Kadınlar üzerinde ne ‘güçlü ol’ ne de ‘evde otur’ baskısı olmamalı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklamada 24 Haziran 2018’de yapılacak seçimlerin geniş bir katılımla ve uzlaşı kültürü içinde gerçekleşmesi temennisinde bulunmuştu.

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut’un imzasını taşıyan açıklamada, “Ülkesine sahip çıkan iş insanları olarak, bizler de elimizden gelen gayreti göstermeye, Türkiye’nin politikalarını tüm uluslararası platformlarda desteklemeye devam edeceğiz. Ümit ediyorum ki, önümüzdeki seçimlerden çıkacak sonuçlarda kadın milletvekillerimizin sayısının arzu edilen seviyeye bir adım daha yaklaştığını görürüz. Bunun için tüm kesimlerin kadın siyasetçilerin önünü açmak ve daha çok kadın temsiliyetini sağlamak yönünde çaba harcaması gerekmektedir. Böylece, giderek artan sayıda kadını Meclis’te ve etkin konumlarda görebiliriz; Türkiye’nin geleceğinde kadınların daha fazla söz sahibi olmasının yolu böyle açılacaktır” ifadelerine yer verilmişti.

TİKAD’ın bu açıklamasının hemen ardından ziyaret ettiğimiz TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, kadının ekonomik hayata katılımının artırılması ve güçlendirilmesi için her şeyden önce bağımsız ve özgür kadın kimliğinin yaratılması ve kadınların bir yandan 'güçlü olmalısın' diğer yandan 'evinde oturmalısın' baskılarından kurtulması gerektiğini söyledi ve “Bu şekilde devam ederek ‘olmayacağı’, kadınlar adına hiçbir şeyin değişmeyeceği ortada” dedi.
Peki kadının ekonomik güçlenmesi nasıl mümkün? Bunu 'oldurmak' için ne yapmak gerekiyor. Nilüfer Bulut’a kulak verelim:

* Kadının görevi erkeğin işini kolaylaştırmak değil

“Kadın başarılı olmak için erkekten 10 kat fazla çalışmak zorunda. Toplum kadının evini ihmal etmesini kabul etmiyor. Erkekler kendileri kadar zeki kadın istemiyorlar. Rahatsız oluyorlar bu durumdan. Kadını hizmet sektöründe görmek istiyorlar. İş hayatında erkeklerin işini kolaylaştıran bir kadın olsun istiyorlar. Karar mercilerinde, patron konumunda kadın istemiyorlar.”

* Kadın ne isterse onu yapabilmeli

“Kadın kendi hikayesini yazmalı. Bir PR malzemesi olarak görülmemeli. Kadının gerçekten güçlü olmasını istiyor muyuz? Hayatı kolaylaştırmak mı amacımız, yoksa dünyanın gidişatında etkin söz sahibi olmak mı? Her şeyden önce kadınların baskıdan kurtulmaları lazım. Kadın ne isterse onu yapabilmeli. Kadın güçlü olmalı ya da kadın evde oturmalı yönünde baskılar ortadan kalkmalı. Kadının her şeyden önce kendine güvenmesi gerekiyor.”

* Ana Kraliçe sendromu ortadan kalkmalı

“Bugün şirketlerin yönetim kurullarında kadın var, ama bu kadınlar geri planda kalıyorlar. Şirketlerin halkla ilişkiler yüzü oluyorlar. Kadın hareketinin işi boşaltılıyor. Öte yandan belli bir seviyeye gelen kadınlarda da ‘ana kraliçe’ sendromu var. Kendi çevrelerindeki kadınları desteklemiyorlar. Bizim TİKAD olarak hedefimiz kadınları görünür kılmak. Genç kızlarımız için rol modeller yaratmak.
TİKAD, milyar dolarlık sermaye yöneten, güçlü karar yetkisine sahip 12 kişi tarafından kuruldu. Bugün 85 üyemiz var. Hedefimiz kadınların kadınlara destek vermesi.”

* Her konuda söyleyecek sözümüz var

“Dünya çapındaki güncel meseleleri analiz etmek amacıyla hareket eden, Londra merkezli Chatham House ile ortak çalışmalarımız var. Düşünce kuruluşu gibi çalışıyoruz. Adaletli gelir dağılımı, terörün önlenmesi gibi küresel konularda fikir alışverişlerinde bulunuyor, dünya ve Türkiye gündemini ilgilendiren konularla ilgili çözüm önerileri geliştiriyoruz. Her konuda söyleyecek bir sözümüz var. Genç kızlarımıza karşı sorumluluklarımız var. Onların, bizim yaşadığımız zorlukları yaşamamaları ve kadınların Türkiye ekonomisine yaptıkları katkının artırılması için çalışıyoruz.”

TİKAD Yatırım AŞ girişimci kadınlarla el ele veriyor

TİKAD tarafından Ocak ayında hayata geçirilen TİKAD Yatırım AŞ, “Kapsayıcı nitelikte bir Kadın Yatırımcı Fonu”. 22 kadın tarafından fonlanan TİKAD Yatırım AŞ’nin hedefi, girişimlere sadece finansal katkı vermekle kalmayıp, stratejik planlamadan profesyonel gelişime kadar girişimci kadınların her an yanında olmak; mentorluk, networking ve profesyonel gelişim için kadınlarla el ele vermek.

TİKAD Yatırım AŞ kurulmadan önce, Türkiye’deki kadın girişimci ekosisteminin temel zaaflarını ve eksikliklerini tespit etmek için bir araştırma yaptırılmış. Araştırma sonuçları, kadın girişimcilerin sadece sosyal ve kültürel sebeplerle değil, somut finansal ve profesyonel teknik eksiklikler nedeniyle de büyümekte ve performans artırmakta zorlandıklarını ortaya koymuş. Bu nedenle, TİKAD Yatırım AŞ, gelişmekte olan kadın girişimlerine çok boyutlu ve kapsamlı bir destek vermeyi hedefliyor.

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, bu girişim hakkında şunları söylüyor: “Kadınlara destek vermek için kadınlar tarafından kurulan böyle bir yatırım destek şirketi kendi alanında bir ilk. İşletmesini kurmuş, belli bir aşamaya getirmiş ve büyüme konusunda tıkanmış girişimci kadınlara destek vermeyi ve böylece kadınların Türkiye üretim ekonomisi içindeki hacimlerinin büyütülmesini hedefliyoruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar