Kahramanmaraş kent merkezinde güzel şeyler oluyor

Ali ESKALEN
Ali ESKALEN MARAŞ'tan ali.eskalen@dunya.com

Hızlı büyüyen ve araç sayısının her geçen gün arttığı Kahramanmaraş'ta, şehir merkezindeki yoğun trafik için geçmişten beri lokal çalışmalar yapılarak gün kurtarılmaya çalışıldı. Bu nedenle şehir merkezindeki trafik belli saatlerde deyim yerindeyse kilitlenme noktasına geliyordu. Şehrin en büyük problemlerinden biri olmuştu.

Büyükşehir Belediyesi, yeni bulvar çalışmalarına büyük bir hız verdi. Merkezdeki trafiği yeni bulvarlara taşıyarak şehir içindeki yolları rahatlatmayı amaçlıyor. Mevcut yolların yetersiz oluşu şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmek isteyen vatandaşların şehir merkezini kullanarak gideceği yerlere ulaşmaya çalışması merkezdeki trafiği daha da çekilmez hale getirmekteydi. Bunun çözümü için kolları sıvayan, lokal çözümler yerine, kalıcı çözümler üretmek isteyen Büyükşehir Belediye Fatih Mehmet Erkoç, Kuzey çevre yolunda çalışmalar devam etmekte.

Erkoç, bu güzergahın yaklaşık 30 kilometre uzunluğunda olduğunu belirterek, "Şehrin en doğusu Gaziantep Yolu'ndan başlayıp Kılavuzlu Mevkii'nde Kayseri Yolu'na bağlanacak. Şehrin doğusuyla batısını bağlayacak. Şehrimiz için çok önemli bir arter olacak, şehir içi trafiğini tamamen rahatlatacaktır" dedi.

Bunun yanında şehir merkezinde Karamanlı Tünel Kavşağı'nın yaklaşık yüzde 50'lik kısmının,

Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi Kavşağı'nın ise proje çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Erkoç, bulvar çalışmalarının tamamlanması ve merkezde yapılacak düzenlemelerle kent merkezindeki trafiğin tamamen rahatlayacağını, şehir içi ulaşım sorununun kalmayacağını dile getirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin turizm potansiyelini göz önünde bulundurarak, önemli bir bağlantı noktası olun Trabzon bulvarından, Ulu Camii'ye kadar olan bölümde yayalaştırma çalışması yürütüyor.

Bunun yanında Tarihi Demirciler Çarşısı'ndaki sokak sağlıklaştırma, kentsel tasarım çalışması da şehrin tarihi değerlerinin ön plana çıkarılması açısından oldukça önemli. Şehir merkezinde 10 bin metrekare arsa üzerine yaklaşık 24 metrekare kapalı alanı bulunan 3 blok ve 4 kattan oluşan otopark kurulacak ve bin araç kapasitesine sahip olacak, modern mimariye sahip olan otopark, şehir içindeki park problemine önemli ölçüde katkıda bulunacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, kentsel dönüşüm kapsamında Yusuflar Mahallesi'nde (Tekke Bölgesi) ilk yıkımı gerçekleştirdiklerini belirterek, "İlk etapta 39 hane ile yıkımın devam edecek. Bölgede yıkım çalışmaları kapsamında 900 hane yıkılacak. Burada yıkım çalışmalarımızı tamamladıktan sonra kentsel dönüşüm kapsamında hazırlanan projemizi uygulayacağız.Amacımız yüksek yoğunlukta veya yüksek konutlar değil. Düşük katlı, bölgeye uygun, tarihi mekanlara uygun bir mahalle kültürü oluşturmak istiyoruz" dedi.

Şehrin merkezinde kötü görüntü oluşturan kentsel dönüşüm bölgenin projenin tamamlanması ile birlikte bir cazibe merkezine dönüşeceğini düşünüyoruz. Büyükşehirin çalışmalarını ilgi ile izlemeye devam ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar