KDV’de 1 milyon işletmeyi hedefleyen tek oranlı İngiltere modeli

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın üzerinde çalıştıklarını duyurduğu “tek oranlı KDV” konusundaki haberinde arkadaşımız Mehmet Kaya, sistemin İngiltere’de uygulanan düz oran (flat-rate) sistemi üzerine yapılan çalışmada yoğunlaştığını belirtiyor. Bu sisteme geçilmesiyle Türkiye’de yaklaşık sayıları 1 milyon olan küçük işletmelerin KDV’ye uyum sorununun aşılmasına yardımcı olunacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Kaya’nın Maliye Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, KDV’nin indirilmesi ve kaldırılması çalışması yapılmıyor. Belirli bir büyüklüğün altındaki işletmelerde mikro ve küçük işletmelerde düz oran yüzde 10 KDV uygulanmasına gidilmesi düşünülüyor.

Kaya’nın bilgi aldığı kaynaklara göre, hedef kitle içerisinde mahalle bakkalı, market, kırtasiyeci, berber, tek kamyonla şehir içi taşımacılık yapan firmalar yer alacaklar. Muhasebeci tutma ya da beyanname belge sistemini tam olarak uygulamaya dönüştürme kapasitesine sahip olmayan firmalar için bu sistemin geliştirildiği vurgulanıyor. Mali müşavir, muhasebeci çalıştırma yeteneğindeki firmalar bu sistemin hedefi dışında tutuluyor.

SGK kayıtlarına göre, Türkiye’de 1 ila 3 kişinin çalıştığı işletmelerin sayısı 1 milyon 125 bin adet. Ağbal, getirmeyi düşündükleri yüzde 10’luk düz oranlı KDV sisteminde yaklaşık 1 milyon işletmenin yer almasını hedeflediklerini açıklamıştı.

Düz oran sistemindeki mükelleflerin belge alıp-verme ve tam tutarları bildirme yükümlülüğünün süreceği belirtiliyor. Bununla, sonraki aşamada KDV hesaplarının bozulmaması esası gözetiliyor. Buna karşılık düz orana tabi mükellef açısından avantaj bulunuyor. Haberdeki örnekte 1000 liralık işlemde yüzde 18 KDV oranı 180 TL olurken, buna karşılık düz mükellef yüzde 10’a tabi oluğu için 180 lira yerine ödenecek KDV 118 liraya düşüyor.

Getirilmesi düşünülen sistemle, Maliye, sağlıklı gelir elde elde ederken, küçük şirketler lehine bir miktar alacağından feragat ediyor. Ayrıca, sistemi mikro ve küçük işletmeler adına basitleştirmeyi amaçlıyor.

İngiltere örneğinde sisteme girecek mükellefler ve sektörlere göre farklılıklar söz konusu. Farklı sektör ve iş grupları için yüzde 4’ten başlayarak 14.5’e çıkan oranlar söz konusu. Kârlılığı düşük alanlarda yüzde 4’e kadar inerken, serbest meslek erbabı için oran yüzde 10’ların üstüne çıkabiliyor. Kaya’ya bilgi veren kaynaklar, bizde yapılan çalışmada da sektörel farklılaşmanın öngörüldüğünü sektör kârlılıklarının belirlenmesi için analiz çalışmaları yapıldığını açıklıyorlar.

Çalışma hayata geçerse düz oran sisteminin mikro ve küçük işletmelere faydalı olacağı bilgisi de Kaya’nın haberinde yer alıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar