Koç, Sabancı, Süzer derken, Tepe de ABD’de emlak alıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Sabancı Ailesi, Koç Grubu, Doğuş Holding, Süzer Grubu, Bilgili Holding, Albayrak Grubu, Okan Holding... Türkiye’nin ekonomisine yön veren bu grupların ortak özelliği ABD’de başlattığı gayrimenkul yatırım ve projeleri. İrili ufaklı bir çok Türk şirketinin de yer aldığı bu yatırımlara bir yenisi daha ekleniyor. Türkiye’nin önde gelen gruplarından Tepe Holding, ABD’de önemli bir çalışmaya imza atıyor.

ABD’li Tysons’a ait iki önemli proje satıldığı ve birini Türk şirketi Tepe’nin bünyesine kattığı iddia ediliyor. ABD’nin başkenti Washington’da bulunan eski bir Ford bayisinin de yer aldığı zeminle birlikte 9 katlı ofis binasını Türk şirketi Tepe Grubu’nun iştiraki Tepe & Hisar LLC satın aldı. Tepe & Hisar LLC’nin bu binaya 19.5 milyon dolar yani bugünkü kurla 113 milyon lira ödediği iddia ediliyor.

17 ülkede proje geliştirdi

Türkiye’de bir çok varlığı bulunan Ankara merkezli Tepe Grubu’nun iştirakleri arasında İDO, TAV, Travelex Turkey, Bilintur Catering, Tepe Savunma, Tepe Güvenlik, Tepe Home, Bilnekt Hotel, Bilenerji, Bilsigorta, Meteksan Matbaacılık gibi şirketler de var. Tepe USA LLC'nin ortaklığıyla Washington DC'de kurulan Tepe & Hisar LLC, Tepe İnşaat'ın Amerika'daki yatırım projelerini koordine etmek için çalışıyor. Grubun amiral gemisi olan 1969'yılında kurulan Tepe İnşaat, bu alanda sektörünün öncü firmalarından biri. Tepe İnşaat kurulduğu günden bu yana 17 farklı ülkede konut, alışveriş merkezi, hastane, eğitim binası, endüstriyel tesisler ve altyapı projeleri gibi 13 milyon metrekareden fazla projeyi tamamladı.

En fazla öne çıkan Sabancı

ABD’de gayrimenkul projeleriyle en fazla ilgilenen şirket Demir Sabancı’ya ait gayrimenkul şirketi Sedesco. Sabancı’ya ait Sedesco, geçen yıl ABD’deki bir gayrimenkul şirketinden 80 milyon dolara bir yer almak için masaya oturmuştu. Sedesco'nun, ABD’de dört projesi bulunuyor. 2009’da kurulan Sedesco’nun portföyündeki projelerin tamamı Manhattan’da.
Koç Holding, Doğuş Grubu, Süzer Holding’in otel projeleriyle öne çıktığı ABD’de, Okan Holding rezidans, Bilgili ve Albayrak grupları gayrimenkul ve turizm projeleriyle biliniyor. Bu listede Adalı, Tahincioğlu, Nef gibi şirketlerin de olduğunu unutmamak gerek. Yerel şirket kurarak, fiyatı düşen rezidans ve gökdelenleri ucuza alan girişimcilerimiz ile birlikte Türkler, ABD’yi keşfetmiyor, fethediyor.

---

KOBİ’lere özel yerli arama motoru

İnternet denen sonsuz evrende yolumuzu bulmanın en kolay yolu olarak tanımlayabileceğimiz arama motorları, istediğimiz verilere en hızlı şekilde ulaşmamızı sağlıyor. “Google” gibi genel arama motorlarının yanı sıra daha spesifik konulara odaklanan arama motorlarının sayısı da her geçen gün artıyor. KOBİ’leri, yazılım firmalarını ve girişimcileri bir araya getiren “yerliara.com”
Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili ürün, yazılım ve girişimci arama motoru olarak dikkat çekiyor. Veri tabanında 5 binden fazla firma ve on binlerce ürün barındıran “yerliara.com” Dijital pazarlamaya farklı bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Yerliara.com’un çözüm ortakları arasında İstanbul Sanayi Odası (İSO), İTÜ Arı Teknokent, İMSAD, TAYSAD, EVSİD, TİAD ve PAGEV gibi 20’ye yakın güçlü kurum yer alıyor

İSO’nun Koza’sına girdi

Yaklaşık 5 yıllık ön hazırlıkla alt yapısını oluşturan “yerliara.com” için geniş kapsamlı saha araştırmaları ve 3 binden fazla yüz yüze röportaj yapıldı. Çok sayıda akademisyen, editör ve araştırmacının katkı sağladığı proje, çözüm ortaklığı noktasında da pek çok Organize Sanayi Bölgesi ve Sivil Toplum Kuruluşu’ndan destek aldı. Lokasyon bazlı arama özelliği de yakın zamanda devreye girecek olan platform bu yönüyle alanında ilk olacak. Platform, İngilizce, Almanca ve Rusça dil altyapılarına sahip. İşte bu yerliara.com bir ilke imza attı ve İstanbul Sanayi Odası’nın girişimcilik alanında yürüttüğü çalışmaları kapsayan İSO KOZA Girişim Hızlandırma Programı’a dahil oldu. Bir anlamda uzun zamandır yerli arama motoru çalışmaları önemli bir kazanım elde etti.

İhracat yolunda bu çalışma yakın zamanda sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da ilgisini çekecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar