Kocaeli Valiliği, Çocuk ve Kadın İzlem Merkezi kuruyor...

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Çocuklar ve kadınlar toplumun yumuşak karnı. Neredeyse her yeni güne çocuklara ve kadınlara yönelik şiddet, saldırı, cinayet ve cinsel istismar haberleri ile başlar hale geldik. Rakamlar da ürkütücü gerçeği gözler önüne seriyor. 2010 yılından bu yana, bin 915 kadın cinayete kurban gitti. Sadece 2015 yılında öldürülen çocuk sayısı 617. Maalesef çocuklara yönelik cinsel istismarda dünyada üçüncü sırada yer alıyoruz.

Olağanlaşmaya, hadiseler sonrası yapılan klişe açıklamalara, gönül avutucu taziyelere tahammülümüz yok. Artık hiç kimse töre cinayetine kurban giden Güldünya Tören (22), boşandığı eşi tarafından öldürülen Ayşe Paşalı (42), tecavüz edildikten sonra öldürülen Eylül Karayağlı (8) ve daha nicelerine ait haberleri duymak istemiyor. Yetkili merciler, sorunların çözümüne dair yeni cezai düzenlemeleri tartışadursun; Kocaeli Valiliği, çocuk ve kadın sorunlarına çözüm oluşturacak, pozitif ayrımcılığa katkı sağlayacak projeler gerçekleştiriyor.
Kocaeli Valisi Sayın Hüseyin Aksoy, göreve gelişinin birinci yıl dönümünde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sayın Vali; nüfus, çevre, ekonomi, sosyal hayat, kültür-sanat, asayiş, sağlık, spor ve daha pek çok kategoride, geniş kapsamlı, rakamsal veriler eşliğinde; yapılan ve hedeflenen projeleri sıraladı. Her kategori için sunulanlar elbette ki Kocaeli için çok mühim. Ben ise bugün çocuklar ve kadınlarla ilgili projeleri detayları ile aktarmak istiyorum.

Bahsetmek istediğim ilk proje, valilik bünyesindeki Sağlık İl Müdürlüğü elemanları tarafından yürütülen ve başında Kocaeli Valisinin eşi sayın Dr. Hülya Aksoy'un bulunduğu ‘Kadın Sağlığı Egitim Projesi’ . Projeyle kadınların daha iyi bir yaşam noktasına ulaşabilmeleri adına ihtiyaç duydukları alanlarda bilgilendirilmeleri ve kendi kendilerini muayene edebilir konuma gelmeleri amaçlanıyor. Kadına yönelik şiddet konusunda da bilinçlendirme sağlanıyor. Projede hedef kitle 15-69 yaş grubunda bulunan 671 bin kadın. 25 Ekim 2017 tarihinden bu yana 124 bin 567 kadına ulaşıldı.

Kocaeli Valiliği, Türkiye’de bir ilke imza atarak Kadın İzlem Merkezi kuracak. Saldırıya ve şiddete uğrayan kadınların ihtiyaçlarına cevap vermesi hedeflenen izlem merkezi, önümüzdeki dönemlerde faaliyete geçecek.

Çocuklar için mevcut olan izlem merkezi yenilenecek. Çünkü şu anda arzu edilen standartlarda değil. Çocuk İzlem Merkezi; çocukların maruz kaldığı suç türlerine karşı işlemlerin yapılacağı, işlemler yapılırken de onların travma yaşamayacağı bir ortam hazırlama işlevini görüyor. Örneğin meydana gelen olay sonrası savcı gidip orada ifade alacak ve doktor da raporunu orada verecek. Böylece bütün işlemler tek bir noktada yapılmış olacak.

Sayın Vali Aksoy’un üzerinde önemle durduğu konulardan biri de koruyucu aile. Kocaeli’nde koruyucu aile sayısı174, koruyucu aile yanında kalan çocuk sayısı ise 213. Devletin çocukların bütün ihtiyaçlarını karşılayabildiğini ama çocukların bir aile ortamında büyümesinin de çok önemli olduğunu söyleyen Vali Aksoy, "Bu yönüyle de koruyucu aile sisteminin faaliyete geçmesi ve bu noktaya gelmesi bizi memnun ediyor. Bu konu özellikle koruyucu olmak isteyen ailelerin cesaretlendirilmesi hususunda önem taşıyor. Önümüzdeki günlerde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüz ve koruyucu ailelerimizle bir araya gelip dayanışma ortamı yaratacağız” dedi.

Kocaeli Valiliği’nin ortaya koyduğu projeler dikkate değer. Toplumun kanayan yaralarını dindirmek, sarmak ve tedavi etmek hem devletimizin hem de bizlerin görev ve sorumluluğu. Yaşadığımız zamanda çocuklar ve kadınlar, önceliklerimiz arasında yer almalı. Valiliğimiz ortaya koyduğu projelerin takipçisi olacağız. Türkiye genelinde de projenin örnek olacağına inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar