. Şirketinizi her an satacakmış gibi yönetin. Satarken geriye dönüp hataları düzeltmekle vakit kaybetmemek için işi kuralına göre yapın.

2. Karar vermek önemli. En kötü karar bile kararsızlıktan iyidir. Verdiğiniz 10 karardan 3’ü yanlış olsa bile karar vermeden doğru karar vermeyi öğrenemezsiniz.

3. Nakit akışını iyi yönetin. İyi bir muhasebeci ve finansçıya ihtiyacınız var. Finansı yönetemediğiniz sürece, şirketiniz sürdürülebilir olmaz.

4. Pazar araştırması yapmadan yeni bir pazara girmeyin.

5. İşi iyi bilmek yetmiyor; iyi yönetmek gerekiyor.

6. Hangi hedefi koyarsanız, o hedefi hayata geçiriyorsunuz. Siz, yıldızlara ulaşmayı hayal edin, böylece asla çamura bulaşmazsınız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar