Koç Üniversitesi sosyal girişimler için sosyal finans çerçevesi oluşturacak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF), UniCredit Foundation ve Vehbi Koç Vakfı ortaklığıyla, Yapı Kredi’nin işbirliğiyle sosyal girişimlerin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamak ve sosyal etkilerini artırmak amacıyla “Change with Business” projesini başlattı. Proje, sosyal girişimlerin finansal mekanizmalara erişimi için sosyal finans çerçevesi oluşturmayı hedefliyor.

“Sosyal girişimciler size balık vermekle veya balık tutmayı öğretmekle mutlu olmazlar. Onlar, balıkçılık sektöründe devrim yapmadıkça rahatlamazlar” diyor Bill Drayton.

'Sosyal girişimci' kelimesini kullananan ilk kişi olan Drayton, dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı Ashoka'nın kurucusu.

Sosyal girişimci, kar etmeyi amaçlayan ama elde ettiği karı, topluma fayda üretmek için kullanan girişimci olarak tanımlanıyor. Sosyal girişim, toplumun sorunlarına yenilikçi çözümler getirmeyi, topluma fayda sağlamayı hedefliyor.

Tüm dünyada, özellikle de genç nesil arasında, sosyal girişimciliğin çok hızlı bir şekilde yükseldiğini görüyoruz. Bunun temel nedeni, toplumsal, ekonomik ve ekolojik sorunların çözümünde, yeni araçlara, yenilikçi yöntemlere ihtiyaç duymamız. Dolayısıyla bir yandan girişimcilik ekosistemini geliştirirken, diğer yandan toplumsal değer yaratan sosyal girişimcilik adına da önemli adımlar atılması gerekiyor. Sosyal girişimciliğe yönelik farkındalığı artırmak; sosyal girişimle sosyal fayda sağlamanın ne anlama geldiğini anlatmak; sürdürülebilir bir gelir modeli yaratmak; sosyal girişimcilerin birbirlerini destekleyecek bir ağ oluşturmalarını sağlamak atılması gereken öncelikli adımlar. Change with Business projesi de işte bu noktada önemli bir oluşum başlatıyor.

Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF), UniCredit Foundation ve Vehbi Koç Vakfı ortaklığı, Yapı Kredi işbirliğiyle hayata geçirilen Change with Business projesi, sosyal girişimlerin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamayı ve sosyal etkilerini artırmayı amaçlıyor. Proje, toplumsal sorun ya da ihtiyacın ortadan kalkmasını sağlayan sosyal girişimcilerin sürdürülebilir iş modelleri kurabilmeleri için bilgi ve becerilerini geliştirmeyi, finansal mekanizmalara erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, Türkiye’de ilk kez finans, yatırım, girişimcilik, sosyal girişimcilik sektörleri, akademisyenler ve kamudan 20 kişilik uzman grup bir araya geldi ve sosyal girişimlerin finansal mekanizmalara erişimi için sosyal finans çerçevesi oluşturmak üzere çalışmaya başladı.

Üç temel hedef

Yapı Kredi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen projede, sosyal girişimcilik ekosisteminden önemli bir girişim olan Sosyal İnovasyon Merkezi içerik ortağı olarak yer alıyor. Sosyal sektörde önemli işlere imza atan Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı, Ashoka Türkiye ve Impact Hub İstanbul projeye destekçi kurum olarak katılıyor.

“Change with Business” projesi kapsamında gerçekleştirilecek aktiviteler üç ana hedefe odaklanıyor. Bunlar, sosyal girişimcilerin bilgi ve becerilerini geliştirmek, sosyal girişimciler için finans mekanizmalarının oluşmasına destek olmak ve sosyal girişimcilik ekosistemini kuvvetlendirmek olarak sıralanıyor. Yapı Kredi aynı zamanda proje kapsamında Yapı Kredi finansal araçlar alanındaki bilgi ve networkünü proje ortakları ile paylaşacak.

İki yıl sürecek olan proje çerçevesinde, sosyal girişimcilere, sürdürülebilir iş modellerini geliştirmelerine fırsat sağlayan eğitim ve mentorluk programı desteği verilecek. Projeyle, sosyal girişimcilerin var olan finansal mekanizmalardan faydalanabilmeleri için Türkiye şartlarına uygun bir sosyal finans çerçevesi oluşturulacak.

Beş sosyal girişime 10’ar bin TL destek

“Change with Business” eğitim programlarından geçmiş beş sosyal girişim, işlerini büyütmek ve iş modellerini sağlamlaştırmak için 13 ay boyunca finans, yatırım, iş geliştirme, pazarlama, sosyal etki yönetimi ve ihtiyaç duydukları diğer alanlarda mentorluk alacak. Bu beş sosyal girişim, UniCredit Foundation tarafından proje kapsamında 10’ar bin TL destek alacak.

Göreceli olarak daha küçük olan sosyal girişimcilik ekosisteminin gelişimini desteklemek için ise mevcut paydaşlar arasındaki iletişimi kuvvetlendiren ve sosyal girişimcilik ağı oluşturulmasını sağlayacak aktiviteler yapılacak. Ayrıca, kamuya yönelik savunuculuk faaliyetleri desteklenirken, sosyal girişimcilik ve yatırım konferansı düzenlenecek. “Change with Business” programlarıyla, gençlerin ilgisinin giderek arttığı sosyal girişimcilik alanının üniversitelerde gelişiminin sağlanması için kaynak oluşturmak üzere sosyal girişimcilik ders kitabı hazırlanması da planlanıyor. Yine bu çerçevede, Koç Üniversitesi lisansüstü öğrencilerinin sosyal girişimcilik dersi kapsamında, Ashoka Türkiye üyeleri olan 16 sosyal girişimciyle yaptıkları görüşmelerden ve analizlerden oluşan “Koç Üniversitesi Öğrencileri Gözünden Türkiye’de Sosyal Girişimcilik” kitabı da yayınlanmış olacak.

"Tekrar edilebilir modellerle sosyal fayda yaratmayı amaçlıyoruz"

Koç Üniversitesi Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrşadi Aksun, Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu aracılığıyla Türkiye’de sosyal girişimciliğin akademik ve uygulama alanlarında gelişmesi için katkı verdiklerini söylüyor. Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım ise “Vehbi Koç Vakfı olarak hem kuruluşunu üstlendiğimiz kurumlarımızla hem de desteklediğimiz projelerle en iyiye örnek olacak, alanında fark yaratan ve tekrar edilebilir modellerle sosyal fayda yaratmayı amaçlıyoruz. Kurucumuz merhum Vehbi Koç’un vizyonu Türkiye’de hayırseverlik alanının oluşmasına ve güçlenmesine katkı sağlamıştır. Bizler de günümüzün sosyal fayda araçlarının oluşmasına ve gelişmesine destek olma bilinciyle, sosyal girişimcilik alanında daha önce yapılmış çalışmaları bir adım öteye taşıyarak alanda ihtiyaç duyulan noktaları dolduracak bir çalışmayı başlatıyoruz. İki yılın sonunda başarılı örneklerin oluşmasını ve ortaya sürdürülebilir finansal araçlar ve bir model çıkarmış olmayı hedefliyoruz” diyor. Projenin ortaklarından UniCredit Foundation Başkanı Maurizio Carrara, “Dayanışma ve sivil özveri, yaratıcı fikirlerle desteklendiğinde modern, sürdürülebilir ve rekabetçi bir işletmeye dönüşebilir” derken, sosyal girişimciliğin istihdam anlamında değişim yaratmak için yeni imkânlar oluşturabileceğini ifade ediyor.

"Yeni araçlara ihtiyacımız var"

Sosyal İnovasyon Merkezi Kurucusu Suat Özçağdaş ise şu bilgileri veriyor: “Karşı karşıya olduğumuz toplumsal, ekonomik ve ekolojik sorunların çözümünde, yeni araçlara, yöntemlere ve kurumlara ihtiyacımız var. Bağışlara dayanan bir yapı yerine, ekonomik bir model ile sosyal fayda üreten sosyal girişimciler bu yeni çözüm aktörlerinden biri. Ülkemizde yeni bir alan olan sosyal girişimciliğin gelişiminde, finansal, kurumsal, akademik ve uygulamaya dönük çok sayıda katkıya ihtiyaç var. Change with Business Projesi, sosyal girişimlerin daha güçlü bir yapı ile finansal kaynaklara erişiminin arttığı, etkin bir sosyal girişimcilik ekosistemi oluşmasına yönelik bir katkı sunacak.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar