Kayseri’de Ar-Ge merkezi sayısı artıyor ama..

Hatice ŞİMŞEK
Hatice ŞİMŞEK KAYSERİ hatice.simsek@dunya.com

Küresel rekabet, katma değerli üretim, endüstri 4.0 sanayi dönüşümü… Tüm bu kavramların içinde daha da önemli bir hal alan üniversite-sanayi iş birliği, Ar-Ge ve inovasyon son dönemlerde Kayseri’nin de gündeminde yer alıyor. Bu gündem sadece söylemlerde kalmayıp somut çalışmalara dökülüyor. Bunlardan en önemlilerinden biri de  Kayseri’nin Ar-Ge  merkezleri alanında gerçekleştirdiği atılım oldu. Öyle ki; birkaç yıl öncesine kadar Ar-Ge merkezi kavramından uzak olan olan ilde merkez sayısı 6’ya ulaştı. İş dünyasında bu alanda yakalanan sinerji ile yıl sonuna 15 Ar-Ge merkezine ulaşılması hedefleniyor. Bu hedef çok iddialı gelebilir fakat kentte uzun zamandır yapılan alt yapı çalışmaları gösteriyor ki bu çok da ulaşılamaz bir hedef değil. Yeter ki belirlenen sorunlara gecikmeden çözümler üretilsin.

Geçtiğimiz haftalarda üniversite–sanayi iş birliği adına Kayseri’de yapılan faaliyetleri vurguladığımız ‘Üretim İçin Eğitim’ isimli özel bir çalışmayı okuyucularımızla buluşturduk. Bu çalışmayı hazırlarken fark ettik ki; Kayseri’de üniversitelerdeki akademisyenlerle sanayiciler bir araya gelmeye, ortak bir yol bulmaya çalışıyor. Ekimizi hazırlarken aldığım notlardan ve Bilim, Sanayi, Teknoloji İl Müdürlüğü’nün hazırladığı Ar-Ge ve Yenilikçilik Raporu’ndan bilgiler aktarmak istiyorum:

Kayseri’nin ilk Ar-Ge merkezini 2014 yılında  Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan Erciyes Teknopark iş birliği ile Kayseri Şeker Fabrikası kurdu. Fabrika sadece Kayseri’nin değil şeker sektörünün de ilk  Ar-Ge merkezi olma özelliği taşıyor.

Bu adımın devamı da geldi. Kablo sektörünün önemli üreticilerinden biri haline gelen Hasçelik Grup Kayseri’nin  ikinci Ar-Ge merkezini faaliyete geçirdi. Sırasıyla  Aspilsan AŞ, Boytaş AŞ, Merkez Çelik ve Küçükler Tekstil firmaları ile Kayseri’de  Ar-Ge merkezi sayısı 6’ya ulaştı.

Ar-Ge merkezlerinin kurulmasının altında başta Erciyes Teknopark, ORAN Kalkınma Ajansı ve  ildeki üniversiteler, Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği (KÜSİ) Çalışma Grubu’nun yanı sıra iş dünyasını temsil eden STK’ların verdiği emeklerin payı var. ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Ahmet Emin Kilci, 2016’dan bu yana üniversite-sanayi işbirliği adına aktif bir rol üstlendiklerini belirtiyor ve ekliyor; “Ar-Ge merkezlerinin avantajlarını her fırsatta firmalarımıza anlatıyoruz ve destek sağlıyoruz. Kayseri’de Ar-Ge merkezi potansiyeline sahip 40 firma var.”

Yazımızın başında değindiğimiz Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kayseri İl Müdürlüğü’nün raporuna gelince… Rapora göre; KOBİ’lerin Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayırmaları gerekiyor. Kayseri’deki firmaların çoğunluğunun ürünlerinde veya üretim süreçlerinde yaptıkları ufak değişiklikleri Ar-Ge olarak nitelendirmeleri, Ar-Ge ve teknoloji alanında bilinç seviyesinin artırılması gerektiğini gösteriyor. Endüstriyel tasarım üretme kapasitesi düşük olan ilin, özellikle mobilya ve metal eşya sektörlerinde özgün endüstriyel tasarım üretme kapasitesinin geliştirilebileceğine işaret ediliyor. İlde Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştiren, bu faaliyetleri destekleyen ve bu faaliyetler sonucu ortaya çıkan bilgi ve teknolojiden faydalanan kurumlar arasındaki bağın zayıf olması da bu alanda gelişimi olumsuz etkileyen nedenler arasında gösteriliyor. İşbirliğinin zayıf olması, Ar-Ge faaliyetlerinin sonuçlarının uygulamaya geçirilmesinde problemlere yol açıyor.

Evet, Kayseri’de üniversite-sanayi iş birliğinde bir aşama kaydedildi ve Ar-Ge merkezleri artmaya başladı. İlin bu alandaki isteği ve potansiyeli de göz ardı edilemez. Fakat sağlam adımlarla ilerlemek adına sorunlara da kulak vermek gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar