Kamu ihalelerinde "açık kapıya" bir kilit

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Arkadaşımız Hüseyin Gökçe’nin haberinden öğreniyoruz ki kamu ihalelerinde mal alımları konusundaki “açık kapıya” avukat Melih Akkurt’un Danıştay'a yaptığı başvuru sonrası kilit vurulmuş.

Kamu ihalelerinde bir yandan yerli hammadde ve ara malı kullanımında yüzde 15 fiyat avantajı sağlanması, yasal düzenlemelere karşın, uzun süredir kaçamak yollarla aşılıyordu. Son düzenleme ile bu konuda önemli ilerleme kaydedilirken, bu kez, kamu mal alımlarında aşırı düşük fiyatla ihaleyi alıp, sonra fiyat artırma girişimlerinde bulunulmasına engel getiren bir karar Danıştay’a yapılan başvuru sonrasında frenlendi. Kamunun geçen yıl 26.5 milyarı bulan mal alımları ihalelerinde düşük fiyat teklifleri avantaj sağlayan öncelikli bir sonuç veriyordu. İhaleyi bu şekilde kazanan firmalar, sonra çeşitli başvurularla fiyat artışı sağlamaya çalışıyorlardı.

Oysa, Kamu İhale Kanunu'nda aşırı düşük fiyat tekliflerinin sorgulanması hükmü yer alıyordu. Ama bir yönetmelikte mal alımlarında bu kapsam dışında tutulduğu için bir “açık kapı” söz konusuydu.

Avukat Akkurt, yasa ile getirilen düzenlemenin, yönetmelikle ortadan kaldırılmasının mevzuata aykırı olduğu sonucuyla Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu’na yaptıkları başvurunun inceleme sonunda haklı bulunduğunu belirttiği bilgisi Gökçe’nin haberinde yer aldı. Buna bağlı olarak, mal alımları, İhale Yönetmeliği'nin ilgili bölümlerinin yürütmesini durdurduğu açıklandı..

Akkurt, Kamu İhale Kurumu’nun bu konuda kendisinden beklenen düzenlemeyi bu yıl yaptığını, yönetmeliğe bu konuda yeni bir bölüm eklendiğini açıklıyor.

Avukat Melih Akkurt, yeni durumu değerlerdirirken, “Yapılan düzenleme bu alandaki alımların çok daha etkin yönetilmesini sağlayacak. Düşük fiyat teklifi sunan firma açıklamasını yapak zorunda olacak. İhalenin en düşük teklife bırakılması sonucunda alımın tamamlanması ve idarenin alımı daha yüksek bedelle yeniden gerçekleştirmesi sonucuna yol açıyor olması önlenecek. En düşük fiyatı sunan firmaya iş sorgusuz verildiğinde, yaşanan para ve zaman kaybı, kamuya ciddi zarar veriyordu. Artık bunun önüne geçilecek” görüşünü ortaya koyuyor. Kamu ihaleleri konusu sürekli yeniden düzenlenirken, birileri kaçamak yollarla avantaj sağlamaya çalışan davranışlarıyla kuralsızlığa, sistemin doğru işletilememesine neden oluyorlardı.

Şimdi atılan her yeni adımla, yapılan düzenlemelerle kuralsızlığa neden olan açık kapılara kilit vurulmaya çalışılıyor. Avukat Akkurt’un başvurusuyla Kamu mal alım ihalelerinde yasa hükmünü hiçe sayan yönetmelikle ortaya çıkan olumsuzluğu Danıştay’a başvurarak iptal ettirmesi de bu yöndeki bir olumlu adım olarak sonuç veriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar