Kadınlarla birlikte yürüdü “Avrupa’nın En İyi İş Meleği” seçildi

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Arya Kadın Yatırım Platformu’nu bu köşede birkaç kez gündeme getirdim. Arya, kadının gücüne inanan, kadın girişimcileri destekleyen, onlara sadece maddi kaynak sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda girişime değer katabilecek doğru yatırımcılarla bir araya getiren bir platform.

Arya’nın Kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter; melek yatırımcı şapkasının yanı sıra, Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve ilki Bodrum’da, ikincisi Lizbon’da açılan “sanat oteli” Casa dell’Arte’nin kurucusu. Sürekli çalışan, üreten ve belki de hepsinden önemlisi, fikri olan ve üretmek isteyen kadınları destekleyen, onlara yol gösteren, ilham veren, doğru insanlarla bir araya getiren, hayallerini hayata geçirme fırsatı yaratan bir kadın.

Arya, kadın dayanışmasına, kadınların işbirliğine inanıyor. 1000’e yakın üyesi bulunuyor.
Ahu Büyükkuşoğlu Serter, hem Arya çatısı altında kadın start up’lara, hem de kişisel olarak inandığı girişimlere yatırım yapıyor. Aralarında Tesla’nın en önemli tedarikçisi Mata dahil, bugüne kadar yatırım yaptığı girişimlerin sayısı 35’e ulaşıyor. Ve tabii ki tüm bu çalışmalar dünyanın da ilgisini çekiyor. Ahu Büyükkuşoğlu Serter’in Avrupa Melek Yatırımcılar Ağı (EBAN) tarafından “2018 Avrupa’nın En İyi İş Meleği” seçilmiş olması bunun göstergesi.

7.3 milyar euroluk yatırım potansiyeli

Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği ve Avrupa Komisyonu tarafından 1999 yılında Brüksel’de kurulan EBAN, Avrupa’da 50 ülkede faaliyet gösteren 150’in üzerinde üye kurumun şemsiye örgütü.

EBAN’a üye olan binlerce melek yatırımcının hedefi, hem en doğru yatırımın adresini bulmak hem de yatırım yapılacak ülkelerle işbirliklerini güçlendirmek.

EBAN’ın temsil ettiği sektör bugün 7.3 milyar euroluk bir yatırım potansiyeli taşıyor ve Avrupa’nın geleceği, özellikle de KOBİ’lerin fona ulaşabilmesi adına çok önemli bir rol üstleniyor.

Türkiye, ilk kez 2012 yılında EBAN yönetimine girdi. EBAN’ın Yönetim Kurulu’nda 23 kişi yer alıyor. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ise TBAA (Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı) Baybars Altunbaş.

EBAN her yıl farklı bir ülkede Avrupa’nın en büyük ve en uluslararası melek yatırımcılar kongresini gerçekleştiriyor. 2018 Kongresi haziran sonunda gerçekleşti ve kongreye Bulgaristan’ın başkenti Sofya ev sahipliği yaptı.

Bu sene, kongre kapsamında dağıtılan ödüllere, Avrupa Birliği desteği ile kurulan LEAN-in EU Business Women Angels Community (Avrupa Birliği Kadın İş Melekleri) tarafından yeni bir ödül kategorisi eklendi. “Yılın En İyi İş Meleği Ödülü” için dünyanın dört bir yanından yatırımcılar değerlendirildi ve yatırım dünyasına katkıları olan, kadının iş dünyasında güçlenmesine destek veren ve sektörde çeşitliliği sağlamak için katılımı teşvik eden kadınların aday gösterildiği ödülün sahibi Ahu Büyükkuşoğlu Serter oldu.

Kadın göz ardı edilmiş bir yatırım fırsatıdır

Ahu Büyükkuşoğlu Serter’e verelim sözü: “Mükemmel olmak zorunda değiliz. Özellikle kadınların çok hissettiği mükemmel olma beklenti ve baskısından kurtulmamız gerekiyor” diyor Ahu Büyükkuşoğlu Serter ve şunları söylüyor: “Kadınların; toplumda ve çalıştıkları şirketlerde aktif olarak yer almasıyla, bulundukları alanları iyileştirirken, kadın yatırımcılarla birlikte yatırım dünyası da gelişiyor. Kadınların yatırım dünyasında yer almaları ve yatırım yapmaları için onları teşvik etmek adına birçok çalışma yürütmek benim için bir mutluluk. Bütün renklerin bir arada var olabilmesinin gücünü ve kız kardeşliğin önemini vurgulamaya ve bu yöndeki çalışmalara devam edeceğim. Kadın çok önemli, ama göz ardı edilmiş bir yatırım fırsatıdır.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar