Kanada’daki Türk işadamına Uluslararası Barış Ödülü

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Yurtdışında yaşayan Türk işadamları son dönemde şirketlerinin başarıları kadar, sosyal sorumluluk projeleriyle de öne çıkıyor. ABD’nin ‘Yoğurt Kralı’ olarak anılan Chobani’nin patronu Hamdi Ulukaya, Suriye konusunda hassas davranışlarıyla dikkat çekti. Mültecilere yönelik çalışmalarıyla bilinen Ulukaya gibi sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan bir Türk işadamı daha var aslında. Kanada’nın Bulgur Kralı; Murad Al-Katib...

Doktor olan Türk babanın oğlu Murad Al-Katib, Alliance Grain Traders (AGT) adlı şirketin Başkan ve CEO’su. 2015 yılında 1.7 milyar dolar ciro yapan şirketin 120 ülkeyle ticareti var. 5 kıtada 40’tan fazla tesisi bulunan şirketin CEO’su Murad al-Katib, Kanada Özel Mahsüller Derneği başta olmak üzere bir çok organizasyonda üst düzey yöneticilik yapıyor. Geçen yıl Ernest&- Young tarafından verilen ‘Yılın Girişimcisi’ ödülünü kazanan Murad Al-Katib, dün özel bir ödüle daha layık görüldü. Uluslararası Ticaret Odası (International Chamber of Commerce-ICC) dünya çapında 140 ülkenin şirketlerinin temsil edildiği uluslararası bir örgüt. Dünyanın en büyük ve en çok temsil edilen bu iş örgütü dün Norveç’in başkenti Oslo’da İş Dünyası Barış Ödülleri’ni (Business for Peace Awards) açıkladı.

Daha önce Unilever CEO'su Paul Polman, Virgin Group CEO'su Richard Branson ve Nobel Ödülü sahibi Ouided Bouchamaoui gibi isimlerin kazandığı ödülün bu yıl ki 4 sahibi arasında Türk kökenli işadamı Murad al-Katib de yer alıyor. ICC Genel Sekreteri John Danilovich, bu yıl ödül sahiplerine ait şirketlerin Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefl eri kapsamında gerçekleştirdiği stratejiler ve iş kültürleri nedeniyle örnek olduğunu ifade etti.

Suriyeli mültecilere gıda yardımı yapıyor

ICC’nin resmi sitesinde yapılan açıklamada ise Murad Al-Katib’in Suriye krizi sırasında milyonlarca mülteci ailenin beslenmesine katkı nedeniyle ödüle layık görüldüğü, sahibi olduğu AGT’nin ise Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın önemli bir partneri olduğu belirtildi. Al-Katib ile ödülü paylaşan diğer 3 girişimciden biri Elon Musk. SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortağı Musk, 11.7 milyar dolarlık servete sahip. Diğeri Bangladeşli Durreen Shahnaz. Shahnaz, Morgan Stanley ve Merrill Lynch gibi devlerde çalıştı ve şu anda sosyal işletmelerle yaptığı çalışmalarla bu ödülü aldı. İran kökenli ABD’li girişimci Harley Seyedin ise yoksullara yönelik toplumsal katılımcılık projeleri üretiyor. 4 girişimciye ödülleri 16 Mayıs’ta Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenecek törenle verilecek.

Arbel, 2009'da AGT çatısına girdi

Hisseleri Toronto Borsası'nda işlem gören AGT, 2009'da Türk şirketi Arbel ile işbirliği kararı almıştı. Mersin merkezli Arbel, Kanada, Avustralya ve ABD'deki tesislerini AGT çatısı altında birleştirmişti. Arbel'in sahibi Arslan Ailesi'nden Hüseyin Arslan, AGT şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenmişti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar