Kocaeli iş dünyasının yeni profili

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Benim çok hoşuma giden bir söz var. Henri Ford diyor ki: "Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durmak kararlılıktır, beraber çalışmak başarıdır". Kocaeli’de yaşayan işadamları beraber çalışarak birlik ve beraberlik içerisinde başarıyı yakaladılar. Kentteki firmalar, son dönemde layık görüldükleri ödüller, uluslararası kurum ve kuruluşlardaki temsil güçleri ile yeni bir profil yarattılar. Son iki köşe yazımda kentin yeni profilinin ipuçlarını vermiştim. Kocaeli bu alanda önemli başarılara imza attı ve atmaya da devam edeceğine şüphe yok. Peki nedir bu başarılar derseniz?

Son gurur kaynağımız dünyanın az sayıdaki debriyaj üreticilerinden birisi olan Mapa. Bu firmamızın yeni patentli ürünü “Aşınma Ayarlı Debriyaj” otomotiv parça-servis sektörünün en önemli organizasyonlarından Automechanika Frankfurt Fuarı’nda ödüle layık görüldü. Bağımsız uzmanlardan oluşan bir jüri tarafından başarısı taçlandırılan Mapa, Türkiye’de bu ödülü kazanan ilk otomotiv firması oldu. Kocaeli’nin önde gelen sanayicilerinden, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanlığı ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanlığı görevlerini yürütmekte olan Ayhan Zeytinoğlu ise geçtiğimiz günlerde 3 yıllığına Dünya Odalar Federasyonu (WFC) Genel Konsey Üyeliğine seçildi. Zeytinoğlu, bir Türk olarak göğsümüzü kabarttı.

Önceki yazımda göğsümüzü kabartan bir başka ixadamından da söz etmiştim. Dünyanın 3. büyük limanı ve terminal operatörü olan DP World’ün, 2,5 yıldır IT Departmanı ve Proje Uygulama Müdürülüğü görevini yürütmekte olan Nafi Yetkin, geçtiğimiz yılın son aylarında DP World Avustralya’ya atandı. Nafi Yetkin bu görev değişikliği ile şirketin yurtdışında görevlendirdiği ilk Türk yönetici olma sıfatına nail oldu.

Diğer bir başarı ise Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Alper Kanca’ya ait. Alper Kanca, geçen yıl İtalya’nın Torino kentinde yapılan Avrupa Dövmeciler Birliği (EUROFORGE) Genel Kurul Toplantısı’nda tüm üyelerin oy birliği ile başkan seçildi. Eskiden Türk sanayicileri Avrupa’daki meslek örgütlerine üye olmak istediklerinde bile sorunlar yaşanırken, başkanlık koltuğunda bir sanayicimizin bulunması hem Kocaeli hem de Türkiye için gerçekten çok önemli.

Tüm sıraladıklarım bizler için tabi ki kıvanç vesilesi. Bununla birlikte Kocaeli firmaları ve Kocaelili sanayicilerimizin çok daha fazlasını başaracağını da düşünmeden edemiyoruz. Kentimizin sahip olduğu büyük potansiyeli ortaya çıkarabilmek için hem firmalarımıza hem sanayicilerimize hem de bizlere daha büyük görevler düşüyor.

Asıl önemlisi de Türkiye çok zor günlerden geçiyor. Türkiye ekonomisinin hakettiği yere kavuşabilmesi için başta Kocaelili firmalar olmak üzere hepimizin katetmesi gereken çok yol var. İş dünyası canla başla çalışarak bayrağı daha da yukarılara taşımalı. Kocaeli ekonomik başarıları ve temsil gücünü artırarak dünyaya adını yazdırmaya devam etmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar