Katar, Doğuş ve Koç’u işbirliğine davet etti

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl 48’incisi düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu, 26 Ocak’ta sona erdi. Türkiye’den bakınca geçmiş yıllara nazaran oldukça renksiz geçen Davos’ta en çok konuşulan isim protestoların odağındaki ABD Başkanı Donald Trump oldu.

Oysa bu yılki Davos Zirvesi rekorlara sahne aldı. 100’den fazla ülkeden 3 bine yakın işadamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisine ev sahipliği yaptı. Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu zirveye katılan isimler arasında yer aldı.

İş dünyasından Türkiye’nin önde gelen iki grubu; Koç Holding ve Doğuş, yine Davos’un müdavimlerindendi. Koç ve Doğuş, Türkiye’nin son dönemde en önemli ticaret ortaklarından biri olan Katar ile dikkat çeken iki görüşme yaptı.

İlk toplantı Koç CEO’su Levent Çakıroğlu’yla

Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed bin Jassim bin Mohammed Al-Thani ve Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu arasında geçen ilk görüşme Davos’un ilk gününde gerçekleşti.
Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı, ülkesindeki yatırım fırsatları hakkında Çakıroğlu’na bilgi verdi. Sadece Katar’da değil, Türkiye’de de neler yapılacağı konusunda işbirliği fırsatları işte bu görüşmelerde ele alındı. Katarlı Bakan’ın ikinci görüşmesi Davos’un son gününde Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk arasında gerçekleşti. Bu görüşmede de liman işletimi ve e-ticaret başta olmak üzere farklı alanlarda yatırım fırsatları masadaydı.

Bilindiği üzere Türkiye-Katar arasında ticaret hızla artıyor. Özellikle Doha’ya uygulanan ambargo yeni işbirliklerinin geliştirilmesini zorluyor.

Türkiye’de 20 milyar dolarlık yatırımları var

Katar’ın dünyada 350 milyar dolarlık varlığı var. Türkiye, yaklaşık 20 milyar dolarla ilk 5 ülke arasında yer alıyor. Türkiye’de bankacılık sektörüne Abank ile adım atan Katar, daha sonra QNB ile Finanbank’ı aldı. Commercial Bank of Qatar, 2013 yılında Abank’ın yüzde 71’ini 460 milyon dolara almıştı. 2016 yılı sonunda da 224 milyon dolar daha ödeyerek bankanın tümünün sahibi oldu. Ortadoğu ve Afrika’da yaptığı yatırımlarla öne çıkan QNB Finansbank’ın yüzde 99.81’lik hissesini aldı. Satış için 2.75 milyar euro ödendi. Satış fiyatı kulislerde 1 ila 1.4 milyar dolar olarak değerlendirilen bir fiyatla Digitürk, Katarlı beIN medya grubuna geçti. Katarlıların portföyünde yer alan şirketler arasında yüzde 30.7’lik hissesine sahip olunan Boyner var.

2014'te Katar Silahlı Kuvvetleri BMC'nin yüzde 50'sine ortak olurken, Qatar Investment Authority, Brezilyalı BRF ile birlikte Banvit’in yüzde 79.5’ini 915 milyon liraya bünyesine kattı. Katarlılar, geçtiğimiz hafta da MADO Dondurma’yla ortaklık görüşmesini tamamlayıp yüzde 42.7’lik hisseyi almıştı. Koç ve Doğuş ile birlikte oluşacak yeni fırsatlar 20 milyar dolara yaklaşan bu işbirliğinin daha da yükselteceğe benziyor.

Türkiye’deki yangını Rus helikopterleri söndürecek

Ankara-Moskova arasında askeri işbirliği ABD ve Avrupa’yı tedirgin etmeye devam ediyor. NATO üyesi Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi S-400 almasıyla başlayan bu sürecin başka alanlarda da devam etme ihtimali ise tedirginliği daha da artırıyor.

İşte bunlardan biri Rusya Devlet Savunma şirketi ROSTEC’E bağlı Vertolety Rossii yani Russian Helicopters’ten alınan araçlar.

Bilindiği üzere ROSTEC, 450 bin çalışanı olan dünyanın en önemli savunma şirketlerinden biri. Türkiye’nin siparişini verdiği S-400’ü üreten şirket. Sahibi olduğu Vertolety Rossii, Kamov ve Mil adlı iki önemli helikopterlerin üreticisi.
Portföyünde sadece askeri amaçlı değil, sivil helikopterler de bulunuyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise Ka-32 tipi yangın helikopteri.

3 tane alındı, 2018 içinde teslim edilecek

İşte bu iki pervaneli helikopterlerden 3 tanesini Türk şirketi Kaan Air satın aldı. Teslimatın ise önümüzdeki aylarda; yıl bitmeden yapılacağını söyleyen Vertolety Rossii’nin CEO’su Andrei Boginsky bu satışın bir ilk olduğunu da hatırlatıyor. Boginsky, Türkiye dışında Tayland ve Çin’in de bu yıl ki satış listesinde olduğunu vurguluyor. ROSTEC, hem Türkiye’de hem de Batı’da askeri alanda S-400, sivil alanda da da Ka-32 ile konuşulmaya devam edecek gibi görünüyor.

En pahalı otomobilin biri Türk iş adamında

Dünyanın en pahalı otomobilleri listesinde üst sıralarda yer alıyor Pagani Zonda 760 Coupe. Fiyatı 3.4 milyon sterlin. 18 milyon TL’nin üzerinde bir değeri var. Dünyada sadece 13 kişide bulunuyor. Bunlardan biri de İsviçre’de yaşayan emlakçı Tufan Kalman. Dünyanın en pahalı araçlarından birinin Türk bir işadamında olduğunu ise İngiliz basınından öğreniyoruz. The Sun gazetesinin haberinde Türk işadamı Kalman’ın, Londra’daki bir araba satış bayisinden aldığı Pagani Zonda’nın satış belgelerindeki bir sorun yüzünden kullanamadığını yazdı. Gazetenin haberinde Türk işadamının Pagani UK Ltd.’ye parasını geri alabilmek için Yüksek Mahkeme aracılığıyla dava açtığını duyurdu. Haberde “Birleşik Krallık orijinal kayıt belgeleri olmadan, Kalman arabayı İsviçre’de tescil edemiyor, bu nedenle araba kullanılamıyor. Pagani UK Ltd. ne kayıt belgelerini teslim etti ne de satın alma bedelini geri ödedi” denildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar