Kayseri, e-ticaretin Türkiye’ye açılan kapısı olmak istiyor

Hatice ŞİMŞEK
Hatice ŞİMŞEK KAYSERİ hatice.simsek@dunya.com

Kayseri iş dünyası şu sıralar bölge ekonomisi için getirisinin yüksek olacağı düşünülen sınır ötesi elektronik ticaretin geliştirilmesi projesini kovalıyor. Bu projenin Kayseri’de uygulanması için yerel yönetim uyumlu bir şekilde çalışıyor. Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası, Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Serbest Bölgesi, Kayseri Lojistik Köyü, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ve Erciyes Teknopark projenin Kayseri ayağını sağlıklı yürütebilmek adına birlikte hareket ediyorlar.

Bu kurumların somut adımlar atması ve özverili çabaları ile ‘e-ticaret’ Kayseri iş dünyasının gündeminde daha fazla yer almaya başladı. Kendine özgü ticareti ve girişimci ruhu ile ‘sanayi ve ticaret kenti’ unvanına sahip Kayseri’nin kanaat önderleri, şimdilerde modern ticaret alanında da söz sahibi olmak istiyor.

Geçtiğimiz yıl Antalya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi kapsamında e-ticaretin geliştirilmesine yönelik somut adımlar atılarak ülkemiz ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında mutabakat imzalandı. Çin, e-ticaret ağını büyüterek özellikle Avrupa’ya Türkiye üzerinden açılmaya karar verdi. Bu alanda başlangıçta depolama ve lojistik üssü olarak kullanılacak, gelişime açık büyük bir yatırım yapacağını duyurdu. Bu projenin uygulanması için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da yoğun çabaları sonucu Kayseri pilot il olarak seçildi. Kayseri iş dünyası e-ticaret alanında bölgeyi geliştirecek, gerekli ‘know-how’ ı sağlayacak bu yatırım için heyecanlı…

İş dünyası temsilcilerine göre ; geleneklere bağlı ancak çağın getirdiği koşullara uyan yeni anlayışlara kavuşmanın zamanı. Ticaretin şekil değiştirdiği günümüzde bu e-ticaret uygulaması Kayseri’nin ihtiyaç duyduğu değişimin anahtarı. Bu proje ile e-ticaret konusunda Türkiye pazarına giriş Kayseri’den sağlanmış olacak.

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, “E-ticaret için en önemli unsur olan insan kaynağını diğer Anadolu şehirlerine oranla Kayseri daha kolay bulabilir. Şehrimizde 3 üniversitemiz var. Ayrıca Erciyes Teknopark ‘ta bulunan yazılım şirketlerimiz de iyi seviyede. Yazılım ihracatı yapıyor. Bu projenin bölgemize sağlayacağı katkıyı son derece önemsiyoruz” diyor.

Bu arada Kayseri Serbest Bölgesi, projenin şartlarına uygun büyüklükte arsa tahsisi yapmaya hazır. Kayseri’nin konumu, ticaret ve sanayi altyapısı, OSB’lerinin gelişmişliği, fiber internet altyapısındaki gelişmişlik göz önünde bulundurulduğunda yatırımın Kayseri’ye yapılmaması için bir engel görünmüyor. E-ticaretin yoğun kullanılmaya başlandığı günümüzde böyle önemli bir yatırımın elbette Kayseri’ye büyük faydası olacaktır. Projenin girişimci ruhuyla tanınan Kayserili sanayi ve ticaret insanlarına yeni ufuklar açacağına inanıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar