Kayseri’nin enerjisi yükseliyor…

Hatice ŞİMŞEK
Hatice ŞİMŞEK KAYSERİ hatice.simsek@dunya.com

Elektrik hayatımızın hemen her alanında  var. O olmazsa işyerleri çalışmıyor, ev hanımı ütüsünü yapamıyor. Enerjiye ihtiyaç arttıkça, enerjinin önemi de artıyor. Kayserili işadamlarının hayatının her alanında biraz da olsa iş mutlaka vardır. Sıradan bir muhabbettte  bile çoğunun kafasında konuşulanı girişime dönüştürme muhasebesi olmuştur. Ellerindekini girişime çevirme, girişimi daha da geliştirme, büyütme çabası her daim vardır. İşte bu ruh hali sanayi kenti Kayseri'yi ortaya çıkardı zaten. Bir zamanların bakkalı, manavı, tornacısı bu girişimci ruhla sanayici ve tüccar olmuş..Şimdi o girişimci ruh güneşi ,rüzgarı  değerlendirmek için harekete geçmiş durumda. Günün şartlarına göre daha teknolojik yatırımlarla yeni alanlara yönelme peşinde. 

Kayserili girişimciler geleceğin sektörüne 1970’li yıllarda yatırım yapmaya başlayarak şimdilerde kablo sektörünün uluslararası markalarından  Hes Kablo’yu , ardından 80’li yılların sonunda sanayinin  önemli değeri Has Çelik’i , ürettiği güneş kollektörü  sayısı ile  dünyada üçüncülüğe oynayan Ezinç Metal’i sanayisine kazandırmış. Bu yatırımlar da gösteriyor ki Kayseri enerji sektörüne hiç de yabancı değil .

Seferoğlu Elektrik, BW Enerji, Ödül Enerji, EWE Enerji kuruluşu Kayserigaz  gibi şirketler de yenilikçi ve hareketli yapıları  ile gelecek için  güzel şeyler vadediyor.. Sadece bu kadar değil enerji sektöründe ilin son yıllardaki kazanımları. Güneş enerjisini değerlendirmek için sektörün dışındaki firmalarda da özel girişimler var. Beşler Tekstil bu girişimin Kayseri’deki öncüsü konumunda. Kimi enerji masrafını düşürmek için kimi ise kâr etmek için ya fabrikasının çatısına ya da yatırıma uygun arazisine güneş enerji panellerini sıralıyor. Gürkar Tekstil, Ravaber, Hasçelik, Akmo-Cevahir  Mobilya lisanssız güneş enerjisi yatırımı yapan firmalardan sadece bir kaçı.  

Kayseri’de bu alanda epeyce yatırımcı var. Öyleki kurulu güneş enerjisi santral kapasitesine bakıldığında kent Türkiye’de ikinci sırada. Kurulmayı bekleyen ve yapılması planlanan proje kapsamında  yaklaşık 200 projesiyle de birinci sıraya aday.Yatırıma açık olan firmaların çoğunun gündeminde enerjinin olması da bu veriyi doğruluyor. İlde şuana kadar toplamda 42 MWp’lik lisasnsız enerji yatırımı kabul görmüş. Yapılan 664 başvurudan 240'ı onaylandı. İşadamlarımız güneş enerjisini çok sevdi. Yeni yatırımlarla Kayseri enerjisini artırıyor ve artırmaya devam edecek gibi görünüyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar