Kocaeli sanayiyi çevreye, çevreyi de sanayiye teslim etmiyor

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Geçen hafta Dünya Çevre Günü’nü kutladık. Bu yılki tema, ‘plastiği tekrar kullanamıyorsan, kullanmayı reddet’ sloganı ile ‘plastik kirliliğiyle’ mücadele idi.

Kocaeli’nde plastik gibi doğada yok oluşu uzun zaman gerektiren bir ürünün üretimini yapan sanayi tesisi sayısı oldukça fazla. Hatta Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi (GEPOSB) adıyla bir ihtisas OSB de bulunuyor.

Kocaeli, bir zamanlar sanayileşmenin doğal bir sonucu olarak görülen çevre sorunları ile adı sıkça anılan bir kentti. Ancak son dönemlerde hem kamu hem de özel alanda çevre bilincinin olgunlaşmaya başlaması ve gerçekleştirilen projeler ile eski imajını tarihe gömüyor. Belediyeler, Organize Sanayi Bölgeleri, odalar, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri sanayi kenti Kocaeli’nin aynı zamanda çevreci ve yaşanabilir bir kent vizyonu kazanabilmesi adına ittifak halinde. Kocaeli Sanayi Odası tarafından her yıl çevreci sanayi kuruluşlarını ödüllendirmek amacıyla düzenlenen Şehabettin Bilgisu Çevre Ödülleri de ulusal bir boyut kazandı. Kocaeli dışında Türkiye’nin farklı illerinden firmalar ödül törenine rağbet gösteriyor. Kocaeli’nin çevreci kent vizyonu kazanabilmesi adına hatırı sayılır bir adım.

2000’den fazla sanayi kuruluşunu barındıran bir kent için çevre hassasiyeti her daim önemli ve öncelikli olsa da Dünya Çevre Günü’nde daha da perçinleniyor. Sağlıklı, yaşanabilir, yeşil ve daha güzel bir dünya için çevre bilincinin artırılması, doğal çevrenin korunması ve çevre konusunda farkındalık oluşturması amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa katıldım. Programda konuşan Kocaeli Valisi Sayın Hüseyin Aksoy önemli bilgiler paylaştı. Aksoy’un konuşmasında, ”Üzerinde yaşadığımız dünyayı bizden sonraki kuşaklara da bozulmadan aktarabilmek bizim en önemli görev ve sorumluluklarımızın arasında yer alıyor. Gelişen dünyada, sanayileşmede, kentleşmede çevresel sorunlar da ortaya çıkıyor. Bu sorunları en aza indirmek ve bunları ortadan kaldıracak tedbirleri almak bizim sorumluluğumuz. Kocaeli, Türkiye’nin önemli bir sanayi şehri. Aynı zamanda çok önemli tarımsal potansiyelleri olan tarım kenti. Buranın sürdürülebilir bir anlayışla çalışmalarını ortaya koyması ve daha iyi bir noktaya gelebilmesi de çevreye olan duyarlılığın ve hassasiyetin üst noktalara taşınmasıyla mümkün. Kocaeli çevre konusunda Türkiye’nin öncü kentlerinden birisi. Türkiye’nin tehlikeli atık konusundaki tek firmasına sahip bir kentiz. Arıtma tesislerinden, çevrenin yeşillendirilmesine kadar sürdürülen önemli çalışmalar var. Hepimiz belli duyarlılıkla yapılan çalışmalara destek olmak durumundayız. Çünkü bu konuda bir bilinç oluşturmak ve bu bilinci bizden sonraki kuşaklara aktarmak zorundayız. Bugün burada çocuklarımızın olması çok önemli ve anlamlı. Çocuklarımızın bu duyarlılığa sahip olması çevreye olan hassasiyetimizin de vurgusu olarak oldukça önemli” dedi.

Sıfır Atık Projesi başlatıldı

Konuşmadaki en dikkate değer noktalardan biri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan 'Sıfır Atık' projesiydi. Aksoy, projenin ilk olarak valilik binasında başlatıldığı bilgisini verdi. Projeye dair rakamlar da paylaşan Aksoy, ”Şubat ayında başladığımız Sıfır Atık projesinde 5370 kg kağıt, 800 kg cam, 400 kg metal, 330 kg plastik atık toplayarak geri dönüşüme göndermek suretiyle 92 ağacın kesilmesini önledik. Yaşanabilir bir dünya ve çevreyi hep birlikte sağlamayı temenni ediyorum”dedi. Valimizin çağrısı, Kocaeli’nde yaşayan tüm yurttaşların projeye destek vermeleri...

Sanayinin devleştiği Kocaeli, doğayı ve yeşili de koruyor; doğayı ve yeşili korurken sanayiye de yol ve güvence veriyor. Özetle; Kocaeli sanayiyi çevreye, çevreyi de sanayiye teslim etmiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar