Kocaeli, 100 yeni istihdama gözünü kestirdi

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Şubat ayında gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurul toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ’ Milli İstihdam Seferliği’ Kocaeli’nde meyvelerini vermeye başladı.

Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından biri olan işsizlikle mücadele etmek ve her sektörde yeni istihdam imkânları sağlamak adına başlatılan proje ile ilgili Kocaeli’nde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya katılım gösteren sektör, oda ve organize sanayi bölgelerinin temsilcileri Kocaeli’nde bu yıl için en az 60 bin yeni istihdam hedeflendiğini açıkladılar. Geçenlerde ise Kocaeli İnsan Kaynakları İstihdam Fuarı ile Kariyer Günleri (KOİF’17) yapıldı.108 firmanın stant açtığı, 100 kurum ve kuruluşun katkı sağladığı fuarda; iş arayanların iş ihtiyaçlarını, işverenlerin ise iş gücünü karşılayabilecekleri bir ortam yaratıldı. Her iki tarafın da ihtiyaçlarına hizmet eden fuarın amacına ulaşmış olduğuna inanıyorum.

KOİF’17 ve istihdam seferberliğine bağlı olarak gerçekleştirilen diğer organizasyonlarda Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun gösterdiği büyük çabanın altını çizmekte fayda var.
Kocaeli’nde, göreve başladığı günden bu yana her platformda adından sıkça söz ettiren Vali Güzeloğlu, görünen o ki bu alanda da bayrağı çok yukarılara taşıyacak. Konu hakkında açıklamada bulunan Güzeloğlu, şubat ve mart ayı sonunda 26 bin 619 istihdama ulaşıldığını dolayısıyla başlangıçta en az 60 bin olarak belirlenen hedefin yüzde 40’ının 3 ayda gerçekleştirildiğini vurguladı.

Bu perspektiften bakıldığında yıl sonuna kadar hedeflenen en az 60 bin yeni istihdam hedefine rahatlıkla ulaşılıp, 100 bin yeni istihdamı zorlamak istediklerini belirten Güzeloğlu,” Biz Türkiye’de bir model üzerinde çalışıyoruz. Reel kesimin talep ettiği, nitelikli ve sektörün istediği özellikte elemanların yetiştirilmesi noktasında özel bir proje üzerindeyiz. ‘İŞKUR’un üzerinden işbaşı meslek eğitimlerimizle artık istediğimiz elemanı bulamıyoruz’ cümlesini gündemimizden kaldırmak istiyoruz. Yeni çıkan ve mesleki eğitimi tamamen reel sektörün talepleri doğrultusunda düzenleyen yasalarla, Milli Eğitim Bakanlığı'nın model kenti olarak ilimizde tematik meslek liselerinden başlayıp, liseleri ve açacağımız bölümleri tamamen reel sektöre aktararak, doğrudan bu sorunun eğitim ayağını çözmeyi öngörüyoruz. Kocaeli’nin bu modellemeyi uygulayacak, hayata geçirecek bir birikime sahip olduğunu belirtmek istiyorum. 2016 yılında istihdamda en çok artış geçekleştiren il olmanın sevincini ve sorumluluğunu taşıyoruz” diyor.

Vali Güzeloğlu’nun açıklamalarından şunu anlıyoruz ki; 3 ayda elde edilen 26 bin 619 istihdam, nüfusa oranladığında Kocaeli açık ara ile Türkiye’nin istihdam şampiyonu. Kocaali'nin mesleki eğitime verdiği önemi de Güzeloğlu'nun açıklamalarından anlayabiliyoruz. Bu noktada Kocaeli, Türkiye'de yükselen işsizlik ve özellikle de genç işsizlik oranındaki ivmeyi tersine çevirmiş oluyor. Seferberlik işçiler için yeni olanaklar yaratırken, işverende doping etkisi yaratıyor. Çünkü işverene her bir işçi istihdamı için 773 lira maddi destek sağlanıyor ki bu destek son dönemlerde azalmış olan yatırımları artırmak yönünde tetikleyici olabilir.

Gerçekleştirilen bu örnek çalışmalar, Kocaeli için önemli mihenk taşlarıdır. Umuyorum ki yapılanlar işsizlik verilerini yeniden tek haneli rakamlara indirir ve ekonomik büyümemizin sürekliliğini sağlar Kocaeli'nin 2017 yılında da istihdamda en çok artışı gerçekleştirerek 100 bin istihdam hedefini gerçekleştiren il olacağına inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar