Kimlerin parası battı?

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin hatırı sayılır büyüklükteki filo kiralama şirketlerinden olan FleetCorp’un battığı haberleri çıktı. Sektörün öncü firmalarından Intercity’nin patronu Vural Ak’ın, eurodaki artış nedeniyle nisan ayında yaptığı uyarının ne kadar yerinde olduğunun bir kanıtıydı bu.

Filo şirketlerinin neden bu sıkıntılara düştüğünü bir başka yazıda inceleriz. Bugün sıcak gelişmelerin üstüne gidelim.

FleetCorp’un batışı, pazarda büyük bir domino etkisi yaratabilir. Zira, bu firmaların bankalardaki kredileri konusunda bankaların çok daha temkinli hareket edecekleri ve hatta kredilerin geri çağrılacağı konuşuluyor.

Ancak asıl büyük tehlike ise açık hesap çalışan otomotiv firmalarında. Büyük filo şirketlerinin bazı otomotiv firmaları ile açık hesap çalıştıkları biliniyor.

Yani bir anlamda, alımları veresiye defterine yazıyorlar.

Mezar vade olmasa da veresiyenin kapanması için filo şirketlerine bir miktar zaman tanınıyor.

FleetCorp’un batış sürecinde da bazı firmaların alacaklarının da buhar olduğu belirtiliyor.

Para kaptıran otomotivcilerin kim olduğunu resmi olarak bilebilmek mümkün değil. Ama, filo pazarını inceler ve oraya en fazla araç döken firmalara bakarsanız veresiyeden zarar görenleri de bulabilirsiniz. Paranın batmasından ziyade, bu durumun sektörü nasıl etkileyeceği çok daha önemli bir soru işareti. Öyle ya bugün pazarın belirleyicisi konumundaki filo şirketlerinin girebilecekleri darboğaz, tüm satışları olumsuz etkileyecektir. Güven kaybının oluşması tüm sistemin kilitlenme riskinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durum, otomotiv firmalarının hedefl erine olumsuz yansır. Burada altını çizmek istediğim konu bir firmanı batışı ve oradaki mağdurların içinde bulunduğu müşkül durum değil.

Buradaki önemli nokta, sektörün hormonlu/dengesiz büyümesinin yaratacağı olumsuz durumların, firma iflasları aracılığı ile ortaya çıkmasıdır. Hani hiç belirti vermeyen ama teşhisten sonra çok kısa bir sürede hayatı sonlandıran kanserler gibi. Umarım, içinde suiistimallerin de olduğu iddia edilen FleetCorp’un iflası domino etkisi yaratmaz ama tecrübelerim bu işin burada sonlanmayacağı yönünde.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018