KAYSO Başkanı Boydak'a göre 2015’in 5 olumlu beklentisi, 5 riski

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, 2015 yılı için 5 olumlu, 5 olumsuz beklentisini ortaya koyarken, hem umutlarını dile getiriyor hem de tedirginliklerini sıralıyor. Böylece sanayi odası başkanlarımızın birkaç gündür sürdürdüğüm 2015 beklentileri ile ilgili açıklamalarını noktalıyorum.   

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, 2015 yılı için 5 olumlu gelişme ve 5 risk beklentisini sıralarken, bir yandan “iyimser bir tablo” ortaya koyarken. Bir yandan da “tedirginliklerini” dile getiriyor.

2015 için olumlu gördüğü gelişme beklentileri şöyle.
•2015 yılını Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele, fiyat istikrarı konusunda başarılı bir yıl geçireceğini düşünüyorum. Enflasyonun yüzde 7-7.5 oranında gerçekleşmesi  güzel bir gelişme olacak.

Büyüme konusunda da iyimserlik taşıyorum. 2015 yılında ülkemizin  yüzde 4 mertebesinde büyüyeceğini düşünüyorum.

•2015’te cari açık konusunda pozitif gelişmenin devam edeceği kanaatindeyim. 2014 yılında 10 milyar dolarlık bir düşüşten bahsediliyor. Bunun gelecek yılda süreceğini düşünüyorum.

•İhracatımızda 2015 yılında katma değerimizin yükseleceğini, kilogram başına artış yaşanacağını tahmin ediyorum. EMTİA fiyatlarında geriye gidişler olsa da, artık Türkiye daha çok markalı ürün yapmaya başladı. Bunun yeni yılda da artacağına inanıyorum.

•2015 yılını Türkiye’mizin büyük yatırımlar alanında hamle yapacağı bir yıl olarak düşünüyorum. Örneğin; Üçüncü Boğaz Köprüsü gibi, yeni havalimanı projesi, yeni kanal projesi ve bunların yanı sıra kentsel dönüşüm  gibi projeler bunlar arasında yer alıyor. Bu projeler ekonomik hayatımızda, sanayi ve ticaretimizde de canlılığa neden olacaktır. Dış dünya ile ilişkilerimizde de pozitif gelişmeler bekliyorum.

2015’te risklerimiz ne diye bakacak olursak.
•Ortadoğu'da özellikle Suriye, Irak bölgelerinde  yaşanan istikrarsızlığın daha da derinleşmesinin ortaya çıkaracağı kriz söz konusu olabilir.

•Biz, Türkiye olarak büyürken, Avrupa’da beklenmedik bir banka krizi olması bende soru işaretleri oluşturuyor.

•Amerika’nın faiz artırımını erkene alma riski ve sıkılaştırma politikasının bizim için olumsuzluk doğuracağını düşünüyorum.

•Emtia fiyatlarının beklenmedik şekilde dalgalı hal almasını da 2015 için olumsuzluk olarak görüyorum. 

•Sanayi tarafına baktığımız zaman iş güvenliği ve iş sağlığı konusundaki duyarlığın iş dünyası faaliyetlerini olumsuz etkileme riski var. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar