Kahramanmaraş bacasız sanayi turizme kafayı taktı

Ali ESKALEN
Ali ESKALEN MARAŞ'tan ali.eskalen@dunya.com

Kahramanmaraş, bacasız sanayi turizmden pay almak için çalışmalarına ve projelerine aralıksız devam ediyor.

Kahramanmaraş turizm açısından zengin bir şehir. Fakat yıllardır, turizm bir türlü istenilen düzeyde kazanca çevrilememiş ve turizm istenilen değerleri görememiş. Son 5 yıla bakıldığında ise turizm artık şehrin olmazsa olmazı durumuna gelmiş, çalışmalar buna paralel yoğunlaşmış durumda.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafındanYedikuyular mevkiinde yapılan Yaz- Kış Rekreasyon Alanı ve Kayak Merkezi, günlük 2000’i kayakçı olmak üzere toplam 5000 kişiye hizmet sunacak. Kış sporları olarak 4 ay hizmet verecek olan tesis, bölgemizde kış sporları yapılacak tek tesis olacak ve bu tesisin yer aldığı bölge kış aylarında kayak, yaz aylarında ise yayla turizmi ile yılın 12 ayı hizmet verebilecek. İlk etapta çevre illerdeki potansiyeli şehre çekmesi hedefl enen proje, şu anki görünümüyle başarılı olmuş görünüyor. 2017’nin Nisan ayında temeli atılan ve yıl sonunda yapımı tamamlanan tesise çevre iller Gaziantep, Urfa, Adıyaman, Osmaniye ve Adana gibi illerden ziyaretçilerin geliyor. Bu açıdan cazibe merkezi olmak için çaba sarfeden Kahramanmaraş için bu merkez değerli bir yatırım oldu. 11 milyon TL’ye malolan tesis, şehrin turizmde lokomotifi olacak gibi görünüyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, kayak tesisi projesinin belediyenin prestij projelerinden biri olduğunu ve amaçlarının, turizm yatırımlarıyla şehrin ticaretini daha da gelişmesini planladıklarını söylüyor. Müzelerin önemine de işaret eden Erkoç, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi ile Kurtuluş Müzesi’ni yaptıklarını ve şimdi de Dondurma Müzesi için çalışmaların sürdüğünü belirtiyor. Erkoç, tarihi çarşılar ve konaklarla ilgili restorasyon çalışmaları yaptıklarını ve bunlarıda turizme kazandırdıklarını söyleyerek, sanayisi gelişmiş Kahramanmaraş’ın ticaretinin de gelişmesi için tüm gayretleriyle çalıştıklarını ifade ediyor. Turizmde çok önemli değerlere sahip olan Kahramanmaraş, Zeytin ve Döngele Kaplıcaları ile termal turizmde daha fazla söz sahibi olmaya hazırlanıyor. Döngele’de yapılan 5 yıldızlı termal otel, o bölgenin kalkınmasında önemli bir rol üstlenmeye başladı.
Aslında yerel yönetimler her anlamda turizme katkı ağlamak için çalışmalarını yoğunlaştırmış durumda. Dulkadiroğlu Belediyesi’nin yaptığı Mutfak Müzesi, Yedikuyular bölgesinde bulunan Eğri Göl Projesi, Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi ve Maraş Araştırma Konağı çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanında 407 dönüm alan üzerine kurulan A tipi Mesire alanı projesi içerisinde bungalov evler, kır kahvesi, kır lokantası, yörük çadırı, kamp alanları, spor tesisleri ve sosyal tesislerin yer alacağı büyük proje ile de turizme katkı sağlamaya devam ediyor.

12 Şubat Belediyemizin yaptığı, Türkiye de bir ilk olan 9 kilometrelik bisiklet ve yürüyüş yolu örnek bir proje olmuştur. Rekreasyon alanı projesi ile yine bir ilke imza atmak isteyen 12 Şubat Belediyesi, 580 dönümlük alan içerisinde, Düğün ve nikah sarayları, uğur böceği ve kelebek parkı, aquapark, tenis kortları, konser salonları 400-500 civarında hobi evlerinin olacağı rekreasyon alanın içerisine 65 dönümlük avrupanın en büyük gölünü yapacak.

Yerel yönetimlerin tamamı kentte turizme nasıl katkı sağlarız, neler yapabiliriz diye deyim yerindeyse gece gündüz çalışıyor. Tüm bu çalışmalar tamamlandığında Turizm’de çeşitliliği de yakalayacak olan Kahramanmaraş, turizm eylem planı ve koordinasyonu sağlayacak bir yapıyı kurması gerekiyor. Turizmin alt yapı eksikliklerini tamamlamak için biraz daha gayret gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar