Katar dünyaya ne katar?

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Son dönemlerin dünya gündeminde en baş sıralara oturan ülkelerinden biri de Katar. İstanbul'da sıradan bir mahalleden daha az bir nüfusa sahip bu minyatür ülke neden bu kadar gündemde ön sıralarda?.

Bir kere Katar, çok çok önemli bir stratejik noktada yer alıyor. Adeta Basra Körfezi'nin giriş çıkışlarda bekçisi gibi. Fakat yaklaşık 2 milyon 400 bin nüfuslu ve sadece 11 bin 586 kilometrekarelik bir alana sahip Katar'ı önemli kılan, üstünde oturduğu ve nerdeyse hesabı bile yapılamayan doğal gaz ve petrolü.

Katar 23 trilyon metreküp doğal gaz rezervi ile, bu alanda Dünya'da en zengin olan üçüncü ülke. Katar'ın doğal gazı Türkiye'nin tüketimini yüz yıl karşılayacak zenginlikte. Petrol zenginliği ise bir başka konu. Petrol ise bugünkü üretimin sürmesi halinde, en az 56 yıl daha sürecek.

Bir dönemlerin Osmanlı toprağı olan Katar, Osmanlı'nın ardından İngilizlerin yönetimine girmiş. Ülkeyi 1800'lü yılların başından bu yana el Thani ailesi yönetiyor. Katar 3 Eylül 1971 yılında İngilizlerden, bağımsızlığına kavuşuyor. Yönetim bugün de aynı ailenin elinde. Günümüz yöneticisi Emir Tamim bin Hamad el Thani.Yönetimi barışçı bir darbe ile 25 Haziran 2013 yılında, tam da Arap Baharı'nın o alevli, ateşli günlerinde devralmış.

Katar, diğer Arap ülkelerine göre, çok dengeli bir yapıya sahip. Nüfusun sadece yüzde 11.4'ünü yerliler oluşturuyor. Geri kalan yüzde 88.6 ise yabancılardan oluşuyor.

Katar'da okuma yazma oranı diğer Arap ülkeleriyle karşılaştırılamayacak kadar yüksek. Bu oran yüzde 97.5. Oysa Suudi Arabistan'da okuma yazma bilmeyenler yüzde 11.5, Mısır'da ise yüzde 27.

Katar'da nüfusun neredeyse tamamı 13 yıllık eğitim mezunu. Sınırları'nın uzunluğu sadece 87 kilometre olan ve bunun da tamamı S.Arabistan'a komşu şekildeki Katar, özellikle son dönemlerde bu ülke ile ciddi tartışmalar içinde.

Bir gecede bir kaç ülkenin, Katar'a göre nedeni anlaşılmaz ambargosu, Katarlıları yeni arayışlara itmiş. Katar parasına saldırı olduğunu ileri süren bu mini ülkenin halkı, kendilerine, uydu yayını yapan El Cezire kanalının kapatılması konusunda da ciddi baskı olduğunu ve ambargonun kalkma şartlarından birinin de bu olduğunu belirtiyorlar.

Günlük gıda ihtiyacının yüzde 85'ini ithal eden bu ülke şimdi bu alanda da sıkışmış durumda. Arazisinin sadece yüzde 5'inin tarıma uygun olduğu Katar'da, en yüksek tepe 103 metre yüksekliğindeki Tuwayr el Hamid.

Son dönemlerde düşen petrol fiyatları, bazı harcamaların kısıtlanmasına yol açmış.Gayrisafi Milli Hasılası (GSMH) 320 milyar dolar civarındaki ülke bütçede bazı kısıntılara yönelmiş.Fakat 2022 Dünya Kupası'nın burada yapılmasını engelleyecek bir olumsuzluk gözlenmiyor.

Katı bir monarşik yapısına rağmen, eğitime verilen önem, Batılı bazı değerlerin benimsenmesi, halkın haber alma hakkına saygı ve bunu diğer Arap ülkelerine de El Cezire aracılığıyla yayma, Katar'ı özellikle, diğer Arap ülkelerinin hedefi haline getirmiş. S.Arabistan Katarlılara vize uygulatması başlatmasına karşın, Katar'ın henüz böyle bir adımı yok. Katarlılar, S. Arabistan'ın kadınlara araç kullanma hakkı vermesini gülümsemeyle karşılıyor ve 'İslam'da, kadın araba kullanamaz !' diye bir madde mi var ki, bu devrim olarak ileri sürülüyor ' diyerek adeta alay ediyorlar...

İşte bir mahalle büyüklüğünde sayılabilecek, Katar ve bölgesi yanında Dünya'ya kattıkları...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar