Kamu-Özel İşbirliği modeli yurtiçi ve yurtdışında önemli fırsatlar sunuyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Akfen Holding bu sene 41’inci yılını kutluyor. Geçen yıl Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla şirket yapısını yeniden şekillendiren Akfen Holding, bu yapılanma ile yatırım süreci devam eden varlıkları ile yatırımları tamamlanmış varlıklarını ayrı tüzel kişilikler altında topladı. Böylece varlıklarını; yatırımcılar açısından daha çok değer yaratacak ve daha yatırım yapılabilir hale getirmiş oldu.

Bu yeni süreci Akfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın’dan dinledik. Selim Akın, bu kararın temelinde, yatırımcılar için daha şeffaf ve sade yapılar oluşturup daha güçlendirilmiş bir kurumsal yönetime sahip olma hedefinin olduğunu söylüyor.
Akfen Grubu bugün, havalimanı yönetim ve işletmesi, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, enerji, gayrimenkul, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor.

“Yeniden yapılanma ile Akfen Grubu’nu, üç ana bölümden oluşan bir kurumsal yapıya dönüştürdük” diyen Selim Akın, “MIP, TAV Havalimanları ve Akfen Yenilenebilir Enerji, Akfen Holding çatısı altında yer alırken; TAV İnşaat, İDO, Akfen GYO, doğalgaz ve kömürden oluşan termik enerji yatırımları, Akfen Su ve Acacia Maden, Akfen Mühendislik çatısı altında yapılandırıldı. Üçüncü bölümümüz olan Akfen Altyapı Danışmanlık ise benim yönetim kurulu başkanlığım altında; Akfen İnşaat ve IBS Sigorta ile aralarında Akfen Turizm’in de yer aldığı Akınısı, Akfen Turizm, Akfen Merter, Akfen Danışmanlık ve Proje Geliştirme, Travelex, TAR gibi diğer küçük bağlı ortaklıkları çatısı altında topladı” diyor.

‘Yatırımcılar için daha şeffaf bir yapı oluşturduk’

Yatırım süreci devam eden varlıklar ile yatırımları tamamlanmış varlıkların ayrı tüzel kişilikler altında toplandığını söyleyen Akın, “Yatırımcılar için daha şeffaf, sade yapılar oluşturup daha güçlendirilmiş bir kurumsal yönetim sağladık. Böylece varlıklarımızın yatırımcılar açısından daha çok değer yaratacak ve daha yatırım yapılabilir hale geleceğine inanıyoruz” yorumunu yapıyor.

‘PPP modeli Türkiye’ye önemli kazanımlar sağlayacak’

Akfen Grubu geçtiğimiz aralık ayında 6,7 milyar TL’lik yatırım paketi açıkladı. Selim Akın, bu yatırımların çok önemli bir kısmının Akfen Altyapı Danışmanlık çatısı altındaki şirketlerin konut, hastane, yurt ve otel gibi alanlarındaki yatırımlarından oluştuğunu ifade ediyor ve yatırımlarının 2017 yılında da istikrarlı bir şekilde sürdüğünü söylüyor.

Selim Akın, özellikle son yıllarda etkin bir şekilde kullanılan ‘Kamu-Özel İşbirliği (PPP)’ modelinin Türkiye’ye önemli kazanımlar sağladığına işaret ediyor. Akın’ın bu konudaki yorumları şöyle: “Biz bu modele inanıyor ve destekliyoruz. Adalet, güvenlik, sağlık ve eğitim hizmetlerinin sadece bina ve bunların altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde kamu-özel ortaklığı modellerinden yararlanılmaya devam edilmesi, ülkemizin bu alandaki yatırımlarını hızlandıracak. Bu açıdan bakıldığında özellikle Şehir Hastaneleri projeleri, Türkiye’de sağlık sektörünün altyapısının iyileştirilmesi bakımından hayati önem taşıyor. Bu modelin yurtdışına taşınmasının da önemli kazançlar sağlayacağına inanıyorum. Bu büyüklükteki hastaneler dünyada yok. Türkiye’de bu alanda büyük bir know-how birikiyor. Devlet, Suudi Arabistan, Pakistan ve Katar ile görüşmeler yapılıyor. Biz de özel sektör olarak uzun vadeli ve monopol işleri seviyoruz. Bu projeler aynı zamanda yabancı fonlar için de son derece cazip.”

Şehir Hastaneleri’ne 4 milyar TL yatırım

Akfen İnşaat’ın PPP modeli ile yatırımını üstlendiği Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ şehir hastaneleri projelerinin yatırım değeri 4 milyar TL’ye ulaşıyor. Üç şehir hastanesi toplamda 2 bin 316 yatak kapasitesine sahip.

Selim Akın, “1 milyar 150 milyon TL yatırım tutarına sahip Isparta Şehir Hastanesi’ni 12 ay 12 günde bitirip geçtiğimiz mart ayında hizmete açarak Sağlık Bakanlığı’na teslim ettik. Isparta Şehir Hastanesi Türkiye’nin en hızlı bitirilen ilk şehir hastanelerinden biri olma özelliğini taşıyor. 1 milyar 750 milyon TL yatırım tutarına sahip Eskişehir Şehir Hastanesi’ni 2017 yılı sonuna kadar tamamlayarak Sağlık Bakanlığı’na teslim etmeyi planlıyoruz. 900 milyon TL yatırım tutarına sahip toplam 480 yatak kapasiteli Tekirdağ Şehir Hastanesi projesinde de hedefimiz 2018 yılının nisan ayında projeyi teslim etmek” bilgilerini veriyor.

Akfen İnşaat’ın devletle iş birliği içinde yürüttüğü bir diğer önemli proje de öğrenci yurdu projesi. Selim Akın, “Üniversite sayısında ciddi bir artış var ve yeterli öğrenci yurdu yok. Son dönemde yurtlarda yaşanan sıkıntıları da düşündüğümüzde bu konuda yapılacak daha çok iş var. Biz şu anda 10 bin yatak kapasitesi hedefini aştık. 135 milyon TL yatırım tutarı olan Kütahya ve Isparta ile birlikte diğer yatırımlarımızı da bu yılın sonunda tamamlamayı planlıyoruz. Şehir hastaneleri ve öğrenci yurtlarında olduğu gibi Kamu-Özel İşbirliği modeli içeren doğru projelere katkı sağlamaya her zaman hazırız. Ülkemize katma değer ve istihdam yaratmak bizim için çok önemli.” diyor.

‘Savunma sanayinde üretim ihtiyacı var’

Yatırım stratejilerini büyük ölçüde devlet politikalarının belirlediğini ifade eden Selim Akın, “Gelecekte üretim sektöründe de olmamız gerektiğini düşünüyorum” diyor. Nitekim şirket ilk olarak kazan üretimi ile işe başlamış. Selim Akın ise işe ilk başladığı sene kazan fabrikasını satmış. Akın, öncelikli olarak savunma sanayinde üretim ihtiyacı olduğunu söylüyor ve uzun vadede bu sektörle ilgilenebileceklerini söylüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar