Kaleağası'ndan bozulan AB ilişkileri için öneri

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası ile bozulan AB ilişkilerinin düzelmesi konusundaki önerisini sordum; "Geçmişte nasıl ilişkiler içindeysek, yine aynı ilişki düzenini devreye sokmamız gerekiyor. Küresel rekabet ortamında hem milli hem siyasi hem de ekonomik çıkarlarımız bunu gerektiryor" önerisinde bulundu.

Kaleağası şöyle devam etti:

"İlişkilerimizi geliştirecek formül, demokrasi, özgürlük, hukuk devleti AB mevzuatı ve standardıdır. Bu formülle geçmişte başarı sağladık. Bugün de başarı sağlamamamız için hiçbir neden yok. Bu hem Avrupa hem dünyaki ilişkilerimiz için önemli.

AB iki çemberli esnek yapıya dönüşüyor. Merkezde daha Federal euro bölgesi ve onunda dahil olduğu geniş AB çemberi. Bu çemberde Kopenhag kriterleri ve AB tek pazarı var. Türkiye için bunlar çok iyi. Önümüzde AB için imkanlı bir yol açıldı.

Kaldı ki ikinci bir formül daha var. Bilgi ve referansları açısından test edilmiş bir formül. O da Türkiye AB ile ilişkilerinde ne kadar ilerlerse, dünyadaki ilişkileri o kadar gelişiyor. O gelişen ilişkileriyle Avrupa'da o kadar etkili ve cazip oluyor.

Tabloyu tamamlayan üçüncü bir yön var. O da 4. Sanayi Devrimi ve büyük dijital devrimi. Önceki sanayi devriminde olduğu gibi bu durum teknolojiyi, ekonomiyi, dolayısıyla toplumu ve demokrasiyi de geliştirip uygarlığı daha ileriye taşıyor. Yapay zeka, kuantum fiziği ve temiz enerji gibi atılımlarıyla yepyeni bir insanlık uygarlığı yolunda ilerleniyor.

Türkiye'nin bahsettiğim iki formülü tekrardan ele alıp başarılı kılması elzem."

"Türkiye AB ile yüzde 50'ye varan dış ticaretini ve yüksek tutarlı doğrudan yatırımlarını başka alanlara kaydırabilir mi?" soruma Kaleağası, "Hayır" yanıtını verdi ve ekledi, "AB dijital ekonomi dönemine girdi. Bu hem AB-Türkiye ilişkileri açısından önemli hem de dünya ilişkileri gelişmesi açısından önemli."

AB ile gerilimden rahatsız olan AB'deki Türkler konusunda önerilerinin ne olduğunu sorduğumda Kaleağası, "AB'li Türkler farklılıklar taşıdığı için tek bir politika önerisiyle onlara siyaset önermek mümkün değil. Geçmiş deneyler gösteriyor ki, AB ülkeleri ile Türkiye'nin ilişkisi uyum içersinde olduğu zaman  AB'li Türkler de daha özgüven içinde oluyorlar. Bulundukları AB ülkesinde Türkiye için daha olumlu etki geliştiriyorlar."

Uzun süre Brüksel'de TÜSİAD'ın temsilciliğini de üstlenmiş olan Bahadır Kaleağası'nın AB ile gerginliğin azaltılması için önerileri arasında eski iyi dönem ilişkilerine dönülmesi ve yeni gelişmeler içersinde alınması gereken gerçekçi tavrı içeren önerilerinin özeti böyle...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar